Gabriel Giurgiu, TVR: "Avem problema stirilor. Corect. Sint proaste. Corect. Ne concentram, deci, pe ele"
Gabriel Giurgiu, Directorul Departamentului de Integrare Europeana din Televiziunea Romana, a trimis un comentariu redactiei EurActiv.ro pe marginea articolului "Prima demisie din TVR. Oare de ce?!". Publicam integral comentariul d-lui Giurgiu.
============
Reamintim: articolul Prima demisie la varful TVR. Oare de ce?!, publicat pe 13 aprilie de EurActiv.ro, se incheia cu o intrebare post-scriptum "Apropo, cand v-ati uitat ultima oara la canalul 1 al televiziunii publice, la altceva decat la meci?"
============
Gabriel Giurgiu, TVR : "Televiziunea Publica inseamna (si) altceva decit Stiri"
"Pai, chiar : cind v-ati uitat ultima oara la TVR 1 sa vedeti altceva decit Van Damme (pe el il puteti vedea la Antena si Pro)?
Cind v-ati uitat sa urmariti un excelent Pere Goriot sau Gandhi sau Ultimul tren din Gun Hill sau un Fellini sau un Antonioni? Sau pe Sarah Brightman sau pe Rostropovitch sau Teatrul National de Flamenco din Barcelona?
Sau o Teleenciclopedia sau pe Angela Gheorghiu sau Gala UNITER sau tot Festivalul Enescu? Sau saptaminala Nocturna a Artelor sau TOATE campaniile de utilitate publica ale Delegatiei UE la Bucuresti?
Sau momentul aderarii celor 10 state la intii mai anul trecut (ca nici o alta televiziune nu a catadicsit sa dedice un program acestui moment, ca nu aduce rating)? Sau Viata Satului care incearca si reuseste (de multe ori) sa duca informatie fermierilor?
Televiziunea Publica inseamna (si) altceva decit Stiri. Multe altele. Din enumerarea de mai sus, am exclus singura emisiune de televiziune din Romania dedicata exclusiv integrarii si afacerilor europene. Am exclus si Ulitza spre Europa, luata ca "best practice" la Bruxelles.
Am exclus si Eurodispecerul care e o buna campanie de "awareness". Am exclus si calitatea de partener strategic de comunicare a Delegatiei UE la Bucuresti (singura institutie media cu aceasta calitate).
Astea sunt amanunte mult prea tehnice pentru a fi bagate in seama. Si, in fond, trebuie sa le facem, ca de aia ne plateste publicul, nu? De aceea, zic sa le ignoram. Avem problema stirilor. Corect. Sint proaste. Corect. Ne concentram, deci, pe ele.
Titi Dinca nu a fost director la stiri. Directorul de stiri nu si-a dat demisia. El e in functie. Titi Dinca s-a ocupat de cele de mai sus.
M-a sprijinit sa fac o redactie de integrare. A alocat fonduri si resurse, posturi si tot ce trebuie, pentru ca asta sa se faca. El a suflat o sumedenie de filme bune concurentei comerciale. A oprit intrarea de parasutati politic pe ecranul TVR si a tinut cu angajatii proprii (altii decit Stiri, repet). Altfel spus, nu are mai nimic in comun cu:
"Titi Dinca a coordonat programele Televiziunii Romane (libere !), intr-o perioada caracterizata, pe scurt, prin fraza: "vrei sa vezi stiri independente? Muta pe Cartoon Network". Dar nimeni din conducerea TVR nu a acuzat ATUNCI presiuni politice." (V. articolul complet )
Nu. El nu a coordonat nici un program de stiri.
A coordonat toate celelalte programe ale TVR cu exceptia stirilor. A coordonat inclusiv emisiunile saptaminale ale lui Patapievici, Iaru, Balaceanu Stolnici. De astea uitam, caci ne uitam la fotbal, nu? Bravo, uitati-va la fotbal.
Cei care cresc audienta Pro-ului sa fie sanatosi. Intre Ciao Darwin (de la Antena) si Barbierul din Siberia eu ma voi uita INTOTDEAUNA la splendidul film al lui Mihalkov. By the way, cind, pentru prima oara dupa 40 de ani, BBC a ajuns pe locul unu la audienta, s-au strins si au decis ca ceva nu e in regula cu indeplinirea mandatului public si au restructurat grila de programe.
Cu ciao darwin inainte, spre victorii multe si cu risu-plinsu ca romanii nu stiu multe despre integrare.
============
EurActiv.ro: Stirile nu sunt tichia de margaritar, ci ratiunea de a exista a mass-media
Categoric, valoarea jurnalistica nu se masoara exclusiv prin audienta. Prestanta este valoroasa, iar in termeni de continut jurnalistic, o putem contoriza prin citari, preluari in presa.
Prestanta inseamna sa fii una dintre cele mai credibile surse, cu promptitudine insa. Sa fii echilibrat, sa fii primul, sa difuzezi exclusivitati, reportaje de adancime, sa ai o echipa puternica de jurnalisti de investigatie (in sensul extins, de filme documentare, in-depth stories, interpretative sau investigative stories). Continutul jurnalistic, stirile nu sunt tichia de margaritar a presei, ci ratiunea existentei ei.
Credem ca, intr-un peisaj dominat de "Ciao, Darwin", asa cum Gabriel Giurgiu sesizeaza, televiziunea publica are o sansa imensa: sa devina o televiziune de referinta prin esenta continutului sau - stirile, filmele documentare pe subiecte de actualitate, exclusivitatile pe dezvaluiri de substanta; toate acestea intr-o maniera prompta, echilibrata, neutra. [EurActiv.ro]
Linkuri
Prima demisie la varful TVR. Oare de ce?!
Mesajul transmis de TVR in tot anul 2004 a fost decriptat in fata comisiei de ancheta
2004 - Cel mai prost an pentru libertatea presei in Romania
Decada pierduta a presei
Dupa alegeri, televiziunile critica altfel
COM cere demisia de onoare a conducerilor SRR si SRTV
Ingrijorari la Bruxelles privind mass-media in Romania
Cum s-a impartit publicitatea TV

Stire preluata de la Euroactiv.ro