Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: PSD joaca tare in continuare


PSD readuce PUR si UDMR la negocieri / Alianta PNL-PD negociaza cu PUR si UDMR

La un pas de a ramine izolat, partidul condus de Adrian Nastase a reusit ieri sa readuca PUR si UDMR la masa de negociere, anuntind parafarea iminenta a unui acord cu cele doua formatiuni pentru constituirea unei majoritati parlamentare si guvernamentale. De cealalta parte, a Aliantei PNL-PD si a presedintelui ales Traian Basescu, se pregatesc insa posibile surprize. 

=======
Tariceanu?
=======
Luni: PUR si UDMR parc-ar spune D.A.
=======
EurMonitor Guvernare: Uniunea si Alianta negociaza posibile guverne
=======
 
Nici PSD, nici Alianta PNL-PD nu vor sa renunte la pretentia de a forma guvernul. In cursul zilei de ieri, PSD s-a asigurat de continuarea parteneriatului cu PUR si UDMR. Un vicepresedinte PSD care a participat la negocieri a declarat ca azi se va semna acordul cu PUR si UDMR. Reprezentantii celor 3 partide au cerut Aliantei sa accepte sa sprijine un guvern al coalitiei PSD-PUR-UDMR, motivind ca e nevoie de stabilitate politica. La rindul sau, UDMR si-a reafirmat intentiile de a ramine in formula de colaborare cu PSD si PUR. De partea cealalta, cu Constitutia in mina, Basescu va forta un guvern al Aliantei, propunindu-l pe Tariceanu prim-ministru. Nici Alianta, nici PSD nu admite sa faca parte din acelasi guvern, mizeaza totul pe faptul ca in final ceilalti vor ceda, dar ambele formatiuni iau in calcul foarte serios posibilitatea alegerilor anticipate.

Dupa declaratiile derutante de luni facute de PUR, intre PSD si umanisti au avut loc discutii privind continuarea colaborarii. Dan Voiculescu, presedintele PUR, a anuntat ieri ca PUR va ramine alaturi de PSD si ca impreuna cu UDMR si minoritatile nationale detin majoritatea si vor constitui guvernul.
Sprijin parlamentar de la Alianta

Totodata, liderul umanistilor a cerut Aliantei sa sprijine la nivel parlamentar guvernul coalitiei PSD-PUR-UDMR. Desi discursul alambicat al lui Voiculescu lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba de un guvern de uniune nationala, purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, a explicat ca solicitarea se refera la sprijin parlamentar de la PNL si PD si la ideea ca Basescu trebuie sa accepte sa desemneze un premier de la majoritatea PSD-PUR-UDMR. Pentru clarificarea pozitiei UDMR, Marko Bela a anuntat ieri ca exista o singura formula convenita, aceea ca impreuna cu PSD, PUR si minoritati sa incerce formarea unei majoritati parlamentare si o colaborare, cu scopul de a forma guvernul. Singurul care s-a pronuntat ferm pentru un guvern de uniune nationala a fost Ion Iliescu. Acesta considera ca trebuie vazut daca se poate ajunge la aceasta varianta. Marko Bela nu vede necesitatea formarii unui guvern de uniune nationala. "Un guvern de uniune nationala se formeaza atunci cind nu poti obtine majoritatea, iar in acest moment nu s-a ajuns acolo", a precizat presedintele UDMR.

In sedinta de Guvern, Adrian Nastase a pus problema alegerilor anticipate, indicindu-i purtatorului de cuvint al Executivului, Despina Neagoe, mesajul pe care trebuie sa-l dea. Aceasta a precizat ca Guvernul condus de Nastase va ramine in functie maximum 6 luni daca se va ajunge la alegeri anticipate.
Tariceanu premier si guvern minoritar

Alianta nu va accepta intrarea in guvern alaturi de PSD. "Orice constructie politica impotriva votului popular din 12 decembrie care va include PSD este de neacceptat. Lupta impotriva coruptiei nu este posibila prin mentinerea sau cooptarea PSD intr-o formula guvernamentala", a spus aseara Calin Popescu Tariceanu. El a spus NU propunerii lui Voiculescu, alaturi de un avertisment. "O coalitie PSD-PUR-UDMR ii permite lui Adrian Nastase sa se salveze", a replicat Tariceanu la invitatia adresata de seful PUR. Liderii Aliantei pornesc, totusi, toate calculele de la premisa unui iminent acord intre PSD-PUR-UDMR, desi este de asteptat ca negocierile cu partidele lui Voiculescu si Marko Bela sa continue. "Cred ca mai este loc de negocieri, tinind cont ca Traian Basescu sustine in continuare ideea unui guvern in jurul Aliantei PNL-PD si pentru ca nu exista un punct de vedere al grupului minoritatilor nationale", expunea scenariul optimist, de partea cealalta, vicepresedintele PD Vasile Blaga.

In scenariul realist, liderii PNL si PD merg pe varianta nominalizarii lui Tariceanu in functia de premier si pe fortarea votului in Parlament pentru un guvern minoritar. Informatia a fost ieri confirmata de mai multi lideri de virf democrati si liberali, ea fiind ulterior sustinuta si de presedintele executiv al PD, Emil Boc. Tot ieri, Emil Boc si Cozmin Gusa respinsesera si ei public cooptarea PSD in formula de guvern 

Sursa: Cotidianul

====================

Alianta PNL-PD negociaza cu PUR si UDMR

Dupa victoria surprinzatoare a candidatului opozitiei, Traian Basescu in alegerile prezidentiale de duminica din Romania, atentia se muta acum spre formarea noului guvern. Alianta Dreptate si Adevar a domnului Basescu va avea miercuri convorbiri preliminare cu liderii celor doua partide de sprijinul carora depinde formarea unei majoritati parlamentare.
Victoria stransa si neasteptata a domnului Basescu in cursa prezidentiala pare ca va schimba multe lucruri in Romania.

In urma alegerile parlamentare de acum doua saptamani nu s-a creat nici o majoritate clara.

Partidul Social Democrat cu aliatul sau Partidul Umanist au inceput deja negocierile pentru a forma guvernul, dar probabil ca aceste negocieri vor fi oprite acum cand Alianta noului presedinte incearca sa construiasca propriul guvern folosind insa aceleasi piese.

Aceasta sarcina va cadea mai cu seama asupra lui Calin Popescu Tariceanu, partenerul politic al domnului Basescu si propus pentru functia de prim-ministru.

El se va intalni pentru prima oara marti cu liderii Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania si cu cei ai Partidului Umanist Roman.

El mai are insa nevoie de sustinerea celorlalte minoritati etnice din Romania si posibil a liderilor de sindicate.

Intr-un interviu la BBC Calin Popescu Tariceanu a spus ca sarcina sa va fi deopotriva simpla si complicata.

Simpla pentru ca nu prea are de ales si complicata pentru ca e greu sa creezi o majoritate stabila din grupuri atat de diferite.

El a exclus posibilitatea negocierilor cu Partidul Romania Mare, partid care are un numar semnificativ de mandate.

Domnul Tariceanu nu a exclus insa posiblitatea organizarii unor alegeri parlamentare anticipate.

Sursa: BBC


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Comentariu: Traian Basescu - o victorie cat o infrangere
Ion Cristoiu vede dincolo de entuziasmul alegerii lui Basescu. La un scor strans, extrem de s...

Codul fiscal a omis Legea asigurarilor de sanatate
ora 10:15 Asigurarile private de sanatate sint asteptate de toti. Suficient stimulate, ar putea s...

Primaria Bucurestilor: Dintre Musca si Geoana ar putea castiga Orban
Liberalul Ludovic Orban ar putea castiga Primaria Bucurestiului intr-o confruntare cu un reprezen...

Arafat a iesit din scena
Liderul palestinian a intrat in coma de miercuri seara, in spitalul militar Percy, de la periferi...

EurMonitor Guvernare: UDMR il sustine in turul doi pe Adrian Nastase
Bela Marko va recomanda electoratului maghiar sa voteze cu Adrian Nastase / PUR nu vrea o coaliti...