Cautare avansata

Trei sferturi din apele reziduale ajung netratate in rauri


O companie a investit 1,5 milioane euro intr-o statie de tratare a apelor reziduale. Proiectul a fost realizat in parteneriat cu SAPARD si, conform masuratorilor, randamentul de eliminare a substantelor organice continute in apa depaseste 90%. Lasand la o parte rarele investitii, situatia statiilor de epurare a apei la nivel national ramane insa ingrijoratoare.

08:30

Conform datelor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, in anul 2004, aproximativ 71% din apele uzate, provenite de la principalele surse de poluare, au ajuns in rauri, neepurate sau insuficient epurate. Fata de un volum total evacuat de 3.854,162 milioane metri cubi pe an, peste 2.098 milioane metri cubi, deci 54,5%, constituie ape uzate care trebuie epurate. Din volumul total de ape uzate care necesita tratere, peste 605 milioane metri cubi, circa 29 %, au fost corespunzator epurate. In rest 614 milioane metri cubi, adica circa 29%, reprezinta ape uzate neepurate si aproape 879 milioane metri cubi, circa 42 %, ape uzate insuficient epurate. Din 1.359 de statii de epurare verificate in anul 2004, 555 de statii, reprezentand 40,8%, au functionat corespunzator, iar restul de 804 statii, adica 59,2% nu s-au ridicat la standardele impuse.

Una dintre cauzele situatiei actuale in domeniul tratarii apelor o constituie lipsa banilor. Implementarea directivelor din domeniul alimentarii cu apa si epurarii apelor uzate implica eforturi financiare considerabile. Costurile asociate implementarii standardelor in materie de calitatea apei au fost estimate la circa 15 miliarde euro si vor fi suportate partial de Uniunea Europeana (circa 500 milioane euro anual), bugetul statului si din imprumuturi de la institutiile financiare internationale.

In acest moment, cele mai mari investitii in statiile de epurare a apelor sunt produse de companiile din industria alimentara. Acestea sunt obligate sa faca o preepurare a apelor reziduale in cazul in care deverseaza in canalizarea localitatilor. Un raport din 2004 arata ca din 31 de unitati agroalimentare mari poluatoare, numai 3 aveau statii de epurare ce respectau standardele Uniunii Europene. Probleme exista si la capitolul de monitorizare a calitatii apelor. Conform rapoartelor de implementare a directivelor europene, in prezent exista 359 de surse punctiforme semnificative de poluare a apelor, o treime din cele 2.347 de corpuri de apa din Romania sunt "puternic modificate", iar 43% din ele risca sa nu atinga obiectivele de mediu la aderare.

Vierme de 15 centimetri gasit in apa de la robinet

Bazinele de apa din localitatea sibiana Rasinari vor fi verificate de catre inspectorii OPC si DSP, dupa ce un localnic care a vrut sa bea apa de la robinet a gasit in pahar un vierme. Inspectorii OPC si DSP au inceput o ancheta pentru a stabili daca apa din comuna este potabila si nu pune in pericol sanatatea oamenilor. Inspectorii spun ca ar putea sista furnizarea apei in localitate daca Primaria nu va gasi modalitati de a curata bazinele de decantare si de a filtra apa la standardele cerute.
 
Gabriel Preda  
Sursa: Averea


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Prevenirea si controlul integrat al poluarii, conforme cu legislatia europeana
A fost aprobata in Ordonanta de Urgenta privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, car...

Apel pentru aplicarea normelor de mediu in UE
Peste 45.000 de instalatii din tarile UE 15 nu au corespuns normelor europene privind poluarea in...

7 milioane de euro pentru asistenta tehnica in sectorul de apa si apa uzata
Pe 7 noiembrie 2005 a avut loc Lansarea Programului de Imbunatatire a Performantelor Financiare s...

Energia produsa din surse regenerabile are legi europene
Programul de masuri privind promovarea producerii si consumului de energie electrica produsa din ...

Proiectul Nabucco - pe masa Guvernului
Ministrul Economiei si Comertului a inaintat Guvernului spre aprobare Memorandumul pentru realiza...