George Bush nu va semna un acord ca cel de la Kyoto
Una din temele reuniunii G8, a celor mai bogate tari ale lumii, va fi schimbarea climatica. Presedintele Statelor Unite, George Bush, a respins dintotdeauna ideea reducerii emisiei de gaze si, de altfel, a refuzat sa semneze si protocolul de la Kyoto privind reducerea acestora.
09:45
Iar acum, in ajunul reuniunii G8, George Bush a dat de inteles ca politica Statelor Unite in acest sens nu se va schimba prea mult, in pofida sperantelor altor tari.
Presedintele Bush pare acum dispus sa accepte ideea ca incalzirea globala si schimbarile climatice sunt o problema reala dar nu pare si convins ca solutia acestei probleme este reducerea emisiilor de gaze.
Intr-un interviu acordat televiziunii britanice ITV George Bush a spus limpede ca la summitul G8 nu va semna nici un acord similar celui de la Kyoto privind schimbarile climatice. El a spus ca ar trebui mai degraba sa fie puse la punct tehnolnogii care sa permita curatarea aerului.
Premierul Marii Britanii, Tony Blair, incearca sa convinga Washingtonul sa semneze un acord in privinta schimbarilor climatice dar George Bush a precizat ca nu va face nici un compromis in aceasta privinta doar ca sa isi arate recunostinta fata de sprijinul acordat americanilor de Marea Britanie la razboiul din Irak.
"Tony Blair a luat decizii in functie de ce a crezut el ca e mai bine pentru poporul britanic iar deciziile mele se bazeaza pe ce cred eu ca e mai bine pentru americani."
"Nu cred ca este o relatie de targuiala", a subliniat George Bush, adaugand ca din punctul sau de vedere Washingtonul si Londra sunt prieteni si aliati.
George Bush s-a declarat insa increzator ca summitul G8 va fi unul de succes, subliniind ca lumea va fi surprinsa sa afle ce eforturi mari a facut America pentru mediul inconjurator si pentru a investi in tehnologii noi.
Dar, a precizat George Bush, nu vom semna nici un acord care aduce cu acordul de la Kyoto.
Tratatul de la Kyoto a fost adoptat in urma recomandarilor Comisiei Interguvernamentale a Natiunilor Unite pe probleme de mediu.
Comisia a recomandat reducerea emisiilor anumitor gaze in atmosfera - acele gaze care nu mai lasa sa treaca spre spatiu caldura in exces de pe suprafata planetei, cum ar fi dioxidul de carbon.
Marii poluatori
In prezent Statele Unite sunt responsabile de aproape 20% din emisiile de astfel de gaze.
Majoritatea provin din activitatea industriala si cu precadere din centralele electrice pe baza de gaze sau carbuni.
In topul celor care polueaza se mai afla Japonia, Rusia si majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.
Solutia ar fi trecerea de la productia de energie pe baza de gaze si carbune la energiile curate - energie solara, eoliana, hidrocentrale. Dar aici intervine factorul economic.
Desi energiile curate au marele avantaj ca nu se epuizeaza niciodata, marele dezavantaj este ca trebuie mai intai construite pe scara larga, ceea ce inseamna bani foarte multi.
Statele Unite au refuzat sa semneze tratatul de la Kyoto mai ales dupa recesiunea economica globala din 2001, care le-a afectat foarte serios.
Iar presedintele George Bush a anuntat ca Statele Unite nu vor ratifica tratatul din considerente economice.
"Noi generam mai mult dioxid de carbon fiindca producem mai multe bunuri" - a spus atunci George Bush.
"Trebuie sa fim siguri ca prin reducerea emisiilor de gaze nu vom reduce si numarul locurilor de munca. Sarcina mea este sa imi reprezint tara si o voi face de asa maniera incat sa garantez americanilor ca nu isi vor pierde locurile de munca"- a mai spus atunci George Bush si, dupa toate aparentele, pozitia sa ramane neschimbata.
Sursa: BBC

Stire preluata de la Euroactiv.ro