Vedetele TV tac si incaseaza
Lucian Mindruta, Gabriela Vrinceanu Firea sau Alessandra Stoicescu nu au evitat intrebarile societatii civile, dar raspunsurile lor arata ca meseria de jurnalist de televiziune trebuie sa se supuna regulilor impuse de patroni / Cenzura la Radio Timisoara
"Daca ati avea autoritate asupra emisiunilor de stiri sau actualitate pe care le prezentati, ele ar arata la fel cum arata astazi?", "Aveti libertatea de a prezenta toate punctele de vedere si a le echilibra asa cum ati invatat ca e corect?", "Care este limita pina la care pot fi tolerate, fara ca voi sa luati o pozitie publica impotriva lor, abaterile de la normele etice pe care o parte dintre voi le-ati invatat chiar la sursa, in Occident?". Acestea sint citeva dintre intrebarile adresate pentru 6 dintre cei mai cunoscuti angajati ai posturilor importante de televiziune. Desi poate parea o arma politica lansata inaintea turului al doilea de scrutin al alegerilor prezidentiale, scrisoarea este legitimata de numeroasele semnale de alarma trase de comunitatea internationala cu privire la constringerile la care sint supuse televiziunile din Rom?nia. Destinatarii scrisorii au dovedit, prin raspunsuri, ca statutul de vedeta si, de ce nu?, banii seriosi pe care ii cistiga din meseria lor sint motive suficient de puternice pentru a uita multe dintre principiile jurnalismului.
Mindruta, un fost ziarist revoltat
Lucian Mindruta a reactionat la scrisoarea de luni evocind momentul in care aproape ca a fost concediat de la PRO TV din cauza faptului ca a avut o pozitie politica. "In 2000, i-am transmis un e-mail domnului Bryan Adams in care-mi exprimam o parere politica. Acel e-mail a ajuns la destinatari politici care au facut scandal. Eu era sa-mi pierd serviciul. In acea perioada, nici una dintre organizatiile "protestului" de acum nu m-a deranjat intr-un fel, cu o vorba buna, cu un sfat, cu un ajutor... Desi eram singurul ziarist revoltat de pe piata", spune Mindruta. El mai afirma ca nu ar putea sa se implice in continutul editorial al stirilor pe care le prezinta la Antena 1, deoarece contractul sau stipuleaza sa citeasca stiri de pe prompter. "Cine vrea sa afle parerile mele politice, sociale si economice poate sa le citeasca in "Jurnalul" si in "Dilema"", mai spune acesta.
Pretexte de realizator
Lucian Sirb, directorul Directiei stiri din TVR, post aflat in centrul unui imens scandal privind cenzura, s-a spalat pe miini spunind ca el nu este prezentator. "Semnatarii scrisorii nu prea au urmarit stirile TVR, pentru ca, altfel, ar fi stiut ca nu sint prezentator", a spus Sirb. In schimb, cu siguranta prezentatoare, Alessandra Stoicescu a preferat sa considere ca scrisoarea are un scop electoral. "M-a surprins sa vad ca mi se adreseaza aceste intrebari si cred ca se incearca atragerea mea intr-o polemica aflata in strinsa legatura cu actuala campanie electorala", spune Alessandra Stoicescu. Ea promite ca, dupa turul de scrutin de duminica, va raspunde punctual intrebarilor adresate de societatea civila.
"Se cere promovarea PUR"
O alta reprezentanta a Antenei 1, post suspectat ca este partinitor din punct de vedere politic, Gabriela Vrinceanu Firea a fost singura care a raspuns fiecareia dintre intrebarile din scrisoarea deschisa. Fosta angajata a TVR, Gabi Firea afirma ca la Antena 1 exista infinit mai putine restrictii decit la TVR, atit la cea condusa de PSD, cit si la cea condusa de Conventia Democratica. "De obicei, cererile patronului se refera strict la mediatizarea activitatilor organizate de PUR, dar nu ni se cere sa manipulam ori sa punem tunurile pe partea opusa a baricadei", mai spune Firea.
Sursa: Cotidianul
============================
Cenzura la Radio Timisoara
Dragos Seuleanu, reclamat la CNA de Pro Democratia
Asociatia Pro Democratia l-a reclamat ieri la CNA pe directorul-general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Dragos Seuleanu (foto). Potrivit reclamatiei APD, doi jurnalisti de la Studioul Regional de Radio Timisoara sustin ca, in ziua alegerilor, Seuleanu a decretat un adevarat embargo informational. Cei doi spun ca reporterii postului au primit interdictia de a difuza informatiile primite de la Pro Democratia si chiar de a pronunta numele acestei asociatii.
"In ziua primului tur al alegerilor generale (28 noiembrie 2004) am fost contactati in mod independent de catre doi angajati ai Studioului Regional de Radio Timisoara. Acestia au dorit sa ne informeze si sa isi exprime dezacordul fata de o recomandare a directorului Radiodifuziunii Romane, conform careia redactorii ar trebui sa nu mai reflecte activitatea Asociatiei Pro Democratia. Am verificat aceasta informatie si cu alte doua persoane din interiorul Radio Timisoara, care ne-au confirmat ca, intr-adevar, directorul general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Dragos Seuleanu, a recomandat embargo asupra informatiilor provenite de la Asociatia Pro Democratia in ziua alegerilor, pina la ora 21.00. (...) In cazul in care situatia sesizata de noi este conforma cu realitatea si avind in vedere gravitatea unui asemenea gest de ingradire a dreptului cetatenilor la libera si corecta informare, va rugam sa luati masurile de sanctionare a Radiodifuziunii Romane si a conducerii acesteia, conform legii", se arata in petitia trimisa CNA si semnata de Cristian Bratu, coordonatorul Asociatiei Pro Democratia Timisoara.
Jurnalistii se tem ca vor fi dati afara
Cei doi jurnalisti de la Radio Timisoara nu au vrut sa le fie dezvaluita identitatea de teama repercusiunilor. Cristian Bratu ne-a spus ca acestora le e frica de faptul ca vor fi dati afara. Surse din redactia Radio Timisoara ne-au confirmat ca, in ziua alegerilor, li s-a interzis categoric chiar si sa pronunte pe post numele Asociatiei Pro Democratia.
"Embargoul a fost decretat o data cu deschiderea sectiilor de votare, in dimineata zilei de duminica, 28 noiembrie, la ora 7.00, si s-a incheiat la sfirsitul scrutinului, la ora 21.00. In acest rastimp, in care erau sesizate numeroase nereguli, Radio Timisoara nu a avut voie sa prezinte nici macar o singura stire despre Pro Democratia", ne-a declarat, tot sub protectia anonimatului, un alt jurnalist de la acelasi post."Am reflectat alegerile prin prisma BEJ"
Directorul adjunct de la Radio Timisoara, Nicolae Dolinga, neaga acuzatiile aduse de cei doi jurnalisti. "Nimeni nu ne-a oprit. N-a fost o indicatie ferma de la Bucuresti ca sa nu prezentam punctele de vedere ale Pro Democratiei. Ni s-a spus sa tinem legatura cu Birourile Electorale Judetene si, ma rog, sa avem in vedere activitatea Pro Democratia. Am reflectat alegerile prin prisma BEJ".
Radio Romania: "Nu am vrut sa difuzam informatii neverificate"
In replica la aceste acuzatii, coordonatorul emisiunilor electorale de la Radio Romania si redactor-sef al RADOR, Dan Preda, ne-a explicat ca, intr-adevar, presedintele Radiodifuziunii Romane, Dragos Seuleanu, "a sugerat, in cadrul unei sedinte, sa se difuzeze numai informatii verificate de la Biroul Electoral Central si de la birourile electorale judetene". Dan Preda a insistat asupra faptului ca Dragos Seuleanu a facut aceste sugestii "doar pentru e evita difuzarea pe post a unor informatii neverificate". Preda respinge acuzatiile privind interdictia impusa Asociatiei Pro-Democratia, aratind ca "in chiar ziua alegerilor am difuzat protestul acestei asociatii fata de ceea ce dumnealor au denumit indemnul corespondentului nostru de a fi votata Uniunea PSD+PUR. Am adaugat atunci, la comunicatul APD, si precizarile noastre in care aratam ca nu corespondentul a facut acest indemn, ci un cetatean care era intervievat, in direct, la iesirea de la urne". In opinia oficialului Radio Romania, "nu e vorba despre relatii proaste intre noi si Pro Democratia, SRR difuzind comunicatele de la dumnealor, presedintele Cristian Parvulescu fiind invitat in emisiunile noastre; a fost invitat chiar in ziua alegerilor, dar nu a ajuns din cauza ca s-a dus la TVR".
Sursa: Evenimentul Zilei

Stire preluata de la Euroactiv.ro