Merkel in fata PE: 'Avem nevoie de tehnologie, talent si toleranta'
Cancelarul german, Angela Merkel, a rostit, miercuri, in fata Parlamentului European reunit la Strasbourg, primul sau discurs ca presedinte in exercitiu al Consiliului European. Merkel a prezentat pe scurt programul presedintiei Germane a Uniunii, pentru urmatoarele sase luni, in cadrul unei dezbateri prezidate de presedintele nou ales al Parlamentului, Hans-Gert Poettering.
Motto-ul presedintiei Germane a Uniunii este "Sa reusim impreuna", iar cancelarul german a precizat ca "intr-adevar, popoarele Europei doar impreuna" pot face fata provocarilor celui de-al 21-lea secol. Toleranta, insa, "sufletul Europei", dupa cum a spus Angela Merkel, joaca un rol esential pe drumul reusitei.
Referindu-se la programul de lucru al Guvernului German la conducerea Uniunii, prima masura urgenta, a spus Merkel, este "stabilirea unor reguli de baza noi" pentru ca Uniunea sa poata functiona eficient. "Intentionez sa trasez un cadru de lucru pana la incheierea presedintiei Germane, pentru a permite procesului constitutional sa faca un pas inainte", a afirmat cancelarul Merkel, adaugand ca "acest lucru trebuie finalizat pana la urmatoarele alegeri Europene din 2009".
Referitor la politica externa, prioritatile vor include Kosovo, Orientul Mijlociu, programul nuclear al Iranului, Afganistanul, Politica Europeana de Vecinatate, Runda Doha, summitul UE-SUA si un nou acord de parteneriat cu Rusia. Uniunea Europeana, a declarat cancelarul german, trebuie sa ia masuri si in ce priveste schimbarile climatice. La fel, un nou summit UE-Africa este necesar, pentru o redefinire a relatiilor cu acest continent. "Pentru a realiza toate acestea, insa, este nevoie de un ministru European de Externe", a precizat Merkel, un "motiv suficient pentru finalizarea demersurilor pentru aprobarea noului Tratat Constitutional".
Cat priveste politica interna, Merkel a subliniat nevoia asigurarii unui numar mai mare de locuri de munca, ca parte a Strategiei de la Lisabona. Vizand o "mai buna legiferare", ea a propus aplicarea "principiului discontinuitatii", conform caruia orice legislatie care nu este aprobata pana la incheierea legislaturii Parlamentului European ar trebui sa nu mai fie luata in considerare.
Cancelarul german a subliniat valoarea programului comun al presedintiilor Germaniei, Portugaliei si Sloveniei pentru urmatoarele 18 luni, ca o modalitate de a asigura o continuitate in planul European economic.
Citand un academician american, Merkel a declarat ca cele trei ingrediente necesare pentru reusita in dezvoltare sunt "tehnologia, talentul si toleranta".
Pozitii ale liderilor gruparilor politice
Joseph DAUL (PPE-DE, FR) a salutat abordarea pro-europeana din toate propunerile cancelarului Merkel. "Avand in vedere provocarile cu care se confrunta astazi Europa, este necesar un mecanism eficient de luare a deciziilor", a spus Daul, asigurand asistenta de sprijinul pe care gruparea PPE-DE il va acorda pentru gasirea unor solutii in aceasta privinta. Daul a subliniat importanta respectarii principiului de subsidiaritate, in egala masura cu apararea pozitiilor strategice comune. Europa trebuie sa aiba o singura voce, a adaugat Joseph Daul, citand, ca exemplu, relatiile cu Rusia.
Martin SCHULZ (PSE, DE) a impartasit pozitia Angelei Merkel in ce priveste toleranta, libertatile si credintele. Totusi, a spus el, tehnologia, talentul si toleranta nu sunt de ajuns. "Siguranta sociala constituie un element vital al libertatii", a spus el, iar Uniunea Europeana trebuie sa actioneze in asa fel incat sa o garanteze. In ce priveste politica europeana de energie, Schulz a salutat decizia Germaniei de a abandona energia nucleara si si-a exprimat speranta ca si alte State Membre vor proceda la fel. Totodata, Schulz a precizat ca el si grupul sau sprijina propunerile Angelei Merkel privind Africa si Orientul Mijlociu.
Graham WATSON (ALDE, UK) a apreciat "programul indraznet" al presedintiei germane si a felicitat-o pe Angela Merkel, insa a estimat necesara o mai mare atentie asupra competitivitatii economiei Uniunii. El a constatat ca in programul presedintiei Germane apare mai des cuvantul "solidaritate" decat "competitivitate" si a precizat ca raspunsul la problemele de energie ale Europei il constituie piata libera. Referitor la justitie si afaceri interne, Watson a mentionat ca grupul sau va monitoriza indeaproape pasii presedintiei Germane, fiind extrem de ingrijorat de "aspectele represive ale politicilor" Berlinului, in special de utilizarea deasa a mentiunii "colectarea datelor" si nu a celei "protejarea datelor". Cat despre politica externa, Watson a cerut actualei presedintii sa fie "mai coerenta", iar privind planurile de revigorare a Constitutiei, el a urat Angelei Merkel succes, desi si-a exprimat indoiala ca la Londra, Paris sau Varsovia ar fi conditii pentru inregistrarea de progrese.
Raspunsul cancelarului
Vizand economia si politica sociala, Angela Merkel a declarat ca Europa n-ar fi Europa fara bunastare sociala, insa a estimat ca este dificil sa se mentina realizarile in acest domeniu. "Conform experientei Germane, calea inainte consta in reconcilierea intre capital si forta de munca", a spus ea. Referitor la justitie si afaceri interne, Merkel a recunoscut ca este foarte greu sa se obtina un echilibru intre protectia datelor personale si schimbul de informatii. Privind birocratia si o mai buna legiferare, Angela Merkel a precizat ca Statele Membre stiu foarte bine ce au de facut. Ea a reamintit, insa, ca "acquis-ul comunitar" s-a extins o data cu trecerea timpului si a sugerat ca "Europa trebuie sa invete din trecutul sau in materie de birocratie si sa devina mai atractiva" din acest punct de vedere.
Sursa: Parlamentul European
Link: HotNews.ro - Merkel: Criza constitutionala trebuie sa ia sfarsit pana in 2009

Stire preluata de la Euroactiv.ro