Iranul, noul obiectiv strategic al SUA?
Potrivit revistei The New Yorker, SUA ar fi trimis din aceasta vara in Iran comandouri secrete in cautarea unor instalatii susceptibile de a contribui la dezvoltarea de arme nucleare si chimice.
Ziaristul Seymour Hersh, relateaza in articolul aparut astazi in publicatia americana si care se bazeaza pe informatii din cercurile armatei si ale serviciilor secrete ca urmatorul obiectiv strategic al SUA este Iranul.
In cercurile oficiale se afirma ca relatarea lui Seymour este plina de inexactitati. Dar se stie ca agenti din Pakistan au patruns in Iran si ca presedintele Sua George Bush a semnat ordine de interventii in nu mai putin de zece state. Se mai cunoaste ca Washingtonul considera Iranul ca facind parte dintr-o mare zona de razboi. In timp ce autoritatile nucleare inspecteaza instalatiile din Iran si Uniunea Europeana depune eforturi de apropiere fata de Teheran ,in care doreste sa includa si SUA, realesul presedinte de la Casa Alba pare a nu avea ceva mai bun de facut decit sa pregateasca un nou conflict sau sa-l extinda pe cel deja existent, ca si cind SUA nu ar avea suficiente probleme in Irak. Nu trebuie sa fi un sprijinitor al regimului mulahilor pentru a considera demersurile Washingtonului ca fiind irationale. Nebunie este si faptul de a continua sa justifici in pofida tuturor evidentelor de neexistenta a armeor de distrugere in masa, razboiul inceput in Irak. Iranul nu este insa Irakul. In Irak toate afirmatiile ca ar fi existat arme de distrugere in masa au fost produsul unei propagande tintite anume.
In Iran exista insa certitudini si anume ca se depun eforturi de imbogatire a uraniului folosit la producerea armelor nucleare si exista progrese in acest domeniu cu o coordonare unica. Exista activitati innaintate si in domeniul rachetelor cu raza medie si lunga de actiune. Totusi Iranul nu poate deveni in mod automat urmatoarea tinta de razboi . Iranul isi prezinta programul nuclear in vazul tuturor si declara ca este in cautarea unor surse noi de energie. Este in primul rind o problema de incredere ,daca astfel de declaratii pot sau nu fi acceptate. Presedintele George Bush nu pune problema astfel. El urmareste doar o linie stricta si risca sa provoace in regiune noi dezastre. Iranienii au dovedit mereu ca vor democratie si libertate si si-au exprimat speranta ca Washingtonul ii va sprijini in aceste demersuri. Recentele dezvaluiri ale lui Seymour Hersch sunt menite insa din pacate sa le intareasca frustrarea si nesiguranta.
Sursa: Deutsche Welle

Stire preluata de la Euroactiv.ro