Cautare avansata

Prevenirea si controlul integrat al poluarii, conforme cu legislatia europeana


A fost aprobata in Ordonanta de Urgenta privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, care transpune integral legislatia europeana in domeniul prevenirii si controlului integrat al poluarii (IPPC). Ordonanta de Urgenta adoptata inlocuieste OUG nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii - IPPC, aprobata cu modificari de Legea nr. 645/2002.

09:00

Actul normativ creeaza premizele accelerarii procesului de autorizare integrata a instalatiilor IPPC, astfel incat, conform prevederilor Tratatului de aderare, toate instalatiile care nu au primit perioada de tranzitie sub Directiva 96/61/CE, sa fie autorizate integrat pana la data de 31.12.2006, iar cele care au obtinut perioada de tranzitie sa fie autorizate pana cel tarziu la data de 30.10.2007.

Ordonanta adoptata astazi introduce definitii pentru tipurile de instalatii (noi sau existente) in conformitate cu cerintele Directivei amendate si detaliaza termenele de conformare a functionarii instalatiilor IPPC, avand in vedere data punerii in functiune a instalatiei sau perioada de tranzitie obtinuta. (Perioada de tranzitie reprezinta perioada de timp cuprinsa intre 1 ianuarie 2007 si data limita stabilita prin negociere cu Comisia Uniunii Europene, in scopul conformarii cu prevederile Directivei 96/61/CE privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, in baza estimarilor de costuri si a justificarii solicitarilor, furnizate de titularii de activitate.) 

Anexa nr. 5 a OUG mentioneaza cele 195 de instalatii IPPC care au obtinut perioada de tranzitie, precum si termenul de conformare al acestora. ?n Romania exista in prezent 716 instalatii IPPC. Instalatiile IPPC sunt cele in care se desfasoara activitati din industria energetica, chimica sau a mineralelor, din domeniul producerii si prelucrarii metalelor, gestiunea deseurilor, ferme, abatoare cu capacitati prevazute in actul normativ.

Ordonanta prevede ca orice instalatie noua este pusa in functiune numai dupa obtinerea autorizatiei integrate de mediu. Autorizatia integrata de mediu cupride valorile limita de emisie pentru poluanti, in special pentru cei prevazuti in Anexa nr. 2, care pot fi emisi in cantitati semnificative, ca rezultat al functionarii instalatiei, luand in considerare natura lor, precum si potentialul de transfer al poluarii dintr-un mediu in altul, respectiv: apa, aer, sol.

Cuantumul taxei pentru emiterea autorizatiei integrate de mediu este de 100 RON, care se constituie venit la Fondul pentru Mediu, iar cuantumul tarifelor pentru derularea procedurilor de emitere a autorizatiei integrate de mediu se stabileste prin ordin al ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei.

De asemenea, ordonanta stabileste obligatiile autoritatii pentru protectia mediului, obligatiile titularului de activitate, asigura cadrul legal pentru participarea efectiva a publicului la luarea deciziei in procedura de autorizare si asigura transparenta, prin punerea la dispozitia publicului a autorizatiilor integrate de mediu si a consideratiilor pe care se fundamenteaza decizia.

Sanctiunile prevazute de OUG sunt cuprinse intre 50.000 RON si 100.000 RON si pot fi aplicate in urmatoarele cazuri:

a) nerespectarea prevederilor  privind obligatia operatorului de a obtine autorizatia integrata de mediu, in scopul exploatarii instalatiei ;
b) obligatia operatorului de a intocmi un plan de masuri obligatorii, in vederea obtinerii autorizatiei integrate de mediu;
c) obligatia operatorului de a respecta oricare dintre conditiile prevazute in autorizatia integrata de mediu;
d) obligatia operatorului de a informa autoritatile competente despre orice modificare in exploatare si modificare substantiala pe care doreste sa o aduca instalatiei;
e) obligatia operatorului de a comunica la termenele stabilite prin autorizatia integrata de mediu, rezultatele monitorizarii emisiilor provenite din instalatie sau, in termen de maximum 24 de ore din momentul producerii, a oricaror emisii aparute incindental, accidental ori ca urmare a unui accident major.

Sursa: Biroul de Presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Apel pentru aplicarea normelor de mediu in UE
Peste 45.000 de instalatii din tarile UE 15 nu au corespuns normelor europene privind poluarea in...

7 milioane de euro pentru asistenta tehnica in sectorul de apa si apa uzata
Pe 7 noiembrie 2005 a avut loc Lansarea Programului de Imbunatatire a Performantelor Financiare s...

Energia produsa din surse regenerabile are legi europene
Programul de masuri privind promovarea producerii si consumului de energie electrica produsa din ...

Proiectul Nabucco - pe masa Guvernului
Ministrul Economiei si Comertului a inaintat Guvernului spre aprobare Memorandumul pentru realiza...

Presedintele stie ca ziaristii rapiti sunt in viata
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca jurnalistii romani rapiti in Irak sunt "cu certi...