Discutii fara rezultat: PD nu mai sustine strategia post aderare a Guvernului
Dupa mai bine de trei ore de discutii, asa cum se prevedea, Guvernul nu a obtinut acordul partidelor parlamentare pentru proiectul strategiei post aderare.
La inceputul intalnirii, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a spus liderilor politici ca nu se va discuta, in cadrul consultarilor, pe marginea strategiei propuse de fiecare partid.
"Nu as fi vrut si nu vreau sa credeti ca am facut o invitatie pentru a discuta strategiile pe care, eventual, fiecare partid, ar fi vrut sa le propuna. Este un document al Guvernului", a spus Tariceanu.
In schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii partidelor politicenu au cazut de acord sa elaboreze o declaratie politica comuna privind documentul, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie, sstrategia sa fie finalizata, apoi aprobata in Parlament.
PD s-a razgandit: nu mai sustine strategia post aderare
In ceea ce priveste partidele parlamentare, in afara de PSD nici unul nu are un proiect coerent, ci doar idei schitate, totul fiind facut in graba.
In acest sens, consultarile pe aceasta tema propuse de premierul Calin Popescu Tariceanu se anunta foarte tensionate, cu atat mai mult cu cat majoritatea partidelor parlamentare - inclusiv PD, sunt nemultumite de proiectul propus de guvern.
Desi, initial, in lipsa un proiect propriu, democratii au fost de acord cu PNL, miercuri, inaintea consultarilor de la palatul Victoria, PD si-a schimbat pozitia.
Potrivit vicepresedintelui PD, Ioan Olteanu, democratii nu sunt de acord cu stategia post-aderare propusa de Guvern. PD acuza Executivul ca si-a insusit proiectul liberilor, fapt cu care PD nu este de acord.
"Proiectul stategiei post aderare prezentat de Guvern este unul superficial si total neprofesionist. Vom merge astazi la consultari si vom incerca sa obervam si punctele de vedere ale celorlate partide parlamentare. PD a elaborat o startegie post-aderare proprie pe care o vom prezenta luni, dupa sedinta Biroului politic al partidului", a mai declarat Olteanu.
Articol complet la HotNews.ro
====
PSD a elaborat propria strategie postaderare inca din toamna anului trecut. Vasile Puscas, fostul negociator-sef cu UE, a elaborat proiectul si l-a pus si la dispozitia guvernului Tariceanu, prin decizia partidului. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, ne-a declarat ca "textul a fost inaintat premierului Tariceanu", acuzand totodata faptul ca Guvernul nu a elaborat o strategie postaderare propriu-zisa, ci "a compilat superficial planul national de dezvoltare".
Articol complet in Romania Libera
====
Primul-ministru a spus ca va propune pana miercuri, 24 ianuarie, partidelor parlamentare directiile strategice de actiune pentru elaborarea viitoarei Strategii post-aderare a Romaniei (SPA), urmand ca textul propriu-zis al SPA sa fie elaborat de un grup de lucru pana la sfarsitul lui martie. La acest acord au ajuns astazi liderii partidelor parlamentare in cadrul intalnirii care a avut loc la Palatul Victoria, la invitatia primului-ministru.
Premierul Tariceanu a propus formarea unui grup de lucru in care sa fie desemnati reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, ai Academiei, BNR, CES si ai societatii civile, care sa redacteze forma finala a SPA. Toti participantii au fost de acord cu aceasta propunere, urmand ca partidele sa-si desemneze reprezentantii in acest grup de lucru in perioada urmatoare. De asemenea, un alt acord la care s-a ajuns a fost ca textul Strategiei sa fie elaborat pana pe 31 martie 2007.
Premierul Tariceanu a aratat ca, in viziunea sa, Strategia Post-Aderare trebuie sa indeplineasca trei obiective principale: sa stabileasca pozitia Romaniei in cadrul Uniunii europene; sa contureze modelul socio-economic de dezvoltare a Romaniei; sa permita valorificarea la maxim a calitatii de stat membru al UE, incluzand aici absorbtia fondurilor europene.
Sursa: Guvernul Romaniei

Stire preluata de la Euroactiv.ro