Proiectul Nabucco - pe masa Guvernului
Ministrul Economiei si Comertului a inaintat Guvernului spre aprobare Memorandumul pentru realizarea "Proiectului Nabucco", dupa ce acesta a parcurs toate etapele de avizare ministeriale.
09:00
Specialistii estimeaza ca "Proiectul Nabucco" va determina cresterea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale pentru Europa, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, accesul la rezervele importante de gaze naturale din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu pentru pietele europene.
------
Proiectul Nabucco: Conducta care scade pretul la gaze
------
Ideea construirii unei conducte transcontinentale a venit in contextul actual al scaderii constante a livrarilor de gaze din Marea Nordului. Cresterea dependentei de gazele naturale rusesti si ridicarea pretului la gazul lichefiat produs in tarile din nordul Africii au fost un semnal de alarma pentru gasirea de noi solutii viabile in domeniul aprovizionarii cu gaze.
Acest proiect inseamna stimularea competitiei pe piata interna de gaze, intarirea rolului de tara tranzitata de coridoare majore energetice de transport pentru pietele din Europa Centrala si de Vest, stimularea industriilor conexe care vor contribui la realizarea proiectului, prin implicarea companiilor romanesti furnizoare de produse si servicii, inclusiv crearea de noi locuri de munca.
Importanta proiectului a fost recunoscuta si de catre organismele comunitare prin includerea de catre Comisia Europeana a acestuia in programul TEN (Trans European Networks) pe lista de proiecte prioritare si finantarea a 50% din valoarea de realizare a Studiului de Fezabilitate.
Romania participa la Proiectul Nabucco prin intermediul S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A Medias. Lungimea conductei pe teritoriul Romaniei va fi de cca. 450 km dintr-un total de 3282 de km, cat va reprezenta lungimea magistralei de gaze naturale din cele cinci tari.
Sursa: Ministerul Economiei si Comertului

Stire preluata de la Euroactiv.ro