EurMonitor Business: Bancile se intrec la ieftinirea creditelor ipotecare
Costul finantarilor in euro este in continuare mai mic decat cel al imprumuturilor in lei, facand abstractie de riscul valutar / Afacerea 8%: salariatii Petrom aveau dreptul la actiuni gratuite / Mergem pe Codul lui Popescu / Christ Water Technology reface retelele de apa potabila in Romania / Banii de pe BCR se duc la Bechtel
Luna februarie incepe cu o noua serie de scaderi ale dobanzilor la creditele ipotecare, atat in lei, cat si in valuta, din ce in ce mai multe banci consolidand niveluri sub pragul de 10% pe an.
Scaderile au loc in ciuda masurii BNR de a majora cu cinci puncte procentuale costul surselor atrase de banci in valuta, a cresterii dobanzilor pe piata internationala, cat si a dificultatilor invocate de banci in privinta posibilitatilor de atragere a unor surse de finantare in lei pe termen mediu si lung.
In majoritatea cazurilor, creditele in euro sunt in continuare mai ieftine, atat ca nivel al dobanzii, cat si datorita tendintei de apreciere a leului. O exceptie este cazul ING Bank, care reduce de astazi cu 0,25 puncte procentuale dobanda la creditele ipotecare in lei si cu 0,75 puncte dobanda la cele in euro, aliniind ambele dobanzi la nivelul de 9% pe an.
Articol complet Ziarul Financiar
==============
Afacerea 8%: salariatii Petrom aveau dreptul la actiuni gratuite
"Cotidianul" a intrat in posesia Contractului colectiv de la Petrom, care contine o prevedere incendiara, ce poate arunca in aer legatura dintre cei 50.000 de salariati si influentul lider de sindicat Liviu Luca. Conform unui articol din acest contract, salariatii pot primi actiuni Petrom gratuite - si nu contracost! -, iar de negocierea acestui pachet ar fi trebuit sa se ocupe chiar Liviu Luca, in calitate de sef al sindicatului.
In contractul colectiv de munca al Petrom, negociat de companie cu reprezentantii sindicatului, scrie negru pe alb ca salariatii au dreptul la un numar de actiuni gratuite, in caz de privatizare. Contractul colectiv de munca al Petrom a fost incheiat in 2004, trebuia renegociat dupa un an, insa, printr-un act aditional, valabilitatea sa a fost prelungita pina in luna mai a acestui an.
Articol complet Cotidianul
==============
Mergem pe Codul lui Popescu
Controversatul proiect de Cod fiscal pe 2006 nu va mai intra in vigoare anul acesta, dar nu vom scapa de taxele visate de ministrul Nicolaescu. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a confirmat, ieri, ca modificarile Codului vor functiona cel mai probabil incepind cu 1 ianuarie 2007.
Renuntarea la inca o modificare a regulilor fiscale este fara indoiala un lucru bun, mai ales prin prisma faptului ca, macar la nivel declarativ, decizia a fost luata in vederea respectarii termenului de 6 luni de la adoptarea pina la aplicarea unei modificari fiscale.
Momentul este insa umbrit de sentimentul de instabilitate alimentat pe masura ce se iau tot mai multe decizii, multe contradictorii, in acest domeniu.
Articol complet Cotidianul
==============
Christ Water Technology reface retelele de apa potabila in Romania
Compania Aqua Engineering, filiala a concernului austriac notat la bursa Christ Water Technology a castigat trei mari contracte in Romania, in valoare totala de 31 milioane de Euro.
Proiectele vizeaza orasele Satu-Mare, Brasov si Sibiu si vor fi finantate din fonduri europene de pre-aderare. Conform unei declaratii a companiei Aqua Engineering, populatia celor trei orase este in prezent alimentata - datorita instalatiilor utilitare invechite - cu apa potabila de o calitate inferioara si in cantintati insuficiente.
Sursa: Deutsche Welle
===============
Banii de pe BCR se duc la Bechtel
Guvernul a gasit sursa celor 400 de milioane de euro, diferenta dintre suma alocata initial in acest an pentru autostrada Transilvania si cea anuntata zilele trecute: banii obtinuti din privatizarea BCR.
Bugetul alocat de statul roman in acest an companiei Bechtel pentru constructia Autostrazii Transilvania, suplimentat de la 100 la 500 de milioane de euro, va fi alimentat din banii obtinuti din privatizarea BCR. "Diferenta pina la 500 de milioane de euro ar putea proveni din fondurile obtinute din privatizarea BCR si din credite comerciale. Lucrarile la autostrada Transilvaniavor fi reluate cit mai curind, in functie si de conditiile meteo, iar in prezent este in curs de finalizare graficul de lucrari pentru acest an", a declarat ieri ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.
Articol complet Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro