Cautare avansata

Comisarul Energiei: "Initiativa Romaniei la Marea Neagra este esentiala pentru Uniunea Europeana"


Intr-un interviu pentru Romania Libera, Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie, a vorbit despre reforma energiei in Europa, rolul Romaniei in regiune si rolul Estului in UE.

Dupa discutiile din Colegiul Comisarilor si cu presedintia germana a UE pe marginea strategiei energetice, aveti sentimentul ca exista un consens intre statele membre privind reducerea dependentei energetice de Rusia?

Da, exista un consens privind reducerea dependentei energetice in general, a importurilor de energie. Cred ca Rusia si-a pierdut din credibilitatea de furnizor dupa ultimele intreruperi in furnizarea de petrol. Pagubele provocate vor fi greu de reparat, dar speram ca si Rusia va incerca sa schimbe aceasta situatie, pentru ca are interesul sa fie in continuare un furnizor al Uniunii Europene. De aceea trebuie actionat acum.

Va aborda UE o pozitie mai ferma, astfel incat Rusia sa semneze Carta Energetica si sa-si deschida piata energetica investitorilor straini?

Lucram pe doua cai. Una este incurajarea Rusiei sa ratifice Carta, pentru a da acea credibilitate necesara de care este nevoie in relatiile energetice, atat pentru UE, cat si pentru ei. A doua cale sunt negocierile privind un nou acord de cooperare UE-Rusia, care ar putea fi extrem de ambitios in ce priveste partea de energie, preluand prevederi din strategia energetica a Comisiei Europene. Acest acord intra automat in vigoare la inceputul fiecarui an, dar in acest moment suntem in curs de renegociere. Statele membre nu au cazut inca de acord sa dea Comisiei un mandat de negociere in acest sens. Pana acum, cel mai mare obstacol a fost embargoul impus de Rusia Poloniei in privinta importurilor de carne. Dar cred ca acest embargo va fi ridicat si ca vom putea incepe mandatul de negociere. Acest acord va include nu doar energia, ci toate relatiile, inclusiv cele comerciale cu Rusia.

Rusia a amenintat ca va impune si Romaniei, si Bulgariei embargouri similare cu cele din cazul Poloniei. Este normal ca, in aceste cazuri, problema sa fie bilaterala, desi tratatul comercial al
Rusiei este cu intreg spatiul comunitar?

Sunt chestiuni veterinare, iar Rusia a impus sanctiuni pentru ca are impresia ca exista incalcari ale acelor norme. Din partea Comisiei insa exista sprijin. Nu lasam Polonia singura. Colegul meu Markos Kyprianou negociaza cu rusii din partea Poloniei. Iar eu vorbesc tot timpul de ramificarea conductei Drujba spre Lituania. Pentru noi este foarte important ca furnizarea de petrol sa se faca si prin aceasta noua ramura a conductei Drujba. Iar in cazul recent al intreruperii furnizarii de petrol, nu toate statele membre au fost afectate, dar presedintia UE si Comisia Europeana s-au implicat foarte activ in facilitarea unui acord si reluarea fluxului de petrol. Statele membre nu raman singure, nu sunt lasate sa tremure in frig.

[...]

Interes pentru Marea Neagra

Care va fi rolul Romaniei in planul Comisiei de a crea o piata energetica regionala, ce include Balcanii, dar si Republica Moldova?

Romania este una dintre cele mai mari state membre si este o tara cu resurse importante, cu un potential excelent in sursele de energie regenerabila. Este o tara care vine in interiorul UE cu multe informatii privind securitatea energetica. In ce priveste celelalte tari, este de urmarit evolutia Moldovei, care ar dori sa adere la Comunitatea Energetica, iar aici este, desigur, importanta conexiunea cu Romania. Importanta este si relatia Romaniei cu tarile din regiunea Marii Negre si ale Marii Caspice. Ultimul val de extindere a UE a dus la o situatie complet noua pentru statele membre: pentru prima oara, UE are granite la Marea Neagra. Iar asta face ca tari care pareau atat de departe, precum Kazahstanul, sa fie de fapt mult mai aproape. Romania poate veni cu idei in privinta cooperarii si stabilitatii in zona Marii Negre si a Marii
Caspice.

Este aceasta initiativa la Marea Neagra un punct forte al Romaniei, pe care ar trebui sa si-l dezvolte in UE?

Categoric. Este o initiativa foarte importanta, pentru ca UE are acum granita la Marea Neagra si tot ceea ce se intampla in tarile din aceasta regiune este esential atat pentru securitatea transportului de energie, cat si in ce priveste mediul.

[...]

Reformistii din Est, plusvaloare in UE

Credeti ca o alianta intre noile state membre precum tarile baltice, Polonia si Romania ar reusi sa contracareze dependenta Uniunii de Rusia?

Este foarte important ca noile state membre sa se exprime, sa fie vocale. Nu trebuie sa se formeze o alianta a noilor impotriva vechilor state membre. Dependenta energetica le afecteaza pe ambele grupe deopotriva, asa ca e o problema de actiune comuna.

Tarile din fostul bloc comunist au totusi o experienta comuna in relatia cu Rusia. Nu aduc o viziune mai realista in UE privind riscurile pe care le implica aceasta dependenta?

Suntem toate tari democratice, iar aceasta mostenire este, cu siguranta, ceva ce nu trebuie ignorat. Stim ce usor se ajunge la dictatura, suntem mai vigilenti, intr-adevar, iar uneori mai sceptici. Dar nici istoria Germaniei, de exemplu, n-a fost usoara, si este un vechi stat membru. Problema care se pune tine de viitor, trebuie sa fim ambitiosi. Iar aici noile state membre ca tara mea si Romania pot aduce o plusvaloare in Uniunea Europeana. Pentru noi, UE a insemnat dorinta de schimbare a societatii, cred ca si in Romania la fel. Iar in aceasta privinta suntem poate mai europeni decat unele vechi state membre.

Interviul complet in Romania Libera




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

ONU: Economiile tarilor in curs de dezvoltare cresc si in 2007
Tendinta de crestere a economiilor tarilor in curs de dezvoltare se mentine si in 2007, in tim...

Burse de doctorat si postdoctorat
Departamentul pentru Stiinte Politice al Universitatii Muenster si departamentul de Economie a...

Sibiul cultural se manifesta deja, in Europa
Sibiul a intrat in Uniunea Europeana in calitate de capitala culturala a anului 2007 si isi im...

EurMonitor Integrare: Europarlamentarii romani intra in paine
Cei 35 de europarlamentari romani isi incep azi mandatul la Strasbourg, intr-o sesiune plenara...

Nicolas Sarkozy - candidat la presedintia Frantei
Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP) l-a desemnat pe liderul sau, Nicolas Sarkozy, candidat...