Banca Mondiala sprijina reforma sistemului judiciar din Romania
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud, Anand Seth, au semnat un acord de imprumut in valoare de 110 de milioane de euro pentru proiectul Reforma Sistemului Judiciar (RSJ) in Romania care va fi implementat in urmatorii patru ani si jumatate.
Proiectul urmareste cresterea eficientei instantelor, a responsabilizarii si integritatii sistemului judiciar, avand ca rezultat reducerea coruptiei si o mai mare transparenta a actului de justitie.
Proiectul va contribui la integrarea cu succes a Romaniei in Uniunea Europeana. Crearea unui sistem judiciar independent si eficient este o cerinta de baza a Uniunii Europene care in ultima instanta ar putea determina data aderarii. Politicile de reforme complexe in sistemul judiciar au fost sprijinite de Banca printr-o serie de Imprumuturi de Ajustare Programatica (PAL); primul PAL a fost aprobat si tras in 2004, iar cel de al doilea PAL se va finaliza anul acesta. Politicilor de reforme sprijinite de PAL li se adauga aceasta operatie care va oferi finantare pentru investitiile prevazute in Programul de Reforma a Sistemului Judiciar al Guvernului.
Proiectul va sprijini investitii esentiale necesare pentru infrastructura si reforma administratiei instantelor, dezvoltarea unui sistem judiciar computerizat pentru managementul resurselor si capacitate institutionala. Proiectul va fi implementat de catre Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, cu implicarea celorlalte entitati judiciare si a instantelor.
O parte insemnata a fondurilor va fi folosita pentru reabilitarea anumitor sedii existente ale instantelor, precum si pentru construirea unor noi cladiri. Pentru aceasta au fost identificate 26 de cladiri prin care se acopera circa 60% din totalul instantelor cu cea mai mare incarcatura de dosare. Aceasta componenta va avea un impact important asupra eficientei si va mari viteza de solutionare a dosarelor. Un alt rezultat va consta in reconfigurarea organizarii administrative a instantelor si crearea unui standard pentru constructia sediilor de instante.
Se asteapta ca proiectul sa aduca de asemenea schimbari semnificative ale modului in care instantele ofera servicii. Proiectul va urmari sa imbunatateasca procesul de selectie si formare a personalului administrativ al instantelor, inclusiv a managerilor economici de la toate instantele. Ca urmare, judecatorii vor fi degrevati de multe sarcini administrative si vor putea sa isi dedice timpul exclusiv solutionarii litigiilor, reducandu-se astfel volumul de dosare si imbunatatindu-se calitatea actului de justitie. Informatizarea sistemului, precum si revizuirea procedurilor vor conduce, de asemenea, la reducerea timpului de solutionare a dosarelor. In al treilea an de implementare a proiectului se asteapta ca incarcatura de dosare sa se reduca cu 30%, iar pana la sfarsitul proiectului cu 50%.
Proiectul va pune un accent deosebit pe responsabilizarea si integritatea celor care lucreaza in sistem. Experienta internationala demonstreaza ca independenta si responsabilitatea in sistemul judiciar merg mana in mana. Acest fapt este deosebit de important in Romania unde publicul percepe sistemul judiciar ca fiind corupt si ineficient. Proiectul va sprijini o serie de activitati destinate imbunatatirii responsabilizarii in sistemul judiciar, inclusiv: dezvoltarea unui mecanism complex de criterii de evaluare a performantei judecatorilor si personalului din instante, consolidarea capacitatii Consiliului Superior al Magistraturii pentru aplicarea standardelor profesionale si etice in conduita magistratilor; transparenta in procesul de evaluare a performantelor instantelor, si organizarea de sondaje regulate in randul justitiabililor, avocatilor si publicului in general pentru a se masura perceptia acestora asupra activitatii magistratilor si a instantelor.
Banca Mondiala este un partener angajat in procesul de dezvoltare a Romaniei din 1990, prin imprumuturi care se ridica la 5 miliarde de dolari.
Sursa: Banca Mondiala

Stire preluata de la Euroactiv.ro