Laptele, SAPARD-ul si bistritenii
Totul a inceput cand S.C. Eliezer Prod, o intreprindere din categoria IMM din Lunca Ilvei, judetul Bistrita-Nasaud, a hotarat ca are nevoie de un credit pentru a completa o finantare SAPARD. Scopul: extinderea si modernizarea fabricii de produse lactate, pentru adaptarea activitatii la normele UE de calitate, igiena si protectie a mediului.
Cum acest credit trebuia intr-un fel garantat, s-a apelat la o institutie specializata in garantarea creditelor: Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM S.A. - FNGCIMM S.A.
Firma Eliezer Prod a fost inregistrata in anul 1997 si are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate si a branzeturilor. La ora actuala numara 23 de angajati si ruleaza o cifra anuala de afaceri care se ridica la 18 miliarde de lei. Initial, produsele firmei Eliezer s-au impus pe pietele din Bistrita Nasaud. Astazi, masinile de distributie ajung pana in judetul Brasov, dar si in sud, in judetul Olt si in Bucuresti.
Dar care a fost reteta succesului in acest caz? In 2004, Eliezer Prod a intocmit un dosar de fezabilitate, ce a ajuns pe biroul specialistilor bancari, pentru a obtine un credit in completarea finantarii SAPARD. Dar in ciuda unui plan de afaceri articulat si eficient, Eliezer Prod nu putea acoperi garantia pentru imprumut. Totusi, procedura nu a fost blocata, iar banca a indicat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM ca un potential garant al creditului. Dupa o analiza atenta a dosarului inaintat de banca, expertii FNGCIMM S.A. au acordat o garantie de 3,7 mld. de lei pentru creditul necesar finantarii investitiei.
Prin creditul garantat de Fond se va pune in functiune o noua linie de productie. Noii angajati vor fi repede instruiti sa foloseasca echipamentele achizitionate cu ajutorul creditului: utilaje de receptie a laptelui, instalatia de pasteurizare si separatorul. Pentru ca Eliezer Prod si-a propus extinderea gamei de produse, pe poarta fabricii vor mai intra utilaje de fabricat branzeturi si cascaval. Materia prima este colectata de la 500 de gospodarii din judetul Bistrita-Nasaud.
Ca urmare a realizarii investitiei, se vor crea 11 noi locuri de munca, iar capacitatea de prelucrare a laptelui va creste pana la 18.000 de litri pe zi. Practic, acest lucru este echivalent cu triplarea capacitatii actuale pe timp de iarna, si dublarea ei pe timp de vara. Totodata, baza de colectare a laptelui va creste semnificativ. Eliezer Prod a incheiat deja precontracte de livrari de produse pentru perioada octombrie 2004 - octombrie 2005 care acopera circa 80% din capacitatea de productie proiectata.
Sursa : www.fngcimm.ro citat de Eu-Ro Jurnal CCIB

Stire preluata de la Euroactiv.ro