Alimente 'de la tarani' doar pe raza judetului
In cateva zile intra in vigoare un ordin al Autoritatii Sanitar Veterinare care stabileste in ce conditii pot fi vandute de catre micii producatori produsele de origine animala.
In mare, sunt reguli valabile si pana acum - care se refera la igiena animalului, a locului unde se produce marfa respectiva, la locul unde e depozitata si asa mai departe.
Restrictii apar la cantitatea care trebuie realizata de catre micii producatori si la locul unde acestia isi pot vinde marfurile, circulatia - transportul - acestora fiind mult mai drastic controlat.
In Romania, peste 50% din consum are la baza asa numitul schimb direct. Cu alte cuvinte, romanii prefera sa cumpere, o bucata de branza, de exemplu, mai degraba din gospodaria unui taran decat de la un magazin.
Articol complet la BBC
====
Orase fara produse de la tarani
Peste doua zile, in Bucuresti taranii nu vor mai putea vinde nimic. Ei vor avea totusi citeva portite pentru a patrunde pe piata.
Micii producatori vor avea posibilitatea de a comercializa in marile orase daca isi vor inregistra produsele la Ministerul Agriculturii ca fiind traditionale. Problema este ca procedura de inregistrare este destul de dificila si de lunga durata. Pina atunci, orasenii vor putea achizitiona brinza, mierea, ouale, carnea de pasare, de vinat, de iepure si pestele doar din supermarket. Autoritatile sanitar-veterinare vor sa mai acorde o derogare celor care produc brinza prin macerare timp de 60 de zile. Prin ambele exceptii sint vizati in primul rind taranii din Sibiu, care produc si vind brinza in toate localitatile din tara. Acestia amenintasera ca vin in Bucuresti sa protesteze impotriva reglementarilor UE.
Articol complet in Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro