Poluare pe Dunare si pe Viseu
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a fost informat de Directia Apelor Jiu - Craiova, ca incepand cu data de 25.11.2005, ora 15.00, a fost semnalata o poluare accidentala cu reziduuri de produse petroliere pe fluviul Dunarea, in localitatea Gruia, zona port, intre km. 849 - 855, judetul Mehedinti.
Poluarea a fost prezenta si in cursul zilei de ieri, amonte si aval de portul Gruia, pe langa mal, existand o banda discontinua de circa 10 metri liniari de irizatii cu produse petroliere. Astazi, spre mijlocul fluviului Dunarea, curg pete izolate din acelasi produs.
Personalul Directiei Apelor Jiu Craiova si S.G.A Mehedinti a intervenit imediat cu material absorbant (spill sorb- material biodegradabil), in vederea diminuarii efectelor poluarii. Totodata, au fost recoltate probe de apa si a fost verificata zona de mal a fluviului Dunarea intre km 849 - 863, actiune din care rezulta ca reziduurile de produse petroliere nu provin de la centralele electrice aflate in zona.
In vederea depistarii cauzelor poluarii s-a solicitat sprijinul autoritatilor de specialitate din Serbia si Muntenegru pentru a face investigatiile necesare. Informatii cu privire la aceasta poluare au fost transmise de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor partilor sarbomuntenegrene si bulgare, precum si Secretariatului de la Viena al Conventiei privind Protectia Fluviului Dunarea, prin reteaua PIAC (Centrul International Principal de alarmare in caz de poluari accidentale pe Dunare).
Incepand de vineri, 25.11.2005, pana in prezent, atat conducerea MMGA, reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor din teritoriu (Directia Apelor Jiu Craiova, APM Mehedinti, S.G.A Mehedinti si Comisariatul Judetean Mehedinti al Garzii Nationale de Mediu) dar si Politia de Frontiera au monitorizat permanent situatia creata pe Dunare. Conditiile meteorologice nefavorabile, din aceste zile, respectiv ceata densa, au ingreunat actiunile de control si de stabilire a cauzelor producerii fenomenului de poluare.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a fost informat de catre Directia Apelor Somes-Tisa ca, in data de 26.11.2005, in zona localitatii Bistra, judetul Maramures, a fost semnalat fenomenul de mortalitate piscicola de mica amploare, pe raul Viseu.
In urma investigarii pe teren, reprezentantii Comisariatului Judetean Maramures al Garzii Nationale de Mediu si S.G.A Maramures au identificat cauzele fenomenului, constatandu-se ca Exploatarea Miniera Borsa, subunitate a CNMPN Remin SA, din sistemul de recirculare a apelor tehnologice de la iazul Novat, a deversat accidental in rigolele tehnologice circa 300 mc ape uzate, incarcate cu cianura de sodiu. Ulterior apele deversate au ajuns in raul Cisla, afluent al Viseului.
S-au luat masuri de remediere, fenomenul fiind sistat la aceasta ora.Totodata s-au aplicat sanctiuni contraventionale si s-a intocmit dosar penal unitatii poluatoare.
Pe raul Tisa nu s-a semnalat prezenta cianurilor si nici mortalitate piscicola. Cu toate, acestea unitatile de gospodaririe a apelor au anuntat atat partea ucraineana cat si cea ungara asupra fenomenului produs.
Sursa: Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor

Stire preluata de la Euroactiv.ro