Cautare avansata

Centrale energetice pe carbune fara emisiune de bioxid de carbon



In ultimele decenii in Europa s-a format o constiinta ecologica. Altfel spus, cetatenii au devenit constienti de necesitatea obtinerii energiei cu respectarea normelor ecologice. Acest proces a stimulat folosirea tot mai intensa a unor surse nepoluante, dar si efortul de a obtine energie cu combustibili conventionali prin tehnologii "curate".

Comisia Uniunii Europene a initiat un program tehnologic pentru realizarea "centralei energetice pe baza de cobustibili fosili cu emisiune zero de bioxid de carbon". Proiectul urmareste ca pana in anul 2050 toate centralele pe carbune din Europa sa functioneze intr-adevar fara emisiuni de bioxid de carbon. Cel mai tarziu in anul 2020 va fi racordata la retea prima centrala de acest fel din Uniunea Europeana. Mai mult: industria isi propune ca, in acest sector, sa devina exportatoare de tehnologii ale viitorului in lumea intreaga.

Dupa opinia tehnicienilor participanti la proiect, carbunele - care asigura in prezent 30 % din producerea de curent din UE - va continua sa fie o sursa de energie importanta. Bransa energetica estimeaza ca, pana in 2020, in cele 25 de state membre trebuie sa se inlocuiasca o putere a centralelor energetice de 200.000 de megawati si totdeodata sa se asigure o oferta suplimentara de 100.000 de megawati. Comisarul pentru Cercetare, Janez Potocnik, vede in unirea fortelor tuturor statelor membre UE o sansa pentru stoparea procesului de modificare a climei. Comisia Europeana finanteaza deja cu 70 de milioane de euro proiecte de cercetare pentru reducerea bioxidului de carbon si pentru depozitarea subterana a acestuia.

Bruxelles-ul co-finanteaza "CO2 Sink" - primul proiect de cercetare a posibilitatilor de depozitare subterana a bioxidului de carbon, proiect ce se desfasoara in laboratorul de langa Berlin. Specialistii dobandesc aici cunostinte despre conditiile propagarii subterane a bioxidului de carbon si despre interactiunile cu roca, pentru a sti la ce reactii chimice se pot astepta sub pamant.

Un alt proiect sprijinit financiar de Uniunea Europeana - "Comtes 700" (Component Test Facility 700 Grad Celsius Power Plant) - este in curs de desfasurare la centrala energetica pe carbune Scholven, langa Gelsenkirchen. Aici sunt studiate materiale si componente pentru o centrala a viitorului cu temperaturi de peste 700

Stiri asemanatoare

Rechinii Deltei au inghitit aproape tot pestele la negru
Un studiu realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare "Delta...

Tehnici de management si standarde jurnalistice in presa locala
Centrul pentru Jurnalism Independent si Fundatia Start Media, alaturi de Fr...

BURSE: Stagii de practica si studiu in problematici europene - Germania
Prin programul Walter-Hallstein, Fundatia Landului Baden-W

Atentie la un nou virus electronic!
In zilele urmatoare trebuie sa fiti atenti in a nu deschide nici-un mail in...

Joburi la Remedia SA
Farmaceutica REMEDIA S.A, Deva angajeaza pentru echipa de promovare medical...