Banca Mondiala: Migratia - benefica pentru toata lumea
Conditii de restrictie pentru muncitorii straini, teama de emigranti - toate acestea sunt false probleme. Un nou raport al Bancii Mondiale arata ca migratia poate fi benefica atat pentru tarile care trimit, cat si pentru cele care primesc migranti.
- Conform raportului „Migratia si transferurile de bani: Europa de Est si fosta Uniune Sovietica”, migratia in si din economiile in tranzitie din Europa si Asia Centrala a fost mare si probabil va continua sa creasca
- Germania si Franta sunt singurele natiuni vest-europene aflate in topul primelor zece tari primitoare de migranti.
- Raportul arata ca pentru a garanta ca migratia este avantajoasa, tarile si-ar putea coordona mai indeaproape politicile, astfel incat oferta de forta de munca migratoare sa poata face fata cererii
- Fiecare dintre cei trei actori ai migratiei ar putea avea de castigat. Atat migrantul cat cele doua tari: de provenienta si de destinatie.
Conform cercetarii „Migratia si transferurile de bani: Europa de Est si fosta Uniune Sovietica”, migratia in si din economiile in tranzitie din Europa si Asia Centrala a fost mare si probabil va continua sa creasca pe masura ce rata natalitatii
S-a scris mult despre faptul ca migratia spre Europa Occidentala a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor 15 ani, aceasta primind 42% din migrantii provenind din Europa Centrala si de Est, precum si numarul in crestere de migranti din fosta Uniune Sovietica.
Insa Raportul Bancii Mondiale scoate la faptul ca, la nivel global, Germania si Franta sunt singurele natiuni vest-europene aflate in topul primelor zece tari primitoare de migranti. Acest clasament pozitioneaza Stalele Unite ale Americii pe primul loc, urmata de Rusia, Germania, Ucraina, Franta, India si Arabia Saudita.
Pe ultimele trei locuri din topul tarilor destinatie pentru emigranti se afla Australia, Kazahtan si Polonia.
„Rusia atrage migranti din celelalte state ale fostei Uniuni Sovietice, cu precadere din Caucaz si Asia Centrala, iar muncitorii mai saraci din Asia Centrala migreaza catre Kazahstan, tara bogata in resurse. Ucraina si Polonia servesc ca puncte de tranzit pentru migranti in drumul lor spre Europa Occidentala”, arata raportul.
Articol complet la HotNews.ro

Stire preluata de la Euroactiv.ro