Cautare avansata

EurMonitor Business: Lovitura sub centura inflatiei



Tinta de inflatie pe 2006 a primit o grea lovitura din partea statisticii / Orasul dubleaza preturile terenurilor / Hedgingul, o metoda care te scapa de grija cursului

Rata lunara din ianuarie face extrem de dificila sacina autoritatilor de a mentine cresterea anuala a preturilor in limitele anuntate. Banca Nationala a Romaniei pastreaza deocamdata tacerea asupra metodelor de stavilire a inflatiei.

Institutul National de Statistica a comunicat vineri ca, in ianuarie, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 1,03%. Desi nu este mare, orice rata de inflatie lunara supraunitara, in conditiile in care anul are fatalmente 12 luni, reprezinta un pericol mortal pentru tinta de crestere a preturilor din 2006, care este de 5%. Practic, inca din ianuarie s-a "realizat" o cincime din inflatia sperata pentru anul acesta.

Cu doar doua zile inainte ca INS sa comunice public rezultatul calculelor privind inflatia din ianuarie, BNR a anuntat un pachet de masuri monetare si decizia de a lasa neschimbata tinta de inflatie: 5% plus sau minus un punct procentual.

Articol complet Cotidianul

========

Orasul dubleaza preturile terenurilor

Preturile terenurilor situate in interiorul localitatilor s-au dublat in ultimul an. Romanii sint tot mai dispusi sa-si instraineze terenurile, dar vind loturi din ce in ce mai mici.

Valoarea unui hectar de teren in foarte multe localitati din Romania a ajuns sa depaseasca orice imaginatie. De la an la an, pamintul devine tot mai scump, preturile de vinzare majorindu-se pe zi ce trece. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut, un hectar de pamint situat in interiorul localitatii s-a vindut in medie cu 756,26 de milioane de lei. Aceasta in timp ce in 2004 pretul a fost de 337 de milioane de lei. "Evolutia preturilor este justificata de cererea extrem de ridicata de pe piata imobiliara pentru produse finite, ceea ce a determinat aparitia pe piata a investitorilor seriosi, care au facut primul pas prin achizitionarea de terenuri", ne-a declarat Ciprian Hrisca, reprezentantul firmei Eurisko.

Articol complet Cotidianul

=========

Hedgingul, o metoda care te scapa de grija cursului

Scaderea euro din ultima perioada de timp va aduce pierderi importante exportatorilor. Cei care nu doresc sa aiba pierderi pot face hedging la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.

Operatiunea de hedging ofera posibilitatea de "blocare a cursului" in schimbul imobilizarii unei sume reprezentind circa 10% din suma care ar trebui imobilizata pe piata valutara, explica Mirabela Coos, de la SSIF Broker SA. Astfel, exportatorul va vinde contracte futures la BMFMS la pretul la care va factura si marfurile. In cazul in care cursul valutar va inregistra scaderi masive, asa cum se intimpla acum, el va fi protejat impotriva riscurilor pentru ca va inregistra un profit echivalent pe piata futures, care va compensa pierderile din piata valutara. In eventualitatea unei situatii inverse, cind leul ar scadea, importatorii ar trebui sa apeleze, la rindul lor, la hedging. Importatorul va cumpara contracte futures la o valoare care ii convine, blocindu-si, astfel, pretul.

Articol complet Cotidianul




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Ministrii din G8 au discutat la Moscova chestiunea energiei
Ministrii de finante din grupul G8 al tarilor industrializate s-au reunit l...

TINIMTEX
In perioada 15

Targul
In perioada 16

ANIMMC si EUROLINK - parteneriat strategic
ANIMMC si EUROLINK-Casa Europei, PARTENERIAT STRATEGIC PENTRU SUSTINEREA SECTORULUI IMMAgentia Na...

Cursuri de pregatire "Managementul Proiectelor"
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania - CNIPMMR - orga...