Romania, afectata de razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina
Gazele naturale provenite din import au o presiune mai mica cu 25 la suta incepand de duminica dupa-amiaza. Guvernul va lua in discutie criza. Rusia a reluat livrarile normale de gaze catre o parte din tarile europene.
Gazele naturale provenite din import au o presiune mai mica cu 25 la suta incepand de duminica dupa-amiaza, au anuntat surse oficiale din Transgaz, compania care se ocupa de transportul gazelor pe teritoriul Romaniei - transmite Realitatea TV, citata de HotNews.ro. Intre timp, ministrul Economiei si Comertului a asigurat populatia ca alimentarea cu gaze naturale se desfasoara la parametri normali.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, i-a convocat pe producatorii de gaze naturale, la o sedinta in care va fi analizata situatia de pe piata romaneasca, precizeaza Mediafax. Ministrul de resort, Codrut Seres, a precizat ca reducerea cu circa cinci milioane de metri cubi pe zi a gazelor importate de Romania din Rusia nu va afecta populatia si consumatorii industriali, in conditiile actuale de temperatura, avind in vedere gazele care pot fi asigurate din productia interna si din resursele inmagazinate.
La finele anului trecut, Ministerul Economiei si Comertului a transmis autoritatilor ruse o scrisoare oficiala in care preciza ca se asteapta ca Rusia sa respecte contractele privind livrarile de gaze catre Romania, conform intelegerilor din luna noiembrie.
(Cotidianul)
============
Rusia a reluat livrarile normale de gaze catre o parte din tarile europene, in vreme ce disputa cu Ucraina pe marginea pretului gazelor a atins proportii intercontinentale iar eforturile diplomatice de rezolvare a crizei - de asemenea.
UE incearca sa convinga cele doua parti sa reia negocierile iar ambasadorii unor tari europene, ai SUA si Japoniei s-au intalnit cu presedintele Ucrainei, care le-a declarat ca doreste sa apeleze la arbitraj international.
(BBC)
============
Gazpromul a acuzat Ucraina ca ar lua gaz destinat altor tari din conductele care o traverseaza. Kievul neaga acuzatia, dar sustine ca ar fi totusi indreptatit sa ia in jur de 15 % din gaze, drept plata pentru ca pune la dispozitie conductele.
Aprovizionarea mai multor state europene a fost perturbata ca urmare a hotararii companiei ruse Gazprom de a sista livrarile catre Ucraina.
Rusia este principalul producator de gaze naturale din lume, iar Ucraina reprezinta principala cale de acces a gazului rusesc in Europa.
In tarile vest europene in jur de 25% din resursele de gaze provin din Rusia. Aceasta proportie se reflecta insa diferit de la o tara la alta.
(BBC)
Surse: BBC, Cotidianul, HotNews.ro

Stire preluata de la Euroactiv.ro