Zilele Clujului la Koln
In perioada 22 octombrie - 4 noiembrie se desfasoara la Koln o serie de evenimente culturale reunite sub titlul "Zile romanesti la Koln" avand ca punct central de interes orasul Cluj.
08:00
Desi cele doua orase infratite, Cluj si Koln, au semnat oficial inca din 1976 un parteneriat care sa faciliteze prin intermediul schimbului cultural cunoasterea reciproca, relatiile intrerupte la inceputul anilor ?80, au putut fi reluate abia in 1990. Orasul Koln a sprijinit de atunci dezvoltarea Clujului prin acordarea de ajutoare financiare si materiale.
Atat cetatenii Kolnului, cat si firmele germane din zona si-au manifestat solidaritatea fata de partenerii romani prin organizarea diferitor campanii de strangere de fonduri. In 1993 au fost initiate schimburi culturale intre cele doua orase prin organizarea de expozitii si serate literare comune. In anii care au urmat s-au incheiat acorduri de colaborare in domeniul universitar, cel al protectiei mediului, al salubrizarii, al furnizarii cu energie, al industriei si al transportului aerian.
Manifestarile din acest an de la Koln au in vedere o mai buna cunoastere reciproca si o apropiere intre cetatenii celor doua orase. La inaugurarea oficiala care a avut loc sambata, 22.10, in primaria veche a Kolnului, au luat parte primarii celor doua orase, Fritz Schramma, respectiv Emil Boc, precum si consulul general al Romaniei la Bonn, Florin Vodita. A urmat o masa rotunda in care Clujul a fost prezentat ca oras multicultural cu un important potential turistic si oportunitati promitatoare in ceea ce priveste schimburile universitare, schimburile de experienta in domeniul asistentei sociale si nu in ultimul rand un cadru ideal pentru investitii si desfasurare a activitatilor economice.
Primarul Clujului, Emil Boc, a prezentat intr-un interviu acordat postului Deusche Welle proiectele comune care urmaresc consolidarea relatiilor de colaborare si nu in ultimul rand oportunitatile economice care pot constitui un punct de atractie pentru investitorii germani:
"Dupa 1990 am recladit relatiile dintre Cluj si Koln, am avut sprijin din partea Kolnului in domeniul asistentei medicale, in asistenta culturala, universitara. In pragul integrarii in Uniunea Europeana, dorim sa avem reciproc o relatie mult mai buna. De exemplu in perioada imediat urmatoare speram sa deschidem o linie aeriana directa intre Cluj si Koln, iar pe de alta parte schimburile academice - fiind orase universitare atat Clujul cat si Kolnul - vor fi intensificate, deja avem profesori si studenti care studiaza aici, precum si studenti din Koln care vor face practica in Romania.
Se pare ca politica fiscala care vizeaza o cota unica de impozitare de 16 % a fost una extrem de atractiva pentru investitorii straini, iar noi suntem bucurosi sa avem un grup de investitori germani foarte seriosi la Cluj, care au infiintat o comunitate distincta a oamenilor de afaceri germani in municipiul Cluj Napoca, vom deschide un birou pentru relatiile cu oamenii de afaceri germani la primaria din Cluj Napoca, in special pentru cei din Koln, ca expresie a relatiilor pe care le avem in acest moment, vom avea o vizita a primarului Schramma la Cluj in primavara anului viitor, astfel incat aceasta relatie de infratire sa devina una tot mai pragmatica si sa nu ramana doar la nivel protocolar."
Festivitatile din acest an de la Koln au fost sprijinite atat de comunitatea germana din Cluj, reprezentata de Clubul oamenilor de afaceri de limba germana din Ardeal, de Centru Cultural German din Cluj, cat si de Asociatia prietenilor oraselor infratite Koln - Klausenburg, care isi desfasoara activitatea la Koln.
Comunitatea germana din Cluj se implica in oferirea de informatii catre investitorii germani. Clubul oamenilor de afaceri germani din Ardeal are ca obiectiv intermedierea comunicarii cu autoritatile romane precum si consilierea investitorilor germani interesati de deschiderea unei afaceri in Romania.
"Nu de putine ori am avut delegatii de 40 de persoane din Koln si din Germania, la primarie, la prefectura, la camera de comert, de unde au preluat informatii si deja in buna parte s-au intors si au deschis investitii in Cluj Napoca. Deci ea functioneaza ca un catalizator, ca un magnet care atrage oameni de afaceri la Cluj, le prezinta oportunitatile si multi dintre ei raman acolo" a declarat primarul clujean.
Festivitatile din acest an de la Koln vor avea un corespondent la Cluj in 2006, cand se vor sarbatori 30 de ani de la infratirea celor doua orase si se va organiza o saptamana a Kolnului la Cluj, prilej cu care primarul general Fritz Schramma va face o vizita in orasul de pe Somes.
Prin manifestarile culturale din acest an, precum si cele ce vor urma la Cluj si la Koln anul viitor, se urmareste o intensificare a legaturilor romano-germane in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
"Atat pentru Cluj si Koln, cat si pentru romani si Romania in general este un mijloc de apropiere a mentalitatilor europene cu variatiuni culturale diferite intr-un context comun. Aici se dezvolta micile proiecte legate de viata fiecarui oras in parte, Kolnul poate sa afle de la Cluj cum este viata spirituala, cum este cultura in Europa Centrala, ce gust are vinul romanesc si ce talente in matematica si fizica sau in muzica simfonica s-au nascut la Cluj, de asemenea Clujul poate sa afle de la Koln ce inseamna sa ai o activitate economica intensa, sa fii gazda unor concerne precum Ford, cum sa-i atragi, cum sa asiguri in egala masura o viata sociala extrem de intensa. Se apropie oameni cu aceeasi consistenta europeana, dar de culturi diferite" a precizat consulul roman la Bonn, Florin Vodita.
Din programul cultural fac parte o expozitie de tablouri in primaria veche a orasului, un spectacol de pantomima al Teatrului National din Bucuresti sustinut de actorul Dan Puric la B?rgerhaus Koln, precum si prezentarea unor ghiduri turistice si filme documentare despre Romania. Nu lipsesc nici specialitatile culinare romanesti.
Pe 25 octombrie, la ora 19, va avea loc la primaria veche a orasului Koln o reuniune in care vor fi aduse in discutie perspective si provocari ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana in 2007. Participa Ministrul roman al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, conducatoarea Reprezentantei Comisiei Europene la Bonn, Barbara Gessler, Dr. Anneli Ute Gabanyi, reprezentanta fundatiei "Stiinta si Politica" din Berlin si Manfred Engelmann, consilier economic, presedinte al Asociatiei Arbeitskreis Banat JA, Bonn. Modereaza Robert Schwartz, redactor sef al redactiei Deutsche Welle in limba romana.
Madalina Ababei
Sursa: Deutsche Welle

Stire preluata de la Euroactiv.ro