Ministerul Mediului vrea 600 de milioane euro pe an de la UE
Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor a finalizat unul dintre cele mai importante proiecte derulate in cadrul Programului PHARE 2001: Proiectul de Asistenta Tehnica pentru evaluarea costurilor de mediu si elaborarea planurilor de investitii, a carui ultima etapa - seminarul final de informare si constientizare - s-a desfasurat pe 22 septembrie.
Au fost prezentate elemente noi referitoare la costurile de mediu pe care trebuie sa le suporte Romania pentru alinierea la directivele UE.
Costurile initiale pana in anul 2018, definite in acord cu planurile de implementare, impreuna cu Uniunea Europeana, in anul 2004, se cifreaza la suma de 29,3 miliarde de euro. Prin parteneriat cu Uniunea Europeana, s-a hotarat finantarea printr-un proiect PHARE a unei analize amanuntite, continand experientele acumulate din proiectele de investitii din perioada 2001 - 2005. Din analiza costurilor de investitii reies costuri de implementare mai mici fata de standardul aplicat in timpul negocierilor cu UE, in domeniile managementului apelor potabile si uzate si al managementului deseurilor. Conform studiilor realizate de consultantul contractat, noile estimari ajung la 24,2 miliarde de euro, valoare nominala.
Attila Korodi, secretarul de stat pentru integrare europeana din cadrul M.M.G.A., a precizat ca ministerul analizeaza noile date si va initia discutii cu organismele europene in legatura cu actualizarea costurilor de mediu, potrivit celor mai recente evaluari. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor mizeaza pentru perioada 2007 - 2013 pe o finantare anuala din partea Comisiei Europene de aproape 600 de milioane de euro/an, superioara cu circa 20% fata de estimarile initiale. Pentru absorbtia acestor finantari din perioada post-aderare, ministerul, ca autoritate de management, a demarat in luna martie 2005 activitatea de elaborare a Programului Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu.
Proiectul de Asistenta Tehnica pentru evaluarea costurilor de mediu si elaborarea planurilor de investitii s-a derulat in perioada decembrie 2003 - septembrie 2005, prin intermediul grupului Eptisa Internacional. La seminarul final au luat parte Jean Tilly, sef de proiect, Marius Nistor, director de proiect, Ioan Gherhes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihai Toti, directorul Agentiei Fondului pentru Mediu, Philippe Bergeron, expert financiar, Jerzy Sarnacki, expert instruire, experti si consilieri din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, ai agentiei nationale, agentiilor regionale si locale pentru protectia mediului.
Sursa: Biroul de Presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor

Stire preluata de la Euroactiv.ro