Locuri de munca in sistemul institutiilor UE
Candidatii care concureaza pentru posturi de administratori (AD, actualmente A+) la institutiile Uniunii Europene trebuie sa dea dovada de dinamism, initiativa, capacitati de management al resurselor umane si materiale.
Oficialii incepatori au numeroase oportunitati in multe domenii, de exemplu, administratie, management, juridic, financiar sau economic.
CATEGORII DE POSTURI
Posturile de la institutiile Uniunii Europene sunt organizate, in functie de natura si de importanta atributiilor aferente, astfel:
- posturi de administratori ("AD", actualmente A+)
- posturi de asistenti ("AST", actualmente B+ si C+)
Categoriile AD si AST includ urmatoarele posturi:
Categoria AD Categoria AST
AD5 - AD8 AST1 - AST7
Administrator Secretar
Administrator de cercetare Alte posturi la birou
Administrator lingvistic
AD9 - AD13 AST3 - AST11
Sef de unitate Asistent
Administrator Asistent cercetare
Administrator cercetare
Administrator lingvistic
AD14
Administrator cercetare
Administrator lingvist
Administrator
Sef de unitate
Director
AD15
Director
Director-General
AD16
Director-General
Locuri de munca la institutiile UE
Posturi de administratori (AD, actualmente A+)1
Candidatii care concureaza pentru posturi de administratori (AD, actualmente A+) la institutiile Uniunii Europene trebuie sa dea dovada de dinamism, initiativa, capacitati de management al resurselor umane si materiale. Oficialii incepatori au numeroase oportunitati in multe domenii, de exemplu, administratie, management, juridic, financiar sau economic.
Cei care ocupa posturi de acest tip participa la procesul legislativ si bugetar al UE, la coordonarea politicilor macro-economice ale Statelor Membre, la negocierile cu statele terte sau la supravegherea interpretarii uniforme si a aplicarii corecte a dreptului comunitar.
Pentru a participa la concursurile de angajare pe posturi din categoria AD (A+), sunt necesare studii universitare, minimum de cerinte fiind astfel:
- pentru gradele AD5 si 6 (A+5, A+6):
(i) studii universitare complete de cel putin trei ani, atestate printr-o diploma
(ii) pregatire profesionala la un nivel echivalent, in cazul in care se dovedeste un interes de serviciu.
- pentru gradele AD7 pana la 16 (A+7 - A+16):
(i) studii universitare, atestate prin diploma, daca durata studiilor universitare este de cel putin patru ani
(ii) studii universitare, atestate prin diploma, si experienta profesionala corespunzatoare de cel putin un an, in cazul in care durata studiilor universitare este de trei ani
(iii) pregatire profesionala la un nivel echivalent, in cazul in care se dovedeste un interes de serviciu.
Posturile de traducatori si interpreti (administratori lingvisti, AD, actualmente A+)
Uniunea Europeana are 20 de limbi oficiale, iar pentru a-si indeplini obligatiile referitor la informarea si comunicarea cu cetatenii, textele scrise trebuie traduse in toate limbile oficiale. Pe langa traducatorii de texte scrise, la institutiile UE lucreaza numerosi interpreti.
Toate aceste posturi sunt denumite administratori lingvisti. Cerintele minime in ceea ce priveste studiile sunt aceleasi ca si pentru posturile de administratori. Candidatii trebuie sa aiba studii superioare si capacitatile lingvistice necesare.
Informatii despre politica, activitatile, serviciile Uniunii Europene in domeniul lingvistic se gasesc pe portalul dedicat multilingvismului, adresa acestuia fiind http://www.europa.eu.int/languages/
Posturi de asistenti (AST, actualmente B+)
Persoanele care ocupa posturi de asistenti (actualmente B+) au responsabilitati de executie si participa in toate sectoarele de activitate ale UE. Candidatii pentru aceste posturi trebuie sa aiba experienta profesionala solicitata in anuntul de angajare, intr-un domeniu legat de activitatea pentru care candideaza. Ocazional pot fi organizate concursuri la care
nu se cere o experienta specifica.
Persoanele care ocupa aceste posturi participa la managementul intern al institutiilor UE, in special aspecte bugetare si financiare, resurse umane, informatica si documentare/biblioteca. Uneori, pot participa, in calitate de asistenti, la implementarea politicilor UE.
Pentru a participa la concursurile pentru posturile AST (B+), este necesar un nivel de studii medii sau postliceale; cerintele educationale minime sunt:
(i) diploma de studii medii
(ii) diploma de studii medii, permitand accesul la studiile post-liceale, si experienta profesionala de cel putin trei ani
(iii) formare profesionala si experienta profesionala la un nivel echivalent (acolo unde se justifica a fi in interes de serviciu)
1 In momentul de fata, limbile oficiale in UE sunt: ceha, daneza, engleza, estona, finlandeza, franceza, germana, greaca, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, olandeza, polona, portugheza, slovaca, slovena, spaniola, suedeza. Limba irlandeza va deveni limba oficiala la 1 ianuarie 2007. Romana si bulgara vor deveni, de asemenea, limbi oficiale in momentul aderarii celor doua tari.
Posturile AST (C+)
Personalul angajat pe posturi de tip AST (actualmente C+) au, in principal, sarcini de secretariat si de birou, de arhivare si de asigurare a unei functionari eficiente a unei unitati administrative. Avand in vedere specificitatea muncii de secretariat si pentru un management mai eficient al resurselor umane, concursurile de angajare pentru categoria C pot fi organizate separat pentru fiecare dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Pentru a participa la concursurile de angajare pe posturile de acest tip, este necesar un minimum de experienta profesionala (dupa cum este mentionat in anuntul de angajare) si un nivel de studii medii sau postliceale, cerintele minime fiind:
(i) diploma de studii postliceale
(ii) diploma de studii medii, permitand accesul la studiile post-liceale, si experienta profesionala de cel putin trei ani
(iii) formare profesionala si experienta profesionala la un nivel echivalent (acolo unde se justifica a fi in interes de serviciu).
Unde se publica anunturile
Anunturile de angajare sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In anunturi sunt specificate conditiile si cerintele pentru concursurilre respective, precum si numarul de posturi disponibile si alte informatii referitoare la concurs.
Persoanele interesate de o cariera ca angajat permanent la institutiile UE trebuie sa consulte cu regularitate pagina EPSO dedicata concursurilor de angajare, la adresa http://europa.eu.int/epso/competitions/conthome_en.htm Site-ul EPSO include si un calendarul provizoriu al concursurilor planificate.
De asemenea, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene poate fi consultat online, gratuit, la adresa http://europa.eu.int/eur-lex/lex/JOIndex.do?ihmlang=en Un exemplar tiparit al seriei C (indicativul A) poate fi obtinut, contra cost, la agentii de vanzari3, in baza unui abonament anual.
Nota: Intreg personalul angajat permanent la institutiile UE este angajat prin concursuri deschise, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si pe site-ul EPSO. Astfel, EPSO nu va lua in considerare nici o candidatura sau CV trimis in afara cadrului unui concurs oficial.
Nu exista o anumita cota nationala pentru functionari europeni. Institutiile urmaresc totusi sa aiba o reprezentare geografica cat mai echilibrata intre Statele Membre.
Cum se depune candidatura
Modul de depunere a candidaturii este specificat in anuntul de angajare si poate fi:
1. online - pe site-ul EPSO. Pentru instructiuni, poate fi consultat Ghidul candidatului pe acelasi site.
2. prin posta - In acest caz, candidatii trebuie sa-si procure un exemplar al editiei Jurnalului Oficial in care au fost publicate anuntul de angajare si formularul pentru recunoasterea optica a textului.
Candidatura se face prin completarea si trimiterea formularului. Fotocopiile sau alt fel de copii ale acestor documente (de exemplu varianta electronica descarcata de pe site) nu sunt acceptate.
PROCEDURA DE SELECTIE
1. Comitetul de selectie
a) Pentru fiecare concurs, este numit un comitet de selectie. Numele membrilor acesteia sunt publicate pe site-ul EPSO inainte de desfasurarea testelor.
b) Dupa examinarea dosarelor de candidatura, comitetul de selectie intocmeste o lista a candidatilor care indeplinesc toate conditiile mentionate in anuntul de angajare. Toate deciziile care sunt luate referitor la o candidatura sunt comunicate candidatului respectiv
2 Calendarul provizoriu poate fi consultat la adresa http://europa.eu.int/epso/competitions/planned_en.cfm
3 Agentul de vanzari pentru publicatiile oficiale ale UE in Romania este S.C. Romdidac S.A. Calea Grivitei nr. 23, ap.5, RO-010702 Bucuresti, tel.: +40-21-321.25.75, fax: +40-21-323.42.80, e-mail: office@romdidac.ro, URL: http://www.romdidac.ro
c) Lucrarile comitetului de selectie sunt confidentiale. Nu este permisa contactarea nici unui membru de catre candidati.
2. Testele
Testele difera de la un concurs la altul. Cele mai multe concursuri se desfasoara astfel:
- o etapa de preselectie, cu intrebari tip grila
- o serie de teste scrise, incluzand adesea studii de caz
- un examen oral final.
Ca regula generala, testele scrise se tin in acelasi timp pentru toti candidatii si in toate locatiile. Nu se permite nici o exceptie la aceasta regula, nici un candidat nu poate da testul la o alta data sau locatie. Testele orale au loc, de regula, la Bruxelles, la data specificata in scrisoarea de invitatie. Ca exceptie, in anumite situatii, comitetul de selectie poate aproba cererea de modificare a datei testarii unui candidat.
In termen de o luna de la data scrisorii prin care sunt comunicate rezultatele sau decizia de respingere la concursul respectiv, candidatii pot trimite o cerere pentru o copie a raspunsurilor si o lista a raspunsurilor corecte la testele de preselectie. Dupa testele scrise, ei pot obtine, la cerere, o copie a propriei lucrari scrise, precum si o copie a grilei de evaluare, incluzand observatiile comitetului de selectie referitor la testul/testele respectiv(e).
Nu se noteaza testele candidatilor care se retrag in timpul testelor.
Pe site-ul EPSO, la adresa http://europa.eu.int/epso/competitions/conthome_en.htm sunt publicate teste interactive si exemple de teste pentru diferite posturi. EPSO nu ofera insa o bibliografie sau o lista de teme care trebuie aprofundate in vederea participarii la un concurs de angajare.
3. Cheltuieli de calatorie si diurna aferenta derularii testelor
Ca regula generala, nu se va acorda nici o contributie financiara pentru diurna sau cheltuieli de calatorie asociate testelor de preselectie si testelor scrise. In ceea ce priveste examenul oral, o data admisi, candidatii pot beneficia de o suma pentru cazare si diurna.
PERSONAL SPECIALIZAT ANGAJAT PE CONTRACT CU DURATA DETERMINATA
Pe langa personalul angajat permanent, la institutiile UE lucreaza personal specializat, angajat prin contract. Pentru aceste posturi se publica apeluri pentru exprimarea interesului pe site-ul EPSO, la adresa http://europa.eu.int/epso/contract-agents/welcome_en.htm
In cazul in care nu este nici un apel pentru exprimarea interesului deschis, poate fi depusa o candidatura adhoc la Parlamentul European, la Comisia Europeana sau la biroul Mediatorului European. O astfel de candidatura se depune trimitand la adresa de e-mail ec-candidatures-spontanees@cec.eu.int o scrisoare de motivatie, un cv si formularul de candidatura disponibil la adresa http://europa.eu.int/epso/working/auxiliar_en.htm.
Candidaturile pentru posturile de acest tip sunt centralizate intr-o baza de date gestionata de catre Directia Generala Personal si Administrativ si sunt pastrate acolo pentru o perioada de 12 luni, timp in care poate fi accesata de catre persoanele din Comisie cu putere de decizie in ceea ce priveste resursele umane.
Toate contractele de acest tip sunt gestionate de fiecare institutie in parte. Pentru detalii, accesati site-urile
institutiilor, organismelor si agentiilor UE.
PERSONALUL DIN DOMENIUL CERCETARII
Personalul din sectorul cercetare lucreaza, in principal, la Directia Generala (DG) pentru Cercetare, la Centrul Comun de Cercetare, la DG Societatea Informationala, la DG Intreprinderi, la DG Pescuit, la DG Energie, la DG Transport si la DG Mediu. Acest personal poate fi recrutat pe baza listelor de rezerva pentru competitiile deschise in domeniul cercetarii. Pentru informatii despre posturile disponibile, verificati calendarul provizoriu si anunturile de angajare publicate pe site-ul EPSO.
Detalii despre posturile din domeniul cercetarii si despre oportunitatile de angajare din acest domeniu se gasesc pe site-ul Serviciului Comunitatii de informare in domeniul cercetarii si dezvoltarii, la adresa
http://www.cordis.lu/research_openings/home.html
STAGII
Parlamentul European, Consiliul UE, Comisia Europeana, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor si Mediatorul European organizeaza sesiuni de stagiu, cu o durata de la 3 la 5 luni. Candidatii trebuie sa aiba o diploma universitara si sa aiba, in principiu, cetatenia unui Stat Membru, candidat sau in curs de aderare.
Stagiarii pot beneficia de remuneratie pe durata stagiului. In cazul in care stagiarul beneficiaza de alte surse de venituri, stagiul nu este platit. Munca prestata de catre stagiari este similara celei a oficialilor de categoria A incepatori.
Comisia Europeana organizeaza stagii pentru tinerii absolventi de studii superioare (cel putin diploma de licenta), cetateni ai Statelor Membre, ai unei tari in curs de aderare sau ai unei tari candidate care beneficiaza de o strategie de pre-aderare sau ai unor tari terte, in anumite cazuri. Stagiile incep, in fiecare an, pe 1 martie (data limita pentru depunerea cadidaturii: 1 septembrie anul precedent) si pe 1 octombrie (data limita pentru depunerea cadidaturii: 1 martie anul curent).
Pentru mai multe informatii, accesati site-ul Biroului de Stagii al Comisiei Europene, la adresa
http://europa.eu.int/comm/stages/index_en.htm
Parlamentul European deruleaza stagii remunerate cu o durata de 5 luni, la sediul din Bruxelles sau la Luxemburg. Datele de incepere a stagiilor sunt: 15 februarie (candidaturile pot fi trimise pana la 15 octombrie anul precedent) si 15 septembrie (data limita de depunere a candidaturilor: 15 mai anul curent).
In plus, tinerii cu studii medii, studenti sau licentiati pot efectua un stagiu cu o durata intre 1 si 4 luni, neplatit.
Stagiile de acest tip incep la: 1 ianuarie (candidaturile se depun pana la 1 octombrie anul precedent), 1 mai (data limita de depunere a candidaturilor: 1 februarie an curent) si 1 septembrie (data limita de depunere a candidaturilor: 1 iunie anul curent).
De asemenea, Parlamentul deruleaza stagii de interpretariat si de traduceri destinate tinerilor licentiati. Stagiile sunt remunerate si dureaza 3 luni, incepand de la 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie. http://www.europarl.eu.int/parliament/public/staticDisplay.do?id=147&language=en
La biroul Mediatorului European se deruleaza de doua ori pe an stagii remunerate cu o durata de la 4 la 11 luni. De aceste stagii pot beneficia studenti din statele membre ale Uniunii Europene, in principal studentii la drept in ani terminali si care cunosc cel putin doua limbi oficiale ale UE. Astfel ei au posibilitatea de a studia plangerile si reclamatiile primite de catre Mediatorul European. Perioadele de stagiu debuteaza pe 1 septembrie (data limita pentru depunerea candidaturilor fiind 31 mai anul curent) si pe 1 ianuarie (data limita pentru depunerea candidaturilor: 30 septembrie anul precedent).
Pentru detalii, accesati site-ul Mediatorului European, la adresa http://www.euroombudsman.eu.int/trainee/en/default.htm
La Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene se deruleaza stagii cu o durata de 3 pana la 4 luni, destinate cetatenilor din Statele Membre. Pentru cetatenii statelor candidate, pentru care negocierile de aderare sunt in derulare, posibilitatile de stagiu sunt limitate la functionarii nationali. Candidatul trebuie sa aiba studii superioare, sa fie functionar si sa aiba varsta de maximum 30 de ani.
Dosarul de cerere trebuie trimis inainte de 1 septembrie, pentru anul urmator. Studentii in anul al doilea sau al treilea pot, de asemenea, efectua stagii, insa nu vor fi remunerate.
Detalii sunt disponibile pe site-ul Consiliului UE, la adresa http://ue.eu.int/cms3_fo/showPage.asp?id=321&lang=en&mode=g
Stagiile la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene au o durata maxima de 5 luni si se acorda unui numar redus de tineri licentiati in drept sau stiinte politice. Aceste stagii sunt remunerate si incep la data de 1 martie (data limita de trimitere a candidaturilor fiind 1 octombrie, anul precedent), respectiv pe 1 octombrie (data limita de trimitere a candidaturilor: 1 mai, anul curent).
Alte informatii se gasesc pe site-ul CJCE http://curia.eu.int/en/instit/presentationfr/index_emplois_stag.htm
Stagiile la Curtea Europeana de Conturi au o durata maxima de 5 luni, unele dintre ele remunerate, si se acorda unui numar restrans de tineri licentiati din Statele Membre, in varsta de cel mult 32 de ani.
Pentru detalii, accesati site-ul http://www.eca.eu.int/services/job/job_competitions_periods_en.htm
Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor acorda tinerilor licentiati in varsta de mai putin de 30 de ani stagii remunerate de 5 luni. Stagiile incep pe 16 februarie (candidaturile pot fi depuse pana pe 30 septembrie, anul precedent), respectiv 16 septembrie (data limita de depunere a candidaturilor fiind 31 martie, anul curent). Pentru ambele institutii, candidaturile se trimit online.
In plus, CES si CR acorda si stagii neremunerate, cu o durata de la 1 la 3 luni. Informatii suplimentare se gasesc pe site-urile celor doua organisme consultative, la adresele http://www.esc.eu.int/tgj/trainees/index_en.asp si
http://www.cor.eu.int/en/presentation/contact_us_traineeships.htm#sejournonrem
Banca Centrala Europeana deruleaza stagii cu o durata de la 3 la 12 luni pentru studentii in anii terminali la stiinte economice, statistica, finante, drept etc. din Statele Membre sau din statele in curs de aderare. Datele de debut variaza de la un departament la altul. Oportunitatile de stagiu sunt afisate la adresa https://gs6.globalsuccessor.com/fe/tpl_ecb01SSL.asp
Banca Europeana de Investitii acorda stagii cu o durata de maximum 5 luni. Candidatii trebuie sa aiba studii universitare, o experienta profesionala de mai putin de 12 luni si sa cunoasca cel putin doua limbi oficiale ale UE.
Detalii sunt disponibile pe site-ul BEI, la adresa http://www.eib.eu.int/jobs/
Agentiile Comunitatii Europene, Organismele pentru Politica externa si de securitate comuna si Organismele de cooperare politieneasca si judiciara in materie penala deruleaza, de asemenea, programe de stagiu.
Informatii se gasesc pe site-ul fiecareia dintre acestea. Mai multe informatii despre posturile specializate/stagiile la institutiile si organismele specializate ale Uniunii Europene sunt disponibile pe site-urile oficiale ale acestora, la adresele:
- Parlamentul European www.europarl.eu.int
- Consiliul Uniunii Europene http://ue.eu.int
- Comisia Europeana www.europa.eu.int/comm
- Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Tribunalul de Prima Instanta www.curia.eu.int
- Curtea Europeana de Conturi www.eca.eu.int
- Comitetul Economic si Social www.ces.eu.int
- Comitetul Regiunilor www.cor.eu.int
- Banca Europeana de Investitii www.eib.org
- Banca Centrala Europeana www.ecb.int
- Fondul European de Investitii www.eif.org
- Mediatorul European www.euro-ombudsman.eu.int
- Agentia Europeana pentru Medicamente (EMEA) www.emea.eu.int
- Agentia Europeana pentru Mediu (EEA) www.eea.eu.int
- Agentia Europeana pentru Reconstructie (EAR) www.ear.eu.int
- Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate la Locul de Munca (OSHA) http://europe.osha.eu.int/
- Agentia Europeana pentru Securitate Maritima (AESM) www.emsa.eu.int
- Agentia Europeana pentru Siguranta Aeriana (AESA) www.easa.eu.int
- Autoritatea Europeana pentru Securitate Alimentara (EFSA) www.efsa.eu.int
- Centrul de Traduceri pentru Institutiile Uniunii Europene www.cdt.eu.int
- Centrul European pentru Formare Profesionala (CEDEFOP) - www.cedefop.eu.int, site interactiv:
www.trainingvillage.gr
- Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri (EMCDDA) www.emcdda.org
- Centrul European de Monitorizare a Rasismului si Xenofobiei (EUMC) www.eumc.eu.int
- Centrul European pentru Observatii prin Satelit (EUSC) www.eusc.org
- Fundatia Europeana pentru Formare Profesionala (ETF) www.etf.eu.int
- Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata www.eurofound.ie
- Oficiul Comunitar pentru Varietati Vegetale (CPVO) www.cpvo.eu.int
- Oficiul pentru Armonizare in Piata Interna (OHIM) www.oami.eu.int
- Centrul European pentru Observatii din Satelit (EUSC) www.eusc.org
- Institutul European pentru Studii de Securitate (ISS) www.iss-eu.org
- Eurojust www.eurojust.eu.int
- Europol www.europol.eu.int
Sursa: Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania

Stire preluata de la Euroactiv.ro