7 milioane de euro pentru asistenta tehnica in sectorul de apa si apa uzata
Pe 7 noiembrie 2005 a avut loc Lansarea Programului de Imbunatatire a Performantelor Financiare si Operationale (FOPIP) - Asistenta tehnica pentru intarirea capacitatii institutionale a beneficiarilor finali ai programului ISPA in sectorul de apa si apa uzata din Romania.
09:00
Demararea proiectului a venit ca urmare a solicitarii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor facute catre Comisia Europeana in vederea finantarii unei asistente tehnice care sa sprijine autoritatile locale in formarea unor operatori puternici si viabili in sectorul de apa, capabili sa asigure implementarea adecvata a proiectelor cu finantare internationala si operarea eficienta a obiectivelor de investitii construite cu aceste fonduri. Programul, care vizeaza ?mbunata?irea serviciilor de apa, are o valoare de 7 milioane Euro ?i este finan?at integral de Uniunea Europeana ?n cadrul unei Asisten?e Tehnice ISPA. Acesta se ?ntinde pe o perioada de trei ani ?i are doua componente majore, denumite sintetic:
- "FOPIP", ce vizeaza implementarea unui program de imbunatatire a performantelor operationale si financiare a 11 companii de apa din judetele care beneficiaza in prezent de investitii ISPA, respectiv Brasov, Sibiu, Satu Mare, Neamt, Buzau, Arges, Maramures, Valcea, Mehedinti, Galati si Tulcea.
- "Pre - FOPIP"- va asigura suport pentru cresterea eficientei serviciilor de apa in alte 9 judete care vor beneficia in viitor de fonduri europene pentru infrastructura de apa: Vaslui, Caras Severin, Suceava, Teleorman, Giurgiu, Cluj, Gorj, Olt si Hunedoara.
Attila Korodi, secretarul de stat MMGA pentru Integrare Europeana a subliniat faptul ca Proiectul este esential pentru atragerea de noi investitii in judetele beneficiare. Astfel , se asteapta ca operatorii care beneficiaza in prezent de investitii ISPA, in capitalele de judet, sa se extinda si sa preia, in viitorul apropiat, responsabilitatea implementarii proiectelor de investitii la nivel regional sau judetean. Totodata, Attila Korodi a mentionat faptul ca, tinand cont de volumul foarte ridicat de investitii necesar pentru conformarea cu normele europene pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, (estimat la 17,1 mld. Euro numai pentru sectorul de apa potabila, ape uzate si substante periculoase), devine esential aportul operatorilor la indeplinirea angajamentelor din Capitolul 22- Mediu, proiectul venind totodata si in intampinarea recomandarilor din ultimul raport de tara, care vizeaza intensificarea asistentei acordate beneficiarilor locali in pregatirea proiectelor si managementul acestora. Proiectul va oferi operatorilor posibilitatea de invata din experienta statelor membre ale UE in ceea ce priveste operarea eficienta a companiilor de apa care beneficiaza de investitii din fonduri de preaderare si postaderare, existand posibilitatea ca in timp sa dezvolte adevarate afaceri profitabile bazate pe venituri proprii si parteneriate, construite printr-un management eficient, nemaiavand nevoie de sustinere din alocari bugetare locale.
Sursa: Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor

Stire preluata de la Euroactiv.ro