Protectia consumatorului in UE
Acquis-ul european in materie de protectia consumatorului include reglementari legate de protectia intereselor economice ale consumatorilor precum si de siguranta generala a bunurilor.
Acquis-ul include protectia intereselor economice ale consumatorilor (privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa, indicatorul de pret, creditul de consum, termene contractuale neloiale, vanzarea la distanta si la domiciliu, pachete turistice, administrarea imobilara in multiproprietate, regulamente pentru protectia intereselor consumatorilor, anumite aspecte referitoare la vanzarea bunurilor de consum si a garantiilor aferente si marketingul la distanta al serviciilor financiare ale consumatorilor), precum si siguranta generala a bunurilor (raspundere pentru produsele defecte, imitatii periculoase si siguranta generala a produsului).
Statele membre UE trebuie sa asigure implementarea acquis-ului prin mecanisme de solutionare a diferendelor, atat in justitie, cat si pe alte cai, si prin sisteme administrative, inclusiv sistemul de supraveghere a pietei si intarirea rolului asociatiilor de consumatori.
Aceasta politica trebuie vazuta ca o politica orizontala care vizeaza promovarea intereselor consumatorilor in cadrul Pietei interne. In plus, aceasta politica are efecte semnificative asupra altor politici ale Uniunii Europene, care includ norme referitoare la drepturile consumatorilor, precum: Politica Agricola Comuna, protectia mediului, politica in domeniul transporturilor si energiei.
In cadrul procesului de extindere, importanta armonizarii legislatiei cu acquis-ul din acest domeniu a fost recunoscuta la Consiliul European de la Copenhaga din 1993. De asemenea, Acordul de Asociere recunoaste necesitatea armonizarii normelor privind protectia consumatorilor.
Cadrul general pentru finantarea actiunilor Comunitatii in sprijinul politicii consumatorului pentru anii 2004-2007 se refera la actiunile comunitare ce sprijina protejarea sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si actiunile de informare si educare a acestora.
Obiectivele acestui program sunt:
- Un nivel inalt comun de protectie a consumatorilor;
- Aplicarea efectiva a normelor privind protectia consumatorilor;
- Un nivel adecvat al implicarii organizatiilor consumatorilor in politicile UE.
Domeniile de actiune specifice ale programului sunt:
- protectia sanatatii si securitatii consumatorilor privind serviciile si produsele nealimentare;
- protectia intereselor economice si juridice ale consumatorilor;
- promovarea activitatilor de informare si educare a consumatorilor;
- promovarea participarii organizatiilor de consumatori la programe la nivel european.
Ce tipuri de activitati pot fi finantate?
- Consiliere stiintifica si analiza de risc relevante pentru sanatatea si siguranta consumatorilor fata de produsele nealimentare si servicii;
- Pregatirea initiativelor legislative
- Monitorizarea si evaluarea dezvoltarii pietei;
- Colectarea si schimbul de date si informatii;
- Coordonarea activitatilor de supraveghere si aplicare a legislatiei
- Dezvoltarea unor baze de date referitoare la aplicarea drepturilor consumatorilor si jurisprudenta in domeniu derivata din legislatia comunitara;
- Monitorizarea si evaluarea sigurantei produselor nealimentare si a serviciilor;
- Monitorizarea modului de functionare
http://www.infoeuropa.ro/docs/Fisa_de_sector-Protectia_consumatorilor.pdf
Madalina Mangra, madalina.mangra@ccib.ro
Sursa: Eu-RO Jurnal CCIB

Stire preluata de la Euroactiv.ro