PE va investiga acuzatiile privind transportarea si detinerea ilegala de prizonieri in Europa, de catre CIA
Exista centre de detentie ale CIA in Europa? S-a folosit CIA de aeroporturi europene pentru a transporta suspecti teroristi in locuri in care ar fi putut fi supusi unor acte de tortura? Acestea sunt cele doua intrebari ce vor domina dezbaterile din cadrul unui comitet temporar ce va fi format de Parlamentul European miercuri, 18 ianuarie 2006.
Comitetul, care va avea 46 deputati, va examina totodata daca guvernele europene se afla la curent cu astfel de presupuse practici, si daca in asemenea eventuale acte au fost implicati cetateni europeni.
Conferinta Presedintilor a decis instituirea unui comitet temporar al Parlamentului European care sa investigheze acuzatiile privind transportul si detinerea ilegala de prizonieri de catre CIA in unele state europene. Aceasta decizie ramane sa fie aprobata in plen de Parlament, un vot fiind prevazut pentru miercuri, 18 ianuarie, la Strasbourg. Lista cu cei 46 membri ai comitetului va fi aprobata la 19 ianuarie.
Mandatul comitetului temporar, asa cum este propus de Conferinta Presedintilor, consta in culegerea de informatii si analizarea acestora, pentru a se stabili:
- daca Agentia americana Centrala de Investigatii (CIA) sau alti agenti americani sau servicii secrete din terte tari au procedat la luarea de prizonieri, retinerea lor in locuri secrete de detentie, supunerea lor la acte de tortura, inumane sau degradante, pe teritoriul Uniunii Europene, in statele candidate sau asociate, sau au utilizat acest teritoriu in scopurile mentionate, de exemplu pentru a tranzita spatiul aerian european spre sau dinspre state posibil implicate in astfel de actiuni;
- daca actiuni de genul celor mentionate mai sus, care ar fi putut avea loc in cadrul luptei impotriva terorismului, ar putea fi considerate o incalcare a Articolului 6 al Tratatului UE, a unor previziuni a Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, a Cartei Drepturilor Fundamentale si a altor tratate sau acorduri internationale, inclusiv a unor acorduri intre Uniunea Europeana si Statele Unite privind extradarea;
- daca au fost detinuti cetateni europeni;
- daca au fost implicate state membre sau institutii ale Uniunii Europene sau daca acestea au fost complice in acte de privare a libertatii individuale.
Conferinta Presedintilor a stabilit, totodata, ca acest comitet temporar va lucra in stransa cooperare cu Consiliul Europei, cu comisarul european pentru drepturile omului, cu inaltul reprezentant al Natiunilor Unite pentru drepturile omului si cu parlamentele nationale. Comitetul va trebui sa intocmeasca rapoarte la fiecare patru luni.
Conform articolului 175 din Regulamentul sau de functionare, Parlamentul European are dreptul de a numi, in orice moment, un comitet temporar. Mandatul unui astfel de comitet este de maxim 12 luni, cu exceptia situatiilor in care Parlamentul se decide sa il prelungeasca.
Conferinta Presedintilor este formata din presedintele Parlamentului European si liderii gruparilor politice din legislativul comunitar.
Sursa: Centrul de Informare al Delegatiei Comisiei Europene in Romania

Stire preluata de la Euroactiv.ro