MEC cauta surse altenative de energie
Intensificarea realizarii proiectelor care sa reprezinte solutii pentru diversificarea surselor de import a gazelor si crearea de capacitati suplimentare de depozitare reprezinta noile directii ale strategiei energetice a Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
Proiectul Nabucco - la start pentru infiintarea filialei Companiei "Nabucco Gas Pipeline International"
Proiectul Nabucco, la care Romania participa alaturi de Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria, se afla in faza de demarare a procedurilor pentru infiintarea pe teritoriul tarii noastra a unei filiale a Companiei "Nabucco Gas Pipeline International".
Memorandumul "Proiectului Nabucco", initiat de Ministerul Economiei si Comertului, referitor la constructia conductei de transport gaze naturale din regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu spre Europa de Vest, a fost aprobat in sedinta Guvernului din 10 noiembrie 2005.
Romania participa la Proiectul Nabucco prin intermediul S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A Medias.
Lungimea conductei pe teritoriul Romaniei va fi de cca. 450 km dintr-un total de 3282 de km, cat va reprezenta lungimea magistralei de gaze naturale din cele cinci tari.
Pe fondul cresterii dependentei de gazele naturale rusesti, Proiectul Nabucco va determina diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, cresterea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale pentru Europa, precum si accesul la rezervele importante de gaze naturale din zona Orientului Mijlociu pentru pietele europene.
Racord de interconectare Arad - Szeged
Construirea conductei Arad - Szeged este un un proiect bilateral de interconectare a sistemului national de transport gaze din Romania cu cel din Ungaria.
Societatea Transgaz S.A. a realizat deja 60% din conducta aferenta sectorului romanesc, respectiv 37 km. Romgaz si MOL se afla in acest moment in negocieri privind contractul de transport pe termen lung aferent proiectului de investitii ,,Racord de interconectare Arad - Szeged ".Realizarea acestei interconectari are ca principale scopuri diversificarea surselor de import si cresterea sigurantei furnizarii, aceste elemente fiind de natura strategica.
Romania isi va mari capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale de la 3 la 6 miliarde m.c. pana in 2007
Prin programul de dezvoltare a depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, initiat de MEC si aprobat de Guvern, se urmareste dezvoltarea capacitatilor existente, precum si crearea de noi depozite pentru zonele care se confrunta cu greutati in alimentarea cu gaze.
Cantitatea totala de gaze naturale aflata in depozitele de inmagazinare subterana la sfarsitul anului 2005 a fost de 3.084 milioane m3, superioara celei din 2004.
Investitiile facute de Romgaz in acest domeniu au fost de peste 52 milioane RON pentru consolidarea a 25 de sonde pe depozitele Ghercesti si Bilciuresti, instalatii de suprafata pe depozitul Balaceanca, forajul a trei sonde noi la Ghercesti, contractarea proiectarii depozitului de la Ghercesti, punerea in functiune a statiei de uscare a gazelor de la Botorca.
In cadrul aceluiasi Program, SNGN Romgaz SA si The Rompetrol Group MV au semnat, in noiembrie 2005, un Memorandum de Intelegere referitor la elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de inmagazinare subterana a gazelor in zacamantul Margineni.
Alte proiecte in domeniu sunt proiectele de prefezabilitate detinute de Petrom Group OMV vizand posibilitatea dezvoltarii unor capacitati de inmagazinare de cca 640 milioane m.c. pe structurile Piscolt si Boldesti. Investitia estimata, aferenta celor doua depozite, este de cca 80 mil USD, cu o perioada de realizare de 3, respectiv 5 ani.
Obiectivul economic vizat de aceste proiecte este livrarea unor cantitati de gaze pe piata interna care sa acopere cererea de gaze in perioadele de consum maxim.
Pentru anul 2006, Programul de dezvoltare a depozitelor subterane de gaze prevede alocarea unei sume de 28 milioane Euro investitii in domeniu de catre ROMGAZ.
Pana in anul 2007, Romania isi va mari capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale de la 3 la 6 miliarde m.c.
Sursa: Guvernul Romaniei

Stire preluata de la Euroactiv.ro