Automobilul, paria pentru o saptamana
Uniunea Europeana promoveaza sapte zile de "transport inteligent", in care este blamata dependenta de automobilul personal.
Nu erau prea exasperati de cresterea pretului la carburanti. Nu au primit 3.000 de lei noi si nici vreo alta facilitate pentru achizitionarea unui automobil nou-nout. Au renuntat pur si simplu la vechiul autoturism, l-au dus la casat, si au primit in schimb din partea autoritatilor doar un abonament gratuit pentru un an pe mijloacele de transport in comun. Sunt cinci britanici din Newport, Tara Galilor, care au inteles spiritul programului Uniunii Europene (UE) - "Saptamana mobilitatii - transport inteligent".
Sapte zile fara masina
Mesajul celor sapte zile tematice ale campaniei internationale, care se vor incheia joi cu o zi fara automobile in circa 930 de orase din spatiul UE, este simplu: transportul in comun este mai economic, mai ecologic, poate fi mult mai rapid si, cu siguranta, este mult mai ieftin si mai putin stresant decat utilizarea in oras a autoturismului proprietate personala. "Saptamana mobilitatii", aflata anul acesta la cea de-a patra editie, intentioneaza sa redea orasele Europei pietonilor si biciclistilor, nu numai de dragul lor, ci pentru ca, dincolo de consumul de energie de multe ori inutil, poluarea generata de autoturismele care invadeaza azi mediul urban a ajuns un factor de risc insemnat.
300.000 de oameni ucisi de gazele de esapament
Statisticile la nivel european sunt cel putin ingrijoratoare, atat cele privind obiceiurilor de transport ale cetatenilor comunitari, cat mai ales cele referitoare la sanatatea publica. Numai la Newport, consiliul local a descoperit ca 80% din deplasarile in oras ale locuitorilor se fac cu masina personala, in timp ce transportul in comun atrage doar 12 procente din localnici.
La nivel european, studiile institutiilor de sanatate publica traseaza o imagine sumbra, in special pentru oraseni, care reprezinta 80% din totalul populatiei UE. Conform informatiilor furnizate de presedintia britanica a UE in debutul celor sapte zile de campanie, 300.000 dintre europeni mor prematur in fiecare an din cauza afectiunilor provocate de aerul contaminat cu noxe emise de autovehicule. Mai mult, bolile provocate de poluarea aerului reduc speranta de viata in Europa cu aproximativ noua luni.
Si pentru ca multi calculeaza totul in bani - in total, problemele respiratorii generate de poluarea auto, cum ar fi de exemplu astmul, genereaza anual cheltuieli suplimentare in sistemele de sanatate de peste 80 de miliarde de euro.
Calin Stoica-Diaconovici
Sursa: Evenimentul Zilei

Stire preluata de la Euroactiv.ro