150 de oameni au iesit in strada pentru Evenimentul Zilei
Peste 150 de persoane s-au aflat in fata Ambasadei Elvetiei de la Bucuresti, la mitingul de protest organizat de redactia cotidianului "Evenimentul Zilei".
Alaturi de "Evenimentul Zilei" s-au aflat ziaristi de la "Cotidianul" si "Romania Libera", reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie, dar si cateva zeci de cititori. Manifestantii au inmanat atasatilor ambasadei o scrisoare deschisa prin care protesteaza impotriva demiterii lui Dan Turturica si spun ca masura Ringier este motivata de "maniera intransigenta" in care relateaza Evenimentul Zilei, "enervand" atat guvernantii cat si oamenii de afaceri.
Sursa: Revista Presei
======
Doi redactori-sefi, doua "Evenimentul zilei"
======
Evenimente la Evenimentul zilei
======
Protestul jurnalistilor de la Evenimentul Zilei
======
COM ii sustine pe ziaristii de la Evenimentul Zilei
======
Comunicat al Clubului Roman de Presa in cazul EvZ
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) a transmis luni un comunicat in care solicita trustului Ringier sa mediteze si asupra intereselor presei romanesti in ansamblul ei in legatura cu deciziile ce le va lua cu privire la cotidianul "Evenimentul zilei". Iata textul comunicatului:
"Asa cum s-a pronuntat si in alte randuri, Clubul Roman de Presa respecta legile proprietatii private si considera ca orice proprietar de presa are dreptul sa faca schimbarile pe care le crede de cuviinta in cadrul personalului redactional, potrivit prevederilor contractuale.
In cazul ziarului Evenimentul zilei, membru CRP, se vehiculeaza posibilitatea ca acesta sa fie transformat intr-un tabloid, publicatie de barfa, scandal si divertisment. Aceasta eventualitate ingrijoreaza CRP deoarece, in aceasta perioada politica dificila, consideram ca un ziar politic, oricat de subiectiv, e mai necesar presei romanesti si opiniei publice decat un tabloid.
Si asa gradul de tabloidizare a presei nationale este destul de mare, si prin contributia trusturilor straine.
CRP solicita trustului Ringier sa mediteze si asupra intereselor presei romanesti in ansamblul ei in legatura cu deciziile ce le va lua cu privire la cotidianul Evenimentul zilei".
Sursa: Revista Presei
============
Pozitia Ringier privind cotidianul "Evenimentul zilei"
Trustul Ringier a adus la cunostinta Clubului Roman de Presa pozitia sa privind cotidianul "Evenimentul zilei". Transmitem in continuare pozitia trustului Ringier:
"Planurile de dezvoltare au drept scop pozitionarea 'Evenimentului zilei' drept ziarul de referinta numarul unu din Romania.
Zvonurile privind transformarea 'Evenimentului zilei' in tabloid sunt complet neintemeiate. In primul rand, de la preluare pana acum, in toate declaratiile publice, Ringier a exprimat clar obiectivul de a investi in 'Evenimentul zilei' pentru a deveni ziarul de referinta numarul unu din Romania.
?i mai exista un argument de ordin logic: Ringier are tabloidul numarul unu - Libertatea - si nu are nici un sens, din punct de vedere al afacerilor, sa mai pozitioneze inca un ziar care ii apartine pe acelasi segment de piata.
Dorim sa asiguram CRP ca vom ramane fermi in sustinerea acestei pozitionari".
Sursa: Rompres, citat de Revista Presei
============
Pozitia MMA, CJI si APPLE
Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Asociatia pentru Protectia si Promovarea Libertatii de Exprimare isi exprima ingrijorarea cu privire la situatia din redactia Evenimentului Zilei, situatie ce a degenerat intr-un conflict deschis intre jurnalisti si patronatul reprezentat de Grupul Ringier.
Masura schimbarii redactorului sef Dan Turturica, produsa in lipsa unei justificari clare, transparente este de natura a consolida suspiciunile privind intentia de a modifica politica editoriala a ziarului. Solicitam grupului Ringier sa-si argumenteze public, cu argumente detaliate, interventiile asupra corpului editorial al Evenimentului Zilei in virtutea
importantei pe care o are acest cotidian in informarea cetateanului privind actele de mare coruptie.
Consideram ca un astfel de exercitiu de transparenta va fi de natura sa sporeasca credibilitatea intregului demers.
Companiile de presa nu sunt niste afaceri obisnuite, tocmai datorita faptului ca produsul de baza al acestora il constituie informatia. Calitatea de " agenti ai interesului public " confera organelor de presa atat privilegii, cat si obligatii. In acest sens reamintim patronatelor de presa ca orice suspiciuni legate de interferente de natura politica sau de orice
alta natura asupra institutiilor de presa le afecteaza grav credibilitatea.
In acest sens reamintim patronatelor de presa doua articole ale Constitutiei Romaniei :
Art. 30 (4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
Art. 31 (4) Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.
Sursa: Revista Presei

Stire preluata de la Euroactiv.ro