Putine informatii despre noua strategie nationala de securitate
Presedintele Traian Basescu a vorbit despre noua strategie nationala de securitate, despre noile proiecte de legi ale acestei strategii si despre firme ale fostilor ofiteri ai serviciilor secrete. El a mai spus ca in 2005 au fost ascultate 2373 de persoane de catre serviciile de securitate, aproape 80% dintre ei fiind cetateni straini.
Presedintele a anuntat dupa sedinta CSAT ca exista un proiect privind platirea ofiterilor de informatii si dupa iesirea lor din sistemul de securitate nationala. "Va trebui sa garantam ofiterilor de informatii un statut de functionar public. Dupa ce SRI sau SIE nu mai are nevoie de el sa nu fie aruncat in strada". Basescu a vorbit in acest context de anumite firme create de fosti ofiteri care si-au creat structuri paralele cu serviciile romane. Explicatia oferita de Basescu a fost ca peste 80% dintre ofiterii de informatii care au activat in sistem inainte de 1989 au fost trecuti in rezerva si li s-a desfacut contractul de munca, motiv pentru care au fost nevoiti sa isi gaseasca diferite slujbe in cadrul unor companii private. Basescu a aratat ca, dupa trecerea in rezerva, ofiterii de informatii au fost angajati de firme particulare, insa nu singuri, ci impreuna cu retelele lor de informatori.
Presedintele Romaniei a explicat ca se vizeaza demilitarizarea acestor servicii, (SRI si SIE) statutul ofiterului de informatii va fi incadrat intr-un statut de functionar public care va duce la modernizarea sistemului de informatii al Romaniei. Armata ramane cu un serviciu militarizat.
"Unul dintre elementele forte ale strategiei de siguranta nationala este buna functionare a institutiilor statului roman, fie ca vorbim de partea care vizeaza lupta impotriva marii coruptii, fie ca vorbim de buna functionare a administratiei centrale si locale, fie ca vorbim de buna functionare a justitiei, a spus Basescu.
Aceasta noua strategie de securitate nationala vizeaza si reasezarea Romaniei in structurile euroatlantice ca efect al faptului ca incepand de la 1 ianuarie 2007 Romania va deveni membru al Uniunii Europene. "Dincolo de componenta integrarii sistemului nostru de securitate nationala in structurile NATO si in abordarile politice si militare ale NATO vizam in aceasta strategie de securitate nationala si comportamentul ca tara membra a NATO si UE", a declarat presedintele Romaniei.
Basescu a mai spus ca extrem de importanta i s-a parut punerea pentru prima data in dezbatere a pachetului legislativ privind securitatea nationala. La o noua strategie de securitate nationala este necesara si o noua legislatie adaptata realitatilor noi ale Romaniei, dar si obiectivelor indraznete din punct de vedere al consolidarii pozitiei noastre in structurile euro-atlantice.
Noul pachetul legislativ cuprinde 6 legi: legea apararii nationale, legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, legea privind sistemul national de management al crizelor, noua lege a serviciului de informatii externe, noua lege serviciului roman de informatii si statutul ofiterului de informatii.
Basescu a tinut sa precizeze ca cele 6 legi sunt doar 6 proiecte. Sefii comisiilor parlamentare au fost invitati la discutii astazi, sunt marcate secret pana la definitivare. Presedintele nu vrea ca aceste proiecte sa constituie subiectul unor dezbateri publice decat dupa 60 de zile deoarece nu este un proiect final ci doar un material de lucru.
"Observ in ultima perioada o intrecere apropape socialista a faptului ca suntem ascultati", a mai spus Basescu. In 2005 au fost ascultate 2372 de persoane si 6370 de posturi telefonice". Nu a existat nici unul neascultat fara mandat de la judecator, a explicat Basescu . "Circa 80% din persoanele ascultate nu sunt cetateni romani. De regula se pun sub ascultare persoanele care pot afecta siguranta nationala".
EurActiv.ro

Stire preluata de la Euroactiv.ro