EurMonitor Guvernare: Alianta - 66%, PSD - 19%
ora 09:50 Alianta ar castiga anticipatele / Ion Iliescu a cistigat partida / Stoica il acuza pe Tariceanu de "tendinte dictatoriale" / SRI nu face publice numele ziaristilor urmariti
Prestatia actualei Puteri dupa prima luna de guvernare a inspirat mai multa incredere populatiei decit performantele similare ale PSD si CDR. Conform unui barometru al IMAS, efectuat in perioada 14-21 ianuarie, 64% dintre subiecti considera ca Romania se indreapta intr-o directie buna. In 2001, dupa numai o luna de guvernare PSD, optimistii erau doar in proportie de 40%. In cazul CDR, in ianuarie 1997, numai 51% credeau ca directia urmata era cea buna. Asteptarile fata de Guvern sint mai mari decit cele pe care populatia le avea fata de Cabinetul Nastase in ianuarie 2001. Astfel, 58% dintre cei chestionati considera ca actualul Guvern conduce tara mai bine decit cel de dinainte. In 2001, cota celor care aveau aceasta parere despre Guvernul PSD era de 49%. Totusi, Alianta nu reuseste sa egaleze performanta CDR din ianuarie 1997, cind 63% dintre romani se simteau mai bine guvernati.
La capitolul intentii de vot, PSD cade la 19%. Atitia romani ar vota cu PSD daca duminica ar fi alegeri, dovada ca anticipatele nu avantajeaza deloc PSD in momentul de fata. Fostul partid de guvernamint se prabuseste in sondaje pe fundalul certurilor interne cauzate de pierderea puterii. Totusi, PSD a trecut prin asta si dupa pierderea alegerilor in fata CDR. Si in ianuarie 1997, partidul avea tot 19%, ceea ce nu l-a impiedicat sa revina in forta.
Alianta, avantajata de anticipate
In acest moment, 66% dintre romani ar vota cu Alianta PNL-PD. Daca s-ar merge duminica viitoare la urne, PRM ar obtine 7%, iar UDMR - 6%, in timp ce politica evaziva a lui Voiculescu a dus PUR la capitolul "alte partide", taindu-i sansele de a accede pe cont propriu in Parlament. La capitolul incredere, Traian Basescu conduce cu 73%, urmat de Tariceanu (64%) si Stolojan (50%). Din PSD, cel mai popular este Mircea Geoana, cotat cu 44% incredere. La polul opus, Ion Iliescu isi imparte cu Marko Bela locul fruntas: 77% dintre romani nu au incredere in cei doi. Urmeaza Corneliu Vadim Tudor - cu 76%, Adrian Nastase - cu 61% si Dan Voiculescu cu 68%.
Sursa: Cotidianul
===================
Ion Iliescu a cistigat partida
Adrian Nastase este pe punctul de a-i ceda sefia PSD lui Ion Iliescu. Dupa o discutie intre patru ochi cu liderul fondator al partidului, fostul premier pare dispus sa ramina doar presedinte executiv.
Incet-Incet, Adrian Nastase este indepartat de la virful PSD. Planurile sale de a ramine numarul unu in partid se spulbera pe masura ce Ion Iliescu isi manifesta din ce in ce mai serios dorinta de a redeveni seful suprem al PSD. Inainte de a intra in sedinta Delegatiei Permanente a PSD, el a declarat ca nu vrea nici o functie onorifica in partid. "Eu am 75 de ani, dar am vigoarea de la 45 de ani", si-a motivat Iliescu dorinta de a redeveni seful PSD. La rindul sau, intrebat daca va concura pentru sefia PSD, Adrian Nastase a declarat inca o data ca nu va candida impotriva lui Iliescu. Dar, inainte de sedinta Delegatiei Permanente, Iliescu si Nastase au avut o discutie intre patru ochi. De acolo, Nastase a iesit cu ideea ca, impreuna cu Iliescu, sa formeze un tandem pentru a conduce partidul. Nici unul dintre liderii importanti ai partidului nu a declarat public ca sprijina candidatura lui Nastase si ca, implicit, este contra lui Iliescu. In schimb, doi dintre vicepresedintii PSD, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, au declarat transant ca sprijina formula cu Ion Iliescu presedinte al partidului.
"PSD are nevoie de un singur presedinte. Si acela este Ion Iliescu", a spus Popescu. "Sint de accord cu ideea lui Dan Ioan Popescu", l-a completat Mitrea. In plus, acesta din urma s-a declarat impotriva formulei tandemului propus de Nastase, pe motiv ca "solutiile simple sint mai bune". Anuntul prin care Nastase va arata ca il sprijina pe Iliescu la presedintia PSD este iminent. Singura manevra pe care fostul premier va marsa va fi aceea de a obtine de la Iliescu pozitia a doua in partid, sub titulatura "presedinte executiv". Pentru aceasta a fost nevoie de interventia unui grup de lideri PSD, printre care Octav Cozminca si Mircea Geoana.
Daca pozitiile pe care le vor ocupa Iliescu si Nastase in partid sint aproape transate, ramine de stabilit ce loc vor ocupa in structura de conducere a PSD ceilalti lideri importanti ai partidului. De altfel, Nastase a recunoscut ca problema PSD nu este aceea de a-si gasi un lider, ci modul de aranjare a liderilor "pe tabla de conducere".
Sursa: Cotidianul
===================
Inca un fitil inaintea congresului PNL de sambata
Stoica il acuza pe Tariceanu de "tendinte dictatoriale"
Numaratoarea inversa pana la congresul PNL de la sfarsitul acestei saptamani agita spiritele printre liberali. Fostul presedinte al partidului, Valeriu Stoica, a lansat, ieri, o serie de atacuri directe la adresa actualului numar unu, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Adunate intr-un document botezat "Scrisoare deschisa catre liberali", consideratiile lui Stoica se vor o demonstratie-avertizare asupra tendintelor dictatoriale ale presedintelui PNL. "Problemele politice ale lui Tariceanu sunt prea presante, iar dorinta sa de a se afla intr-o pozitie de putere personala absoluta este prea evidenta", sustine ex-presedintele liberal, acum membru de rand al partidului. El critica in termeni duri proiectul de statut pe care Tariceanu il va prezenta la congres, care i-ar asigura premierului "o conducere a PNL fara cooperare cu multi lideri ai partidului". "Echipa de conducere pe care o propune Tariceanu, conform proiectului de statut, este doar un instrument politic in mana presedintelui. Acest model de statut instaureaza controlul partidului de catre Guvern si creeaza premisele transferului spiritului de gasca si baroniadei din PSD in PNL", ataca Stoica, sustinand ca, intrucat liberalii sunt, acum, in situatia taranistilor din 1996, ca partid principal al coalitiei de la putere, raspunderea pentru un eventual esec al guvernarii pica, in primul rand, pe umerii lor si ai mai-marelui lor.
In ciuda vehementei cu care il acuza pe Calin Popescu-Tariceanu de tentativa de "asumare a puterii absolute", fostul sef al PNL nu va candida la presedintia partidului - demers cu sanse infime de reusita - pentru ca, spune el, intrarea intr-o asemenea cursa ar pune sub semnul intrebarii mobilizarea pentru guvernare. Chiar daca nu-si va depune candidatura pentru fotoliul de lider al partidului, Valeriu Stoica isi va face vocea auzita la congres, printr-o motiune care stipuleaza, fara echivoc, ca "PNL sustine formarea polului politic de centru-dreapta, prin transformarea Aliantei D.A. in partid politic". In opinia lui Stoica, aceasta ar fi singura sansa pentru ca structura politica liberal-democrata sa nu se destrame, repetand, astfel, esecul CDR. "Motiunea pe care o voi prezenta la congres este o somatie pentru ca problema fuziunii sa se discute concret, etapizat, urmand ca identitatea noii formatiuni sa fie stabilita ulterior", propune ex-presedintele PNL, cu amendamentul ca, personal, este adeptul inscrierii produsului rezultat din fuziune in familia partidelor populare.
Reactia conducerii PNL, destul de anemica
Presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a replicat atacurilor lansate de Valeriu Stoica prin intermediul purtatorului de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu. "Considera (Tariceanu - n.red.) sistemul cu alegerea Biroului Permanent Central pe liste, asa cum prevede proiectul de statut, un factor de stabilitate pentru PNL. Atunci cand a fost aplicat, din august 2002, dupa alegerea d-lui Theodor Stolojan in functia de presedinte al partidului, PNL a inregistrat cele mai mari succese si chiar Valeriu Stoica a sustinut aceasta formula", a spus Nicolaescu, prezentand si un citat din Stoica, datat august 2002, potrivit caruia organul liberal de conducere va functiona ca un guvern, in care nu este posibil ca un ministru sa-l critice pe primul-ministru. Fostul sef al PNL, care acum il acuza pe Tariceanu de tendinte dictatoriale, sustine insa ca, daca, in urma cu doi ani si jumatate, statutul cu puteri sporite pentru presedinte era oportun, intrucat partidul se afla intr-un moment de criza si "asa a cerut dl. Stolojan", astazi, liberalii nu mai au nevoie de un lider-mana forte.
Sursa: Adevarul
========================
SRI nu face publice numele ziaristilor urmariti
SRI a anuntat ca nu poate da curs cererii CRP si APSR de a face publica identitatea ziaristilor carora le sint interceptate convorbirile telefonice, intrucit ar intra sub incidenta articolului 169 din Codul Penal, ce incrimineaza divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului.
SRI precizeaza intr-un comunicat ca incalcarea prevederilor acestui articol se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani.
Clubul Roman de Presa si conducerea Asociatiei Presei Straine din Romania i-au cerut saptamina trecuta directorul SRI, Radu Timofte, sa faca publice numele ziaristilor suspecti de fapte atit de grave incit sa reclame interceptarea convorbirilor telefonice, pentru a elimina astfel suspiciunile asupra celorlalti jurnalisti.
Clubul Roman de Presa si Conducerea (Board-ul) Asociatiei Presei Straine din Romania au protestat fata de declaratiile directorului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, privind interceptarea convorbirilor unor ziaristi, prin care acesta face publice aspecte ce tin de activitatea curenta a SRI si pune in lumina negativa toti jurnalistii care lucreaza pe teritoriul Romaniei.
Articolul 169 CP precizeaza ca divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta este de natura sa puna in pericol securitatea statului, se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Sursa: Revista Presei

Stire preluata de la Euroactiv.ro