Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: Planul Ponta: PSD bicefal


Ponta propune un compromis / Transparenta justitiei - o prioritate a noului ministru / Prioritatile ministrului muncii

Pentru luptele de putere din PSD, Victor Ponta a sarit ieri cu o solutie. Planul lui Ponta prevede pentru PSD o conducere bicamerala, un compromis intre "batrinii" si "lupii tineri" ai partidului.
 
PSD se afla in plina framintare. Pina la sfirsitul lunii februarie, cele citeva grupari din partid vor coace o noua formula de conducere, pe care Congresul nu va face decit sa o oficializeze. Rivalitatea dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu poate aduce partidul in prag de colaps. Insa si unul si altul au evitat sa se pronunte public daca vor revendica conducerea PSD, depunindu-si candidatura pentru functia de presedinte. "Nu pot sa va spun acum. Nu am nici o ingrijorare si nici o preocupare in acest sens. Pina la jumatatea lunii ianuarie, nu ma intereseaza anumite probleme", ne-a declarat ieri Nastase. Potrivit unor vicepresedinti PSD, problema sefiei se va transa inaintea Congresului si nu se va ajunge la situatia in care ambii sa candideze la presedintie, pentru a nu confirma public rivalitatea. In situatia in care unul dintre ei va constata lipsa sprijinului in organizatii, va renunta sa mai candideze.

Iliescu si Nastase divizeaza partidul

Unii strategi ai partidului au generat un curent de opinie conform caruia daca pesedistii vor fi siliti sa aleaga intre Iliescu si Nastase se va ajunge la divizarea partidului. De aceea, ar trebui sa fie propusa alta persoana pentru presedintie. Insa un astfel de candidat, care sa aiba si sustinere in partid, si o imagine publica buna, nu a fost identificat pina acum in PSD.

O solutie de compromis ar putea veni prin aplicarea "planului Ponta" de reformare a partidului. Vicepresedintele PSD si liderul TSD ne-a declarat ca va propune la Congresul partidului un proiect de modificare a structurii de conducere. In viziunea lui Ponta, PSD ar urma sa fie condus prin intermediul unei structuri bicamerale. O parte ar urma sa se numeasca "Consiliul politic si sa fie formata din presedinti si vicepresedinti, oameni cu experienta politica", care ar urma sa se intruneasca o data sau de doua ori pe luna pentru a lua decizii politice. Cealalta parte ar fi Consiliul operativ, format din secretarul general si din secretari executivi pe structura Guvernului, care sa reprezinte chiar un cabinet "din umbra". Pentru aceste functii sint vazuti ca potriviti "oameni tineri care sa stea zilnic cite 8 ore la partid", a explicat Ponta. Facind parte dintr-o structura sau alta, toti liderii importanti ai PSD ar fi prezenti la virful partidului.

Alta strategie luata in calcul de liderii PSD ar fi aminarea Congresului si pastrarea situatiei actuale. La aceasta varianta se gindesc si Nastase si Iliescu in eventualitatea in care nu vor aduna sprijin clar in partid pentru candidatura lor. 

Sursa: Cotidianul

==================

Transparenta justitiei - o prioritate a noului ministru
 
Transparenta justitiei, simplificarea procedurilor juridice si incheierea capitolului Justitie si Afaceri Interne din negocierile cu UE - acestea sunt prioritatile noului ministru al justitiei, Monica Macovei. Obiective ambitioase, si dificil de realizat pentru un ministru fara sustinere politica directa - dat fiind ca doamna Macovei vine din sfera societatii civile, unde a fost presedinte al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki APADOR-CH.
In spiritul transparentei promise, noul ministru al justitiei si-a propus sa faca lumina in cateva unghere mai intunecate ale ministerului pe care il conduce, printre care si activitatea Directiei generale de Protectie si Anticoruptie, fostul si controversatul Serviciu Independent de Protectie si Anticoruptie.

Activitatea acestuia a fost contestata nu numai de organizatii neguvernamentale din Romania, care l-au asemanat unei politii politice, ci chiar de catre Uniunea Europeana in Raportul de tara pe anul 2004.

----
Prioritatile ministrului justitiei

transparenta justitiei
simplificarea procedurilor juridice
incheierea capitolului Justitie si Afaceri Interne
---- 

Alta prioritate a Ministerului Justitiei, derivata tot din cerintele Uniunii Europene, este evaluarea eficientei activitatii PNA si a celorlalte institutii implicate in lupta anticoruptie, care va fi facuta, potrivit recomandarilor de la Bruxelles, de catre un organism independent.

Cat despre eventualitatea transformarii PNA intr-o sectie a Parchetului General, asa cum au cerut societatea civila, dar si unele voci de politicieni inainte de alegeri, ministrul Monica Macovei crede ca nu ar fi o masura productiva, dar nu exclude aceasta posibilitate.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a mai promis ca independenta sa politica se va extinde si asupra echipei sale ministeriale. Insa pentru realizarea unor obiective atat de ambitioase, sprijinul politic este foarte necesar, dupa cum apreciaza comentatorul politic Cristian Parvulescu.

Noul ministru are nevoie de acest sprijin politic, cu atat mai mult cu cat termenul pentru realizarea obiectivelor legate de intergarea europeana este extrem de scurt: pana in luna martie guvernul trebuie sa faca dovada ca Romania are o justitie adevarata si eficienta.

Sursa: BBC

====================

Prioritatile ministrului muncii

Una dintre prioritatile ministrului muncii, Gheorghe Barbu este legata de ceea ce in campania electorala Alianta DA, PNL-PD numea recorelare. Este vorba practic, de continuarea procesului inceput de vechiul guvern, cu deosebirea ca plata efectiva a pensiilor recorelate se va face in etape, in functie de anul in care s-a iesit la pensie si nu la sfarsitul intregului proces.
Dar recalcularea nu este decat o parte din programul noului ministrul al muncii. Si... inca una preconizata. Greutatile vin insa din alte directii.

Confruntarea cu sindicatele

Piatra de incercare, asa cum o recunoaste si ministrul muncii, o reprezinta confruntarea cu sindicatele.

Anul trecut, de exemplu, sindicatele s-au declarat nemultumite ca, dupa indelungi negocieri, la salariul minim, Guvernul nu a pus decat 300.000 de lei in plus.

Gheorghe Barbu adopta insa o atitudine prudenta in acest sens, vorbind despre un posibil procent de majorare de 60%, dar pana la sfarsitul mandatului.

Codul Muncii

Lucrurile nu par comode nici in privinta intens controversatului Cod al Muncii. In forma sa actuala, agreeata de vechiul Guvern, Codul Muncii este considerat de angajatori - descurajant.

Motivul: nu se pot lua masuri de disponibilizare impotriva salariatilor, nici daca acestia se abat grav de la regulile firmei si nici daca societatea nu mai are nevoie de unele posturi.

Gheorghe Barbu vorbeste despre modificarea rapida a Codului astfel incat societatile sa poata apela si la masuri mai severe daca politica de dezvoltare a societatii o impune.

Dar, rolul cel mai important al noului Cod al Muncii, spune domnul Barbu trebuie sa fie directionat tot catre protectia salariatului.

Gheorghe Barbu face deja apel la intelegerea sindicatelor, in viitorul parteneriat cu patronatele, in care ministerul muncii sa aiba mai degraba un rol de mediator

Disponibilizarile

Dar poate ca hopul cel mai mare pe care il are de trecut noul ministru il reprezinta disponibilizarile. Numai in minerit se preconizeaza a fi dati afara aproximativ 5000 de salariati.

Gheorghe Barbu spune ca nu este eliminata complet din calcul varianta platilor compensatorii, dar asta ca o solutie de compromis, in lipsa altor alternative.

Toate aceste masuri sunt nepopulare printre sindicalisti care au protestat nu odata impotriva posibilitatii ca noul cod al muncii sa fie amendat sau impotriva restructurarilor, chiar daca acestea erau insotite de consistente plati compensatorii.

Sursa: BBC 


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Guvernare: Formule posibile pentru viitorul guvern
Scenarii diferite, in analiza ziarului Adevarul / Legea "Pruteanu" intra in vigoare la 17 decembr...

EurMonitor Guvernare: Care e algoritmul prefecturilor
A fost definitivat algoritmul prefecturilor / Stenogramele PSD au ajuns la PNA / Geoana propune o...

Frauda electorala dovedita statistic
ora 09:40 Statistica dovedeste ceea ce Politia, Parchetul si Biroul Electoral Central n-au vrut s...

Bush ramane la Casa Alba
George W. Bush a castigat inca un mandat de presedinte al Statelor Unite ale Americii. In discurs...

Prefectul Capitalei a demisionat
In cursul zilei de joi, 13 ianuarie, proaspat-numitul prefect al Capitalei, Silvian Ionescu, a de...