Cautare avansata

EurMonitor Business: Noul sef AVAS taie lefurile



Are 24 de ani, e toba de carte, si-a facut scoala in Occident si din sfatuitorul lui Tariceanu a ajuns sef la Privatizare / Crestere agresiva a numarului fondurilor mutuale / Dobinda se ia dupa inflatie / Combinatele chimice, inchise din lipsa de gaze

Pe mai putini bani decit primea in Vest, de unde a venit, dar cu mai multe sperante. Nu se fereste de politica, dar vrea sa traiasca doar din salariu. Il cheama Razvan Orasanu.

Mai aveti de vindut Tractorul, Electroputere si Rulmentul.

Nu uitati de Antibiotice Iasi. Este o societate mare, preluata recent de la Ministerul Sanatatii, pe care trebuie sa o privatizam cit mai rapid. In cazul celorlalte, exista un proces mai avansat la Tractorul, privatizare de care m-am ocupat si inainte. Incercam sa deblocam situatia de acolo. Exista trei lucruri majore care pot impiedica finalizarea tranzactiei: un acord social, problema ajutorului de stat si tehnica acestui contract. Vreau ca diversele elemente ale acestui contract sa fie cit mai clare, cit mai favorabile pentru stat si cit mai explicite. Sa nu ne trezim ca incheiem contractul, dar tranzactia nu se finalizeaza! Nu vrem sa repetam ceea ce in trecut s-a dovedit un esec. De aceea ma feresc sa avansez in public un termen-limita, pentru ca intr-o negociere nu e bine sa te pui intr-o situatie in care sa-ti creezi dezavantaje. Incerc sa obtin niste clauze cit mai bune pentru statul roman.

La Electroputere, trebuie sa vedem in ce masura obtinem rezultate, acceptind aceeasi formula de a vinde acest intreg. Incercam sa o vindem pe toata. Trebuie sa avem o scara multipla a ierarhiilor. In primul rind, sa urmam foarte clar procedurile. In al doilea rind, trebuie sa urmarim foarte clar interesul statului.

Articol complet Cotidianul

=============

Crestere agresiva a numarului fondurilor mutuale
 
Industria fondurilor mutuale din Romania, raportata la produsul intern brut, (PIB) este de cu mult mai slaba decat cea a mediei statelor Europei Centrale si de Est. Pe piata exista 23 de fonduri deschise oricarui investitor si trei fonduri inchise (destinate doar firmelor sau persoanelor care au cel putin 100 de milioane de lei vechi de investit).

Piata a ajuns sa creasca in 2005 dublu fata de inflatia anuala, "sarind" cu 18,8% daca sunt incluse si fondurile inchise si cu 16,2% fara acestea, ajungand la 71.000 de investitori, - din care 1.500 de firme - si active totale de 119,3 milioane euro. In acest context, nu este de mirare graba cu care bancile si administratorii specializati vor sa deschida noi fonduri de investitii mutuale.

Articol complet Averea

==============

Dobinda se ia dupa inflatie

Anul trecut, de teama unor miscari de capitaluri speculative, care ar fi dat peste cap cursul de schimb, BNR a fortat scaderi de dobinzi. Bancile au reactionat peste asteptari si au dus dobinzile la depozite sub inflatie. Acum a inceput, timid, miscarea inversa.

Lipsa de interes a bancilor comerciale pentru a atrage banii de la populatie s-a manifestat din plin in 2005. Confruntati cu lei in exces, bancherii comerciali s-au multumit sa arunce vina pe BNR pentru faptul ca dobinzile la depozite nu mai acopera inflatia. Consecintele unei asemenea politici sint usor de banuit. Pentru ca a pune banii in banca echivaleaza cu o pierdere in raport cu cresterea preturilor, oamenii se orienteaza mai degraba spre variante alternative, precum fondurile de investitii sau bursa. Cum insa nu multi romani sint atrasi de riscul aferent unor astfel de plasamente, banii in plus se duc in consum, alimentind presiuni inflationiste.

Articol complet Cotidianul

===============

Combinatele chimice, inchise din lipsa de gaze
 
Sase combinate chimice si-au oprit activitatea, iar producatorii de energie termica si electrica au fost obligati sa treaca pe pacura si carbune, dupa ce livrarile s-au diminuat cu aproape 10%, pe fondul temperaturilor extrem de scazute din ultimele zile inregistrate in Rusia.

"Romania se confrunta in fiecare an cu astfel de situatii, cand presiunea gazelor scade din cauza temperaturilor foarte mici. Agentii economici si consumatorii casnici nu vor avea insa de suferit ca urmare a diminuarii presiunii gazelor importate din Rusia. Nu este cazul sa ne facem probleme, dar avand in vedere ca pentru urmatoarele cateva zile au fost anuntate temperaturi foarte scazute, au fost luate unele masuri menite sa asigure necesarul de gaze pentru populatie.
 
Articol complet Averea




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Comisia PE o sa audieze lideri din Romania, in cazul inchisorilor CIA
Membri ai Parlamentului European au declarat ca vor cita oficiali americani...

Romania si Bulgaria implementeaza programele europene
Expertii romani si bulgari, precum si reprezentantii Comisiei Europene s-au...

La moartea arhitectului provinciei Kosovo
Ibrahim Rugova a fost pe rind un promotor al rebeliunii pasnice impotriva ...

Romania ar putea fi afectata de noua controversa bugetara
...

Comitetul european pentru prevenirea torturii publica un raport privind Romania
Comitetul european pentru prevenirea torturii si a pedepselor sau tratament...