Greenpeace: culturi modificate genetic in Romania
Greenpeace spune ca din totalul suprafetelor cultivate cu soia pest jumatate sunt modificate genetic.
08:00
Organizatia ecologista internationala, Greenpeace, a dat publicitatii un raport privind culturi ilegale de soia modificate genetic in Romania. Reprezentantii Greenpeace atrag atentia ca aceste culturi au luat mare amploare si ca exista riscul ca exporturile Romaniei catre tarile Uniunii Europene sa fie periclitate. Reprezentantii Greenpeace spun ca raportul a fost elaborat in urma muncii pe teren si ca testarile au fost facut la un laborator certificat din Austria.
In document se subliniaza ca se cultiva pe scara larga soia modificata genetic in cel putin 10 judete. Greenpeace spune ca au descoperit si cartofi si pruni modificati genetic si plantati ilegal, dar spun ca cea mai mare problema o reprezinta cultura de soia.
Greenpeace spune ca au descoperit si cartofi modificati genetic si plantati ilegal. Greenpeace spune ca din cele 140 de mii de hectare cultivate cu soia in 2005, mai mult de jumatate, sunt nregistrate ca fiind culturi modificate genetic.
Or, Greenpeace sustine ca suprafata cultivata cu plante modificate ar fi mult mai mare, de circa 90%, fapt ce ar arata ca nimeni nu ar detine controlul acestei situatii.
Purtatorul de cuvant al Greenpeace Romania, Ana Maria Bogdan spune ca "riscul este ca aceste culturi modificate genetic sa afecteze biodiversitatea si mediul in primul rand prin afectarea culturilor organice astfel incat un fermier care considera ca el cultiva soia organica, pe care sa o vanda ca soia organica, se poate intampla ca sa descopere ca soia lui a fost contaminata de la o cultura modificata genetic."
In replica, purtatorul de cuvant al ministerului agriculturii, Adrian Tibu, spune ca autoritatile au incuviintat cultivarea a 60 de mii de ha cu soia modificata genetic, adica mai putin de jumatate din suprafata cultivata cu soia. Riscul este ca aceste culturi modificate genetic sa afecteze biodiversitatea si mediul in primul rand prin afectarea culturilor organice.
Adrian Tibu spune ca Romania ar avea reguli foarte drastice in privinta culturilor modificate genetic si ca in aceasta categorie nu este permisa decat cultivarea de soia.
"Vom face verificari in urma acestor semnale. Am vazut ca s-au semnalat ingrijorari in strainatate referitor la culturile modificate genetic in Romania si va pot spune ca Romania nu doreste sa joace si nu va juca rolul unui cal toian pentru introducerea unei culturi modificate genetic in Uniunea Europeana", spune Adrian Tibu.
"Romania este o tara prudenta in privinta acestor organisme si este permanent la curent cu toate informarile care vin de la Uniunea Europeana si urmeaza politica Uniunii Europene", mai spune purtatorul de cuvant al ministerului agriculturii.
Romania nu doreste sa joace si nu va juca rolul unui cal toian pentru introducerea unei culturi modificate genetic in Uniunea Europeana.
Greenpeace insa infirma datele ministerului agriculturii si sustine ca daca nu se iau masuri rapide, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, exporturile romanesti se vor afla in fata unor usi inchise.
Exista doua scenarii posibile spune Ana Maria Bogdan de la Greenpeace: produsele romanesti ar putea fi respinse din cauza ca nu sunt etichetate corespunzator sau ar putea fi respinse in masa pentru ca asupra produselor va plana nediferentiat suspiciunea de modificari genetice.
Uniunea Europeana are reguli foarte stricte in privinta comertului cu alimente provenind de la culturi modificate genetic. Este absolut obligatorie informarea cumparatorilor.
Elena Vijulie
Sursa: BBC

Stire preluata de la Euroactiv.ro