Cautare avansata

EurMonitor Business: Masini straine: mina a doua palmuieste mina intii



Pe fondul cresterii importurilor de masini second-hand, producatorii si importatorii de autovehicule isi pun din ce in ce mai des intrebarea ce se va intimpla cu piata masinilor noi dupa 1 ianuarie 2007 / Dobanzile bancare pot creste cu maximum 1% / O noua conducta de petrol in zona Marii Adriatice

Scenariul care ingrozeste pe toata lumea este repetarea situatiei din Polonia, unde dupa integrare vinzarile de masini noi au scazut cu 40 de procente, iar vinzarile de masini la mina a doua au explodat. Insa nu toata lumea este de acord cu aceasta viziune sumbra.

In acest moment, exista doua norme care opresc multe masini europene vechi sa intre in tara. Cele doua norme sint de fapt bariere care protejeaza piata autohtona de invazia unor masini considerate fie prea poluante, fie adevarate pericole publice. Astfel, pentru ca un automobil adus in tara sa poata fi inmatriculat nu trebuie sa fie mai vechi de opt ani si sa respecte standardele de poluare Euro 3. Insa din 2007 aceste norme nu vor mai putea fi aplicate, Uniunea Europeana urmarind liberalizarea totala a pietei auto.

Articol complet Cotidianul

==========

Dobanzile bancare pot creste cu maximum 1% 
 
Daca Banca Nationala nu majoreaza dobanda de politica monetara, situata in prezent la 7,5%, cu care plateste pentru o parte din banii plasati de bancile comerciale, atunci nu exista motive pentru o crestere a dobanzilor pentru depozite, sustin bancherii. In acelasi timp, ratele dobanzii creditelor de consum sunt deja foarte reduse, presand marjele de castig ale bancilor, iar analistii nu cred ca acestea se pot majora.

Dobanzile pentru credite si depozite vor ramane neschimbate pe termen scurt. "Piata ramane una extrem de competitiva, numai bancile mari, puternice, sau unele banci mici care vor sa-si creasca deverul pot efectua majorari de dobanzi la depozite. Marjele de castig sunt, insa, foarte stranse si nu permit pendulari foarte mari ale dobanzii", afirma un bancher.

Articol complet Averea

===========

O noua conducta de petrol in zona Marii Adriatice
 
Uniunea Europeana ar putea construi o noua conducta petroliera de-a lungul coastei Marii Adriatice pentru a se diminua dependenta statelor europene fata de titeiul rusesc, transmite EU observer. 
 
In cadrul acestui proiect, tancurile petroliere vor aduce gaz lichid din Orientul Mijlociu si din nordul Africii pana la un punct de intrare in Europa din regiunea adriatica. Un studiu de fezabilitate asupra acestui plan este asteptat sa aiba loc pana in luna martie. Initial, intalnirea expertilor Uniunii Europene era programata pentru luna mai, dar a fost devansata pentru luna martie dupa ce Rusia si-a intrerupt aprovizionarea cu gaze naturale catre Ucraina si statele europene.

Moscova si Kievul au ajuns la un acord in dimineata zilei de miercuri, dar politicienii din UE privesc cu scepticism acest acord, considerand ca nu va ramane in picioare pentru mult timp. "Trebuie sa tragem invataminte din ceea ce s-a intamplat, nu doar in privinta gazelor naturale, dar si referitor la petrol si la energie electrica", a declarat Martin Bartenstein, ministrul austriac al Economiei, potrivit "International Herald Tribune".

Articol complet Averea




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Cehii vor renova blocurile de locuinte din perioada comunista cu bani de la UE
In ultimii 15 ani, cehii au investit o gramada de bani pentru a-si imbunata...

Romania, cel mai mare salt in topul libertatii economice
Romania a urcat 32 de pozitii. Cu un an inainte de aderarea la UE, economia...

"Romania si Bulgaria sunt de partea cea sigura"
...

Noi finantari Sapard
Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole...

Acord in razboiul gazului rusesc
Rusia si Ucraina au semnat un contract pe 5 ani, care fixeaza pretul gazulu...