Cautare avansata

Intrebari la Radio Erevan


"E adevarat ca imperialismul capitalist este pe cale de a se prabusi? Raspunsul este da, dar din pacate se prabuseste peste noi." Acesta pare a fi bancul zilei in Armenia, mai ales daca privim tara din cladirea cocheta a vestitului Radio Erevan. Evenimentul Zilei.

14:00

Este unul dintre cele mai cunoscute posturi de radio din lume, daca e sa luam in considerare chiar si numai celebrele glume, populare in nenumarate tari, incepind cu Germania si Austria si terminind cu Argentina si Uruguay.

Bancurile cu intrebarile catre Radio Erevan au facut "cariera" si in Romania, o tara care a trecut, la rindul ei, prin experimentul culturii comuniste si care, in plus, are o comunitate armeneasca foarte puternica, desi nu extrem de activa, daca e sa tinem cont de punctul de vedere al Erevanului.

"Intre istorie si sutien, ne raspunde Radio Erevan, exista o foarte importanta asemanare: ambele deformeaza realitatea." Armenia, prima tara crestina si fosta republica sovietica, face in prezent eforturi de a readuce realitatea la forma ei normala, lansind un apel catre comunitatea internationala in vederea recunoasterii si condamnarii genocidului Imperiului Otoman impotriva poporului armean, din 1915, primul genocid din secolul al XX-lea.

Evenimentul a adunat la Erevan ziaristi din toata lumea, incepind din statele europene, pina la ziaristi de peste ocean, la care se adauga reprezentantii diferitelor organizatii internationale si mii de armeni din diaspora, care au tinut sa ia parte la marsul comemorativ. Radio Erevan are un rol central in organizarea comemorarii: este organizator al anumitor momente si unul dintre importantii sustinatori ai acestei campanii.

Directorul general de la Radio Erevan, Armen Amirian, a vorbit, in exclusivitate pentru EVZ, despre importanta acestei institutii, despre libertatea presei in fostele state comuniste si despre rolul celei mai importante statii de radio din Armenia in vederea conservarii culturii nationale. Si, bineinteles, despre bancurile cu Radio Erevan.
Glumele il recomanda drept unul dintre centrele comunitatii armene. De fapt, cit de mult se implica Radio Erevan in evenimentele sociale, cum ar fi, acum, comemorarea genocidului armean?

Pentru Radio Erevan este o datorie de onoare si de facto sa sprijine sau sa initieze evenimentele de importanta nationala. Pentru manifestarile comemorative am dislocat un numar mare de jurnalisti, peste 40, parte din acestia urmind sa urmareasca evolutiile din Erevan si Armenia, iar ceilalti sa acopere sau sa organizeze evenimente in alte tari in care comunitatea armeana este foarte bine reprezentata, cum ar fi Bulgaria, Germania, Franta sau state de peste Ocean, precum California sau Argentina. Din pacate, nu avem relatii foarte strinse cu comunitatea armeana din Romania si, probabil, este vina Ministerului de Externe. In restul tarilor, trebuie sa amintesc o serie de evenimente pe care le vom organiza chiar noi. Radio Erevan are noua orchestre si trupe, printre care corul de copii Arevik sau grupul de viori, orchestra simfonica, orchestra de estrada si altele. Fiecare dintre aceste grupuri va concerta in tarile unde sint organizate evenimente.

Orchestra simfonica de la Radio Ungaria a venit la Erevan si a sustinut o serie de concerte, in tandem cu orchestra simfonica a postului Radio Erevan, cu Recviemul lui Mozart, Recviemul de Verdi sau cel scris de compozitorul armean Akos Jambasian, intitulat "24 Aprilie". Din pacate, Armenia nu este atit de bogata pe cit ar dori sa fie. Dar sintem bogati in cultura si, asa cum probabil stiti deja, in glume.

Una dintre particularitatile locului, inclusiv ale postului de radio pe care il reprezentati, este absenta comercialului american. Cum se explica asta?

Avem un public foarte diversificat. E bine de stiut ca Radio Erevan emite in 13 limbi, printre care araba, rusa sau kurda. Postul, care si-a cistigat cindva faima transmitind muzica din URSS, transmite acum muzica diversificata, pe toate gusturile, avind grija insa ca aproximativ 50a din transmisii sa fie reprezentate de cultura traditionala. Mai ales ca sintem receptionati in nenumarate tari, incepind din Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord si America Latina. Avem o frecventa pe care este transmisa numai muzica kurda, fiind vorba si de cintece traditionale pe care nici macar kurzii nu le stiu. Cred ca Radio Erevan are un rol important in pastrarea traditiilor, mai ales ca detine arhive de o valoare inestimabila.

Libertatea presei e o problema acuta in fostele state comuniste. Armenia pare a avea insa alte probleme...
Inainte eram directorul postului de radio de stat. Acum este vorba de un post public de radio. Pot sa spun ca am simtit foarte rar, in ultimii ani, presiuni. Inainte situatia era aspra, asa cum probabil va imaginati, cu nu stiu cite instante de cenzura, incepind de la cenzura literara si pina la cea muzicala si impunerile privind difuzarea muzicii sovietice. In acest moment, lucrurile nu sint foarte complicate. Sigur, ca in orice stat care incearca tranzitia la capitalism, cenzura politica a fost inlocuita cu o oarecare forma de cenzura economica.

Spun asta gindindu-ma, de pilda, la faptul ca proprietarii marilor fabrici de acum sint si proprietarii marilor institutii de presa si este foarte posibil ca acestia sa nu aiba o viziune foarte independenta cu privire la evenimente, sau sa incerce sa-si impuna punctul de vedere. Armenia nu este o tara puternica din punct de vedere financiar, iar presa este o oglinda a acestei stari de fapt. Presa scrisa in Armenia este mult mai libera decit alte canale media.

Cum este sa fii directorul unuia dintre cele mai cunoscute posturi de radio din lume?
Lucrez in presa de 22 de ani. Am inceput prin a fi prezentator de televiziune. De opt ani sint directorul postului Radio Erevan. Am trecut, deci, prin mai multe etape. Imi amintesc, de pilda, momentul in care a inceput revolutia din Armenia si cind prezentatorii de televiziune erau obligati sa citeasca foile de stiri cu pustile armatei ruse indreptate spre ei. Pe atunci, una dintre prezentatoare si-a aruncat foile, dupa ce le-a citit, act considerat si acum o forma majora de eroism. Cu siguranta insa, in momentul in care ati formulat intrebarea, v-ati gindit la glume...
Despre bancurile cu Radio Erevan: "De opt ani (...) incerc sa aflu de unde au aparut"

Da, sint foarte populare in Romania. De unde sa fi aparut?
De opt ani, de cind lucrez aici, incerc sa aflu de unde au aparut bancurile cu intrebarile la Radio Erevan. Pina la urma incep sa cred ca au fost fabricate chiar aici, in acest birou. Nu am gasit inca originea clara a acestora. Cel mai probabil sint glume inventate de evreii deportati in lagarele de concentrare din Extremul Orient rus, care au fost imprastiate, apoi, in toata zona invecinata si duse mai departe de diversi calatori.

Fireste, cunosteam aceste glume, dar pe vremea regimului sovietic nu le puteam difuza, pentru ca un astfel de demers ar fi fost considerat drept o opozitie la regimul de pe atunci. Stiti, este cunoscuta vorba ca tocmai croitorul nu are haine. Glumele sint atit de populare, incit cu ceva vreme in urma turistii care ajungeau in capitala armeana, in special cei veniti din Rusia, tineau sa vada in primul rind cladirea Radio Erevan. Sediul nostru devenise obiectiv turistic in oras. Glumele au acum raspindire internationala si cred ca tara in care sint cele mai populare este Germania, tocmai de aceea am publicat o carte, un compendiu al glumelor despre Radio Erevan, vinduta in 1,3 milioane de exemplare in toate tarile vorbitoare de limba germana. Nemtii s-au dat in vint in special dupa glumele cu politicieni americani. Urmatoarele editii ale cartii vor fi publicate, probabil, in Rusia si Cehia si, evident, in Romania. Desigur, noua ne plac glumele despre Armenia.
Spuneti-mi-o pe cea mai buna.

"Intrebare la Radio Erevan: Ce asemanare este intre bugetul Armeniei si fusta mini? Raspuns: In principiu nimic nu seamana cu nimic. Dar tinem sa precizam ca orice este foarte scurt implica foarte multi insi care vor sa ajunga la el".
Aproape serios vorbind acum, intr-una dintre delegatiile in Germania am fost intrebat de vames daca stiu de glumele de la Radio Erevan. Cind i-am spus ca sint chiar directorul Radio Erevan, a fost atit de amuzat incit a uitat sa-mi puna stampila in pasaport, ceea ce a avut repercusiuni nu tocmai placute pentru calatoria de atunci.

Dincolo de toate acestea, Radio Erevan ramine insa un post serios...

Sigur. Glumele sint glume, iar noi sintem amuzati si multumiti ca exista. Dar ele nu sint incluse in targetul nostru. Radio Erevan ramine un post al carui principal obiectiv ramine prezervarea culturii armene in tara si in diaspora. Precizez doar faptul ca avem o arhiva de peste 20.000 de ore cu inregistrari unicat, din diferite perioade ale culturii armene.
Pina la urma, puteai sa iei zece ani de inchisoare daca spuneai in piata mare ca Stalin este un cretin?
Sigur, pentru ca acesta era un secret de stat.

Diana Evantia Barca, Armenia

Sursa: Evenimentul Zilei


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Se publica listele programului "rablele"!
Ministerul Mediului da publicitatii lista producatorilor validati si a societatilor care vor prel...

Inscenare?
Scenariile si ipotezele legate de rapirea jurnalistilor romani merg de la teroristi la intriga da...

C.T.Popescu si o parte din echipa Adevarul demisioneaza
Cristian Tudor Popescu si trei redactori-sefi adjuncti - Bogdan Chirieac, Adrian Ursu, Lelia Munt...

C.T.Popescu paraseste Adevarul
Cristian Tudor Popescu si trei redactori-sefi adjuncti - Bogdan Chirieac, Adrian Ursu, Lelia Munt...

Splendoarea Evenimentului suprimat
Traian Ungureanu in Revista 22: "Ultima stire spune ca Evenimentul Zilei a fost suprimat. O regul...