Cautare avansata

Chestiunea Ciprului si procesul scriitorului tensioneaza relatiile Turcia-UE



Relatiile Turciei cu UE au cunoscut suisuri si coborasuri din octombrie, cand au fost lansate discutiile de aderare. Un raport de tara al CE a prezentat o evaluare ambivalenta a eforturilor de reforma ale Turciei, iar procesul unui renumit scriitor a adus in atentie problemele legate de libertatea de expresie.



Din octombrie, cand a inceput discutiile de aderare cu UE, Turcia a cunoscut succese si esecuri in relatiile sale cu autoritatile de la Bruxelles. Desi primul raport anual al Comisiei Europene (CE) asupra tarii continea evaluari pozitive ale progresului economic, acesta exprima de asemenea temeri legate de problemele legate de drepturile omului, influenta armatei si problema de durata a Ciprului.

Mai tarziu, UE a intrat in conflict cu Ankara din cauza inceperii procedurilor penale impotriva unui renumit scriitor pentru faptul ca a "insultat" Turcia.

O data cu emiterea raportului asupra progresului, Turcia a primit recunoasterea CE ca economie de piata functionala si aprecieri pentru programul sau de reforma. CE a concluzionat insa ca, in general, ritmul schimbarii s-a incetinit in cursul anului 2005 si ca, desi amendarea legislatiei a fost semnificativa in cursul anilor, implementarea a fost tergiversata.

In ciuda restructurarii Consiliului National de Securitate pentru a reduce influenta fatisa a armatei asupra afacerilor civile, fortele armate din Turcia "continua sa exercite influenta prin mecanisme neoficiale", a mentionat CE.

Importanta solutionarii disputei de cateva decenii asupra Ciprului a fost de asemenea evidentiata in raport. Acesta a felicitat Turcia pentru faptul ca continua sa sprijine eforturile de gasire a unei solutii in cadrul propus de ONU si in conformitate cu principiile UE. Cu toate acestea, CE a impus Turciei un termen de doi ani pentru a recunoaste Ciprul si pentru a extinde acordul de uniune vamala incheiat cu UE la cipriotii greci. Statul cipriot grec, pe care Turcia nu il recunoaste, a aderat la UE in mai 2004, in timp ce statul secesionist din nord, sprijinit de Turcia, a fost exclus.

In privinta libertatii religiei, raportul a relevat faptul ca "au fost realizate doar progrese limitate in instituirea legislatiei care abordeaza problemele nesolutionate".

"Comunitatile non-musulmane continua sa aiba dificultati legate de personalitatea juridica, drepturile de proprietate, instructia clerului, drepturile de resedinta si de permisele de munca pentru clerul, scolile si managementul intern turc si non-turc", afirma documentul.

Comisia a luat nota de amendamentele aduse Codului Penal pentru a incuraja o mai mare libertate de expresie, dar a avertizat ca impactul a fost limitat. "Raman cateva probleme din punct de vedere al implementarii. Desi numerosi oameni judecati pentru exprimarea unor opinii non-violente au fost achitati de instantele superioare, jurnalisti, editori, scriitori si alti cetateni continua sa fie judecati intr-o serie de cazuri, iar in unele cazuri acestia sunt chiar condamnati", se afirma in raport.

Subliniind parca si mai mult aceasta problema, o controversa internationala a fost starnita intre timp de acuzatiile inaintate impotriva scriitorului Orhan Pamuk pentru comentariile facute unui ziar elvetian despre doua chestiuni spinoase din Turcia -- masacrul armenilor din ultimele zile ale Imperiului Otoman si numarul extrem de mare de victime din randul kurzilor care a rezultat din conflictul separatistilor cu fortele de securitate turcesti.

Procesul "arunca o umbra" asupra negocierilor Turciei cu UE si ofera "oportunitatea de a stabili un precedent pozitiv pentru numeroasele cazuri legate de libertatea de expresie care asteapta sa fie judecate", potrivit Comisarului UE pentru Extindere Olli Rehn.

Primul Ministru turc Recep Tayyip Erdogan a respins insa criticile oficialilor de la Bruxelles, acuzand ca acestea reprezinta o presiune necorespunzatoare asupra justitiei nationale.

Comentariile CE privitoare la Cipru s-au lovit de asemenea de raspunsul rece al autoritatilor de la Ankara. Ministrul de Externe Abdullah Gul a afirmat ca acestea sunt "irationale" si a avertizat ca cooperarea dintre Turcia si UE asupra chestiunilor strategice ar putea fi obstructionata daca oficialii de la Bruxelles continua sa faca asemenea cereri.

Allan Cove pentru Southeast European Times

Sursa: Southeast European Times




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Europenii si aderarea Romaniei: 43% - da, 42% - nu
Aderarea Bulgariei este vazuta mai bine de europeni decat cea a Romaniei. C...

Romania va fi cuprinsa in piata europeana a aviatiei
Comisia Europeana si opt parteneri din Europa de sud-est (Albania, Bosnia s...

Finantare pentru imbunatatirea transportului international cargo
Apel pentru propuneri de finantare 2005 - actiuni de schimbare a modalitati...

Tranzactia anului: Erste a dat 3,75 mld Euro pe BCR
...

Premierul lauda progresele in aderarea Romaniei la UE
Anul 2005 a fost cel mai fructuos pentru procesul de aderare a Romaniei la ...