Cautare avansata

Reuniune la Bruxelles pe tema Strategiei de la Lisabona



Reprezentanti ai parlamentelor din Statele Membre ai Uniunii Europene (UE) si statele candidate s-au intalnit, marti, la Bruxelles, cu membri ai Parlamentului European, pentru a evalua progresele inregistrate in ce priveste Strategia de la Lisabona, menita sa sporeasca competitivitatea economica a UE.

Principalele probleme discutate marti, 31 ianuarie, in prima zi a reuniunii, au vizat chestiuni bugetare, de energie, cercetare si educatie.

Este vorba de cea de-a doua intalnire interparlamentara organizata pe marginea Strategiei de la Lisabona. In deschiderea reuniunii, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a declarat ca "situatia de astazi din Europa pare mult mai complicata si ca provocarile cu care se confrunta Europa in momentul de fata sunt mult mai mari". El a mentionat impasul in care se afla proiectul noii Constitutii europene si a atras atentia asupra lipsei unei viziuni globale in ce priveste constructia europeana. "Suntem inca preocupati cu problemele noastre nationale", a afirmat Borrell.

In ce priveste perspectiva financiara si resursele proprii ale Uniunii, Borrell a declarat ca bugetul actual nu permite Europei sa faca fata provocarilor cu care se confrunta. Multi dintre cei care au luat cuvantul au solicitat un buget care sa indeplineasca nevoile in probleme-cheie cum ar fi cercetarea, dezvoltarea si educatia. Din partea presedintiei austriece a Uniunii Europene, cancelarul Wolfgang Schuessel a solicitat o dezbatere privind evaluarea propriilor resurse, daca se doreste o Europa mai puternica.

Una din problemele aduse in discutie de mai multi participanti la reuniune a fost cea a energiei. Borrell a subliniat ca "UE si-a aratat vulnerabilitatea in acest domeniu". "Putem alege intre a ne mentine suveranitatea national (...) sau putem construi o politica europeana de energie" , a spus el.  Cancelarul Schuessel a mentionat criza dintre ruso-ucraineana privind gazele naturale, subliniind ca "este necesara o discutie la nivel european in care sa se arate cum sa se asigure rezervele de energie" pe termen lung.

Directiva pentru servicii a constituit o alta tema importanta a discutiilor. In privinta acesteia, se asteapta votul din cadrul sesiunii plenare din februarie, de la Strasbourg.

Sursa: Parlamentul European




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Euro in Letonia, mai tarziu
Letonia ar putea sa rateze adoptarea monedei unice europene in 2008, dupa c...

Olanda dezbate tratatul de aderare a Romaniei la UE
...

Premierul uimeste Europa
...

Doar 15% din agentiile imobiliare ofera servicii de calitate
Ca orice lucru care se respecta intr-o societate aflata in tranzitie, pe pi...

Bucurestiul-in topul celor mai scumpe orase
Costurile de trai din capitala Romaniei au crescut in a doua jumatate a anu...