GLULAM - Lemn lamelat incleiat

GLULAM (prescurtarea cuvintelor: glued laminated timber), sau lemnul lamelat incleiat, poseda o serie de calitati care il recomanda ca materie prima pentru productia elementelor structurale folosite in majoritatea tipurilor de constructii cum ar fi: locuinte, constructii industriale sau agrozootehnice, sali de sport, piscine, magazine si centre comerciale, biserici, poduri pietonale si auto, monumente sau elemente de design interior.
PROPRIETATI SI AVANTAJE:
Lemnul lamelat încleiat se poate modela
Deoarece glulam-ul se obtine prin incleierea unor lamele subtiri si elastice se pot produce usor diferite sisteme sau elemente curbe, ceea ce pentru alte materiale de constructii este un proces costisitor. Cu ajutorul acestor tipuri de structuri (arce sau cadre dublu sau triplu articulate) este posibila economisirea materiei prime si, in acelasi timp, obtinerea unor solutii arhitecturale deosebite. Chiar si grinzile drepte, cu o inaltime transversala constanta, se pot modela in procesul de fabricatie cu contrasageata, raza de curbura fiind necesara pentru compensarea sagetii de incovoiere a grinzilor, avantaj care asigura o imagine supla si mladioasa a grinzilor, fara a le mari costul de productie.
Lemnul lamelat incleiat are o greutate proprie redusa
Glulam-ul se foloseste cu succes, in combinatie cu alte produse pentru inchideri si compartimentari (panouri termoizolante tip sandwich), pentru obtinerea unor constructii usoare, cu deschideri mari, fara stalpi intermediari. Acest avantaj asigura halelor industriale, depozitelor sau salilor de sport flexibilitate sau posibilitate de utilizare superioara.
Greutatea proprie redusa a lemnului lamelat incleiat (1 mc glulam cantareste intre 450 - 500 kg) duce si la reducerea cheltuielilor de inchiriere a utilajelor de ridicat si transport deoarece in majoritatea cazurilor se pot folosi macarale si camioane de capacitati mici.
Lemnul lamelat incleiat are o rezistenta buna la agenti externi
Atat lemnul cat si glulam-ul au rezistenta buna la umiditate si coroziune. Acesta este si motivul principal pentru care atat salile cu bazine de inot acoperite, depozitele de sare si depozitele de ingrasaminte chimice se construiesc din lemn lamelat incleiat in combinatie cu elemente de imbinare rezistente la coroziune, produse din materiale galvanizate sau din inox.
Lemnul lamelat incleiat asigura confort termic
Lemnul nu este un bun conducator termic, proprietate care face ca materialul sa se comporte bine atat la frig cat si la cald, facand posibila alegerea unor solutii simple de constructie evitand problema puntilor termice. De exemplu, o grinda poate strapunge zidul exterior fara ca acesta sa creeze probleme de condens, de pierderi de caldura sau de schimbare a culorii suprafetelor. Elementele din glulam pot fi folosite in structura acoperisurilor sau a zidurilor exterioare fara ca acestea sa duca la deteriorarea confortului termic al constructiei
Lemnul lamelat incleiat are o capacitate portanta mare
Deoarece glulam-ul se obtine prin lipirea mai multor lamele de lemn, care sunt sortate si gradate in prealabil, defectele de crestere ale copacului (noduri sau crapaturi) vor fi minimalizate si uniform distribuite pe toata sectiunea trasversala a grinzii ceea ce ii confera lemnului lamelat incleiat o rezistenta mult superioara elementelor din lemn brut. Grinzile din glulam au capacitate portanta mai ridicata decat a grinzilor cu sectiune masiva din lemn deoarece:
• Prezenta adezivului imbunatateste comportarea la forfecare;
• Se folosesc numai scanduri de calitate superioara;
• Aria neta a sectiunii solicitate este mai mare la elementele din glulam decat la cele din lemn masiv.
Lemnul lamelat incleiat este rezistent la foc
Datorita dimensiunilor sectionale mari lemnul lamelat incle-iat arde greu. Focul se stinge singur intr-o grinda de lemn lamelat atata timp cat aceasta nu se afla sub actiunea directa si constanta a flacarilor, stratul carbonizat protejeaza grinda impotriva arderii interioare a acesteia si partea necarbonizata a grinzii isi pastreaza capacitatea portanta in timpul unui incendiu. In functie de cerinte se poate calcula, in conformitate cu norma ENV 1995-1-2, Eurocode 5: Calcul de rezistenta la foc, sectiunea ramasa dupa incendiu de X minute urmand a se verifica rezistenta la eforturile din combinatia de incarcari specifica. Din acest motiv constructiile din lemn lamelat incleiat sunt rezistente la foc si se poate ajunge usor la indeplinirea conditiilor stabilite de autoritati prin calcul sau tratament de ignifugare.
Cand grinzile din glulam sunt carbonizate sub actiunea focului, exteriorul lor protejeaza partea interioara impiedicând colapsul structural. In aceleasi conditii, grinzile de metal se topesc si se prabusesc.
Lemnul lamelat incleiat este estetic din punct de vedere arhitectural
Calitatile lemnului se regasesc la lemnul lamelat incleiat. Acesta este decorativ, cald si original, din aceasta cauza, fiind recunoscut si acceptat ca material natural.
Lemnul lamelat incleiat se foloseste la structurile portante atat pentru rezistenta buna pe care acesta o are cat si pentru posibilitatea producerii acestuia in diferite forme si dimensiuni, conferind produsului o anumita nota de personalitate. Culoarea si veridicitatea lemnului contribuie la luminozitatea si originalitatea cladirii.
Lemnul lamelat incleiat corespunde normelor de protectie a mediului inconjurator
La fel ca si lemnul normal, lemnul lamelat incleiat este neutru din punct de vedere al emanatiilor de CO2 si de aceea se poate refolosi/recicla. Lemnul lamelat incleiat are o actiune placuta asupra mediului interior contribuind la crearea unei atmosfere benefice la locul de munca.
Lemnul lamelat incleiat se finiseaza si se asambleaza usor
Elementele din glulam se pot finisa si asambla chiar pe santier cu ajutorul uneltelor la indemana oricarui muncitor constructor, facand posibil ca toate ajustarile sa se poata realiza usor si intr-un timp foarte scurt. Montajul se realizeaza simplu si rapid cu ajutorul cuielor, suruburilor, holtzsuruburilor si a saibelor, indiferent de anotimp.
MATERIA PRIMA
Materia prima folosita in producerea lemnului lamelat incleiat este molidul, deoarece are o rezistenta buna, aspect luminos si uniform, se usuca relativ incet si are o comportare buna la modificarile de umiditate. Lemnul trebuie sortat dupa rezistenta conform DIN 4074.
PRESCRIPTII SI CONDITII DE FABRICATIE
Fabricarea elementelor din glulam se face prin incleirea lamelelor /scandurilor care sunt in prealabil uscate in camere de uscare, obtinându-se astfel o umiditate constanta a produsului finit de cca 12±2%.
Hala de productie dispune de un depozit propriu de materie prima (scanduri uscate) in functie de comenzile si proiectele in curs de desfasurare. In cazul unor comenzi mari sau a unor proiecte cu elemente de dimensiuni speciale trebuie sa se ia in considerare faptul ca livrarea produsului finit va dura mai mult.
Materia prima, scandurile, se sorteaza in conformitate cu DIN 4074, iar cele care nu indeplinesc aceste conditii se caseaza. Scandurile sunt taiate drept la capete si se frezeaza in dinti (degete). Pe terminatiile frezate se aplica adeziv si prin presare se incleiaza cu celelalte scanduri prelucrate asemanator.
Aceste operatii se repeta pana la obtinerea lungimii dorite a lamelelor care compun elementul ce trebuie produs.
Suprafetele lamelelor se slefuiesc inaintea aplicarii adezivului pentru a obtine o aderenta cat mai buna intre ele. Prin aplicarea adezivului si apoi prin presarea pana la intarirea si uscarea acestuia, lamelele se incleiaza in forma si la dimensiunile dorite.
Pentru a obtine calitatea dorita, incleierea se produce la temperaturi ridicate si umiditate constanta, evitandu-se astfel uscarea suprafetelor exterioare ale elementului din glulam si aparitia crapaturilor de suprafata.
Detalii furnizor
GLULAM SA Regiune: None (Dambovita) Tip companie: Producator Numar total produse: 6 Domenii de activitate:Lemn Lamelat Incleiat