Cautare avansata

Gabriel Resources versus 'Subminarea Rosiei Montane?'



Rosia Montana Gold Coporation doreste sa isi precizeze pozitia fata de continutul recentei analize efectuate de Asociatia Alburnus Maior intitulata "Subminarea Rosiei Montane?" privind evaluarea capacitatii Romaniei de a implementa legislatia armonizata de protectie a mediului, cu referire directa la desfasurarea procedurii de obtinere a acordului de mediu pentru Proiectul Minier Rosia Montana. ***Forum

Dorim sa subliniem faptul ca procedura de autorizare a Proiectului Minier Rosia Montana s-a desfasurat si se va desfasura in limitele stricte ale legii. Din pacate, constatam cu regret ca Asociatia promoveaza in continuare o critica care nu este fundamentata tehnic sau juridic in mod concret ci se rezuma doar la afirmatii tendentioase si care, in plus, nu sunt de natura sa aduca un plus de valoare dezbaterilor publice pe marginea Proiectului. Gabriel Resources si RMGC sunt dedicate respectarii turor legilor national si ale UE si suntem convinsi ca studiul de impact pe care il vom depune in atentia Guvernului romaniei va demonstra acest lucru. a precizat Richard Young, CFO Gabriel Resources

O analiza atenta a studiului prezentat de Alburnus Maior demonstreaza modul in care interpretarea si prezentarea gresite ale prevederile legilor interne si ale conventiilor internationale conduc la o distorsionare grava a realitatii:

Evaluare a implementarii ghidului PHARE pentru evaluarea impactului de mediu la Rosia Montana

Concret, Alburnus Maior reclama faptul ca recomandari din Ghidul PHARE privind implementarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului in conditiile concrete ale proiectului Rosia Montana nu sunt puse in aplicare de catre Ministerul Mediului, cu referire directa la participarea publicului la faza de definire a domeniului evaluarii impactului asupra mediului ("EIM") si la perioada in care publicul interesat a avut posibilitatea sa transmita autoritatilor comentarii asupra Memoriului de Prezentare a Proiectului ("PPR").

Legislatia nationala si europeana care guverneaza procedura de evaluare a impactului asupra mediului, nu reglementeaza posibilitatea participarii publicului in aceasta etapa, nu impun si nici nu recomanda o atare cerinta.

Ghidul Phare la care face referire Asociatia nu este decat un rezumat al legislatiei aplicabile (europene si nationale) precum si al altor documente avand statut de recomandare in ceea ce priveste procedura EIM, care, intr-o oarecare masura, contin prevederi suplimentare fata de actele normative in vigoare.

Or, in situatia in care, legislatia nationala, armonizata in totalitata fata de continutul directivelor europene, a reglementat de o maniera clara si detaliata toate etapele intermediare ale procedurii EIM precum si termenele de realizare a acestora, nu prevede consultarea publicului in etapa de scoping (etapa de definire a domeniului evaluarii impactului asupra mediului, n.n.), Ministerul Mediului nu are nici instrumente legale si nici posibilitatea de a aplica prevederile acestui document consultativ in cazul in care acestea deroga de la continutul normele legale in vigoare.

In ceea ce priveste perioada in care publicul interesat poate face comentarii privind continutul PPR, precizam ca o astfel de procedura nu este reglementata nici de legislatia nationala in vigoare si nici de directivele europene decat in ceea ce priveste consultarea autoritatilor statelor vecine, in contextul impactului transfrontier pe care Proiectul il poate avea. Termenul de 6 saptamani pe care Asociatia sustine ca l-ar recomanda Ghidul Phare este de fapt prevazut de Ordinul nr. 864/2002, emis de Ministerul Apelor, Padurilor si Mediului, privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului in context transfrontiera

Stiri asemanatoare

837 de proiecte pe Programul Fermierul
La data de 10 februarie 2006, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvolt...

Grup de crima organizata in dosarul "Rompetrol"?
Procurorii din dosarul "Rompetrol" au pus sub invinuire mai multe persoane ...

Bilant la Garda Financiara: probleme de imagine si suspiciuni de coruptie
...

Risc de inundatii in 27 de judete
Prefecturile din 27 de judete au primit o atentionare meteorologica asupra ...

"Libertatea de opinie nu este negociabila"
Uniunea Europeana respinge o eventuala restrictionare a libertatii mass-med...