APD: Alegeri in marja de frauda
Asociatia Pro Democratia a anuntat ca refuza sa fie observator la o procedura puternic viciata. Nu va observa al doilea tur al alegerilor, pentru ca au fost prea multe nereguli la primul.
Alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie au fost monitorizate de Asociatia Pro Democratia (APD) prin cei aproximativ 3.300 de observatori acreditati in 32 de judete si municipiul Bucuresti.
APD a prezentat concluziile rezultate din activitatea acestor observatori, legate de cele mai importante categorii de nereguli si fraude.
Concentrandu-se asupra observarii alegerilor in sectiile de votare din mediul rural, APD a constatat lipsa de organizare, slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare, dar mai ales o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale in derularea procesului electoral in ziua votarii.
============
Comunicatul Asociatiei Pro Democratia
Diferenta s-a marit
"Dear Sirs, I am a Romanian citizen living in Cyprus..."
***Forum: Alegeri 2004 - voturile din strainatate?!
============
Votul multiplu - principala caracteristica a acestor alegeri
Caracteristica definitorie a alegerilor din 28 noiembrie a constituit-o imposibilitatea asigurarii unui control eficient al numarului de voturi exprimate de alegatorii ce se identificau cu cartile de identitate. Aceasta situatie este consecinta modului de reglementare si organizare a alegerilor, incepand de la dezbaterea si adoptarea legii electorale si continuand cu masurile administrative adoptate in ultimele saptamani.
Prin solutiile cuprinse in legea electorala, s-a creat posibilitatea ca alegatorii sa voteze de un numar nelimitat de ori deoarece acestia si-au putut exprima dreptul la vot nu numai in localitatea de domiciliu, ci si in orice alta localitate, iar singurul mijloc de siguranta a constat in aplicarea unui timbru autocolant pe cartea de
identitate.
Timbrul autocolant se dezlipeste
Comisia Tehnica Electorala a desavarsit "opera", prin selectarea si distribuirea unui timbru autocolant care s-a desprins cu usurinta de pe cartea de identitate. Faptul ca listele suplimentare sunt centralizate la nivel national si nu pot fi verificate contribuie, de asemenea, la suspiciunea ca acest tip de iregularitati a putut afecta rezultatul alegerilor de o maniera semnificativa.
Turismul electoral
Pe parcursul zilei votarii am primit o multitudine de informatii care ne conduc la concluzia ca "turismul electoral" s-a practicat pe scara larga. Din mai multe zone ale tarii ni s-au semnalat nenumarate cazuri de cetateni care au votat in alte localitati decat cele de domiciliu, fiind transportati cu diverse autovehicule (microbuze, autobuze sau autocare).
APD se afla in posesia unei liste cuprinzatoare de numere de inmatriculare ale unor autovehicule implicate in astfel de operatiuni. (Sursa: APD)

Stire preluata de la Euroactiv.ro