Noii europeni, treziti la realitate
La doi ani dupa aderare, euroentuziasmul noilor state membre UE scade incet, dar sigur. Principalele griji sunt preturile mari, cresterea coruptiei si starea precara a sistemelor de sanatate. Nici asteptarile privind cresterea nivelului de trai nu sunt prea roze.
Doar 15% din populatia noilor state membre considera ca nivelul lor de trai este in crestere, arata un studiu efectuat de institutul GFK si dat publicitatii saptamina trecuta. Cei mai optimisti sint lituanienii si maltezii, in proportie de 28%, pe cind in Ungaria, doar 6% cred acest lucru. Comparativ cu celelalte doua sondaje realizate de la momentul aderarii incoace, trendul increderii in avantajele extinderii este negativ. Imediat dupa aderare, 75% dintre noii europeni credeau ca UE le va aduce locuri de munca mai bune si posibilitati de studiu mai ridicate. Acum, procentul a scazut la 66. Ca tendinta generala, cea mai mare incredere in beneficiile Uniunii o acorda studentii, iar cea mai mica, absolventii de studii medii, arata studiul efectuat pe un esantion de 9.300 de persoane din toate cele 10 noi state membre.
Coruptia se extinde
Asteptarile noilor europeni fata de diminuarea coruptiei, odata cu aderarea la UE, au scazut vizibil. In 2004, 18% credeau ca fenomenul va scadea, in timp ce acum, doar 8% mai au aceasta speranta. Aproximativ patru din zece cetateni ai noilor state membre sint de parere ca in tara lor coruptia se va raspindi si mai mult, in ciuda legislatiei UE. Cipriotii sint pe primul loc, cu 65%, urmati de slovaci si de cehi. Doar slovenii sint mai linistiti la acest capitol, cu un procent de 25.
Articol complet Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro