Cautare avansata

Fabricile romanesti polueaza dosarul integrarii


Suntem ramasi in urma cu investitiile de mediu. Europenii stiu asta si nu sunt dispusi sa ne ierte nimic. Pentru cei care cred ca totul nu este decat o gluma buna, nu trebuie decat sa citeasca raportul de tara intocmit de Uniunea Europeana, care exprima ingrijorarea Bruxelles-ului fata de poluarea industriala.

08:00

"Am primit cartonas rosu la acest capitol", recunoaste si ministrul mediului, Sulfina Barbu.

Suntem ramasi in urma cu investitiile de mediu. Europenii stiu asta si nu sunt dispusi sa ne ierte nimic. Pentru cei care cred ca totul nu este decat o gluma buna, nu trebuie decat sa citeasca raportul de tara intocmit de Uniunea Europeana, care exprima ingrijorarea Bruxelles-ului fata de poluarea industriala.

"Am primit cartonas rosu la acest capitol", recunoaste si ministrul mediului, Sulfina Barbu.
 
Sanctiunile sunt doar la un pas, iar acest lucru inseamna eliminarea fortata a poluarii, ceea ce se traduce prin inchiderea fabricilor care nu respecta normele europene. Firmele care nu-si permit cheltuielile de mediu vor avea o viata foarte scurta in Uniunea Europeana. Fie ca acestea produc pentru export si au mii de angajati, fie ca sunt mici firme cu datorii la bugetul asigurarilor sociale.

Acelasi principiu se aplica si in cazul termocentraleor care incalzesc marile orase, dar si al depozitelor de deseuri, care vor fi inchise indiferent de consecintele sociale.

Dosarul de mediu costa Romania aproape 30 de miliarde de euro. Industria trebuie sa scoata din buzunar 2,8 miliarde, in conditiile in care Bruxelles-ul nu ofera fonduri comunitare.

Banii cheltuiti pentru protectia mediului reprezinta, pur si simplu, pretul biletului spre normalitate al economiei romanesti. Dar pentru a intra in randul lumii, trebuie sa scoti bani din buzunar. Potrivit AVAS, doar un sfert din investitiile de mediu asumate de cumparatorii societatilor privatizare au fost realizate pana in prezent.

Dintr-un total de circa 276 milioane de euro, au fost investite numai 73 de milioane de euro.

Greii din fiecare industrie nu au probleme cu mediul, cu conditia sa aiba in spate un investitor de proportii. "Lukoil a investit 15 milioane de dolari pana acum, iar nota totala pentru protectia mediului se ridica la 80 de milioane", arata Constantin Tampiza, director general Lukoil.

Rompetrol si-a asumat in intregime cheltuielile pentru poluarea istorica la rafinaria Vega si desfasoara, potrivit lui Dinu Patriciu, presedintele grupului, un program de mediu de 20 de milioane de euro. Mittal Steel Galati a investit pana acum pentru protectia mediului 34 de milioane de dolari.

Compania are obligatia, conform contractului de privatizare, sa investeasca 76 de milioane de dolari pana in 2011.

Potrivit Ministerului Mediului, industria cimentului este fruntasa la investitii. Carpatcement a primit deja autorizatie integrata de mediu (la fel si Lafarge). "Obtinerea autorizatiilor este rezultatul investitiilor in valoare de aproximativ 16 milioane de euro", apreciaza Mihai Rohan, director general Carpatcement Holding.

Daca esti o firma medie si cu datorii la stat, ultimul lucru care iti trebuie este factura pentu cheltuielile de mediu. Exmob din Oradea nu poate cumpara un tunel de uscare, care ar permite inlocuirea, in conditii de eficienta economica, a lacurilor pe baza de compusi volatili.

"Am primit in ultimul timp multe oferte sa cumpar fabrici mici, care nu pot face investitiile de mediu si care vor da faliment dupa integrare", spune Viorel Catarama, proprietarul grupului Elvila. El a scos deja din buzunar 12 milioane de euro in ultimii ani pentru modernizarea fabricilor si urmeaza sa mai investeasca inca trei milioane.

Alt mare jucator, Mobexpert, a investit peste 6,5 milioane de euro in protectia mediului. "Circa 90% din cele 240 de fabrici de mobila sunt in urma cu investitiile de mediu", apreciaza Ioana Petcu, consilier de mediu al asociatiei de profil.

Termoficarea da frisoane oraselor mici

"Cele mai multe instalatii de ardere trebuie redimensionate la nivelul cererii actuale, care nu mai cuprinde nevoile platformelor industriale", arata Ion Dumitrascu, director de comunicare al COGEN, companie care grupeza 27 de termocentrale.

Sorin Barariu
Articol complet: Capital


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Relatiile publice isi descatuseaza potentialul
In perioada 6-10 Noiembrie 2005 se va desfasura la cea de-a treia editie a Saptamanii PR-ului Rom...

Zilele Clujului la Koln
In perioada 22 octombrie - 4 noiembrie se desfasoara la Koln o serie de evenimente culturale reun...

Capitala a pierdut 1,5 milioane mp de spatii verzi, in 15 ani
Garda de Mediu a cerut Asociatiei Municipiilor sa faca demersuri pentru modificarea legislatiei p...

51 de jurnalisti au fost ucisi in 2005
51 de jurnalisti din intreaga lume au fost ucisi de la inceputul acestui an, iar peste 500 au fos...

Grecii, bulgarii si turcii protesteaza impotriva cianurilor
Mai multi cetateni si autoritati locale din Grecia, Bulgaria si Turcia au demarat miercuri o acti...