Cautare avansata

Borrell isi incheie mandatul


Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a prezentat, luni, la Strasbourg, bilantul activitatii sale, la incheierea mandatului. El a trecut in revista cateva realizari in ce priveste Statutul deputatilor, reformele interne, investitii, rolul Parlamentului in dosarele legislative-cheie.

Referindu-se la temerile aparute dupa aderarea a 10 state la Uniune in 2004, privind capacitatea Parlamentului de a lucra cu un numar mai mare de membri, in 20 limbi oficiale (noua in plus) si cu deputati reprezentand traditii parlamentare diferite, Borrell a precizat ca a reusit, impreuna cu angajatii sai, sa surmonteze toate dificultatile si sa faca din extindere o reusita.

Mentionand statutul deputatilor si reformele necesare in Parlament dupa extinderea numarului de State Membre ale Uniunii, dosare prioritare ale mandatului sau, Borrell a precizat ca dupa negocieri intense, Statutul deputatilor este, astazi, un statut care garanteaza egalitatea intre toti deputatii si transparenta activitatii lor.

Parlamentul a jucat, totodata, un rol extrem de important in aprobarea unor dosare legislative cheie, ca directiva "Serviciilor", directiva REACH (privind produsele chimice) sau prevederile europene pentru prevenirea actelor teroriste (in special implicarea institutiei in dosarul Protejarea datelor personale), a subliniat liderul legislativului european.

Referitor la initiativele luate de Parlamentul European, Josep Borrell a mentionat crearea a doua Comisii temporare de ancheta (una privind presupusa implicare a unor State Membre in activitati ilegale ale CIA si a doua privind cazul "Viata echitabila", un scandal financiar care prejudiciat grav mii de cetateni europeni).

Politica imobiliara (importante investitii imobiliare, ale caror lucrari se vor incheia in curand, pentru sporirea si modernizarea sediilor institutiilor, in Bruxelles si Luxemburg), relatiile cu celelalte institutii (in special rolul avut cu prilejul investirii noilor comisari europeni, prin organizarea audierilor acestora), actiunile intreprinse referitor la imigratia ilegala, dezbaterile organizate pe tema Viitorului Europei, misiunile de observare a alegerilor din diferite tari ale lumii (din iulie 2004 - 33 delegatii in 26 tari, intre care Ucraina, Autoritatea Palestiniana, Republica Democratica Congo, Venezuela sau Afganistan), acordarea Premiului Sakharov tuturor celor care lupta pentru libertate - toate acestea au fost trecute in revista de presedintele Borrell ca reusite ale mandatului sau.

Mandatul lui Josep Borrell ca presedinte al Parlamentului European a inceput in iulie 2004, ca rezultat al alegerilor europene din acel an. Succesorul sau va fi ales de Parlament marti, 16 februarie. Dupa desemnarea unui nou presedinte al Parlamentului, deputatii europeni vor proceda la alegerea a 14 vicepresedinti si a sase chestori.

Sursa: Parlamentul European



''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Binele animalelor baga in faliment transportatorii fara capital
Din seria "Costurile integrarii": Sistem obligatoriu de navigatie prin satelit montat pe camio...

Alimente 'de la tarani' doar pe raza judetului
In cateva zile intra in vigoare un ordin al Autoritatii Sanitar Veterinare care stabileste in ...

Aderarea ieftineste transferurile valutare
In perioada 2001 - 2005, costul unui transfer bancar intre doua state ale Uniunii Europene s-a...

Zborurile ieftine incep sa ia altitudine si in Romania
Dosar HotNews.ro Unul dintre efectele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va fi inmultirea ...

Comisarul Energiei: "Initiativa Romaniei la Marea Neagra este esentiala pentru Uniunea Europeana"
Intr-un interviu pentru Romania Libera, Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie, a ...