Cautare avansata

Somajul reprezinta o problema presanta pentru Turcia



Rata somajului din Turcia a atins valoarea de 9,4% in trimestrul trei al acestui an. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (DIE), rata somajului urban era de 12,3%, in timp ce in regiunile rurale ale tarii aceasta era de 5,5%. Numarul total al somerilor pentru aceeasi perioada a crescut la 2,381 milioane, in comparatie cu cifra de 2,317 milioane inregistrata in perioada iunie-august.

Desi economia turca s-a redresat dupa crizele suferite in ultimul deceniu, somajul ramane o problema importanta. Zeci de barbati se aduna in districtul Ulus din Ankara cu trusele de scule, asteptand un loc de munca pe un santier. 
 
Dupa o serie de crize economice suferite in ultimul deceniu, economia turca este pe calea catre redresare. Intre timp, stabilitatea politica a revenit, puterea fiind preluata de un singur partid, dupa o perioada de aproximativ 20 de ani de guverne de coalitie formate din doua sau trei partide. In ciuda cresterii economice exceptionale, rata somajului ramane mare - in parte din cauza numarului mare de tineri care patrund pe piata muncii si din cauza masurilor de reducere a costurilor adoptate de companii dupa criza financiara din 2001. Turcia este o tara tanara si in curs de dezvoltare, persoanele de pana la 22 de ani reprezentand in anul 2005 aproximativ 40% din populatie.

Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan si cabinetul sau au declarat ca una din prioritatile majore ale administratiei este combaterea somajului. Guvernul "urmareste sa diminueze rata somajului, saracia si inechitatea din distributia veniturilor", a asigurat Erdogan natiunea intr-un discurs televizat recent. Acesta a remarcat ca ultimul raport de progres al Comisiei Europene a acordat Turciei statutul de economie de piata functionala si a declarat ca perspectivele cresterii investitiilor straine sunt bune.

"Trebuie sa cream locuri de munca pentru 700 000 de persoane", a declarat Vicepremierul Mehmet Ali Sahin in cadrul unei sedinte a Partidului Dreptate si Progres din luna noiembrie, adaugand ca solutia poate fi oferita de incurajarea sectorului privat.

In cadrul eforturilor depuse pentru atragerea investitorilor, administratia Erdogan a anuntat reducerea impozitelor pe venitul personal si al companiilor incepand cu anul 2006. Impozitele percepute companiilor vor fi reduse de la 30% la 20%. Rata impozitului pentru venitul personal cel mai mare va fi redusa de la valoarea actuala de 40% la 35%.

Alta masura luata in considerare este stabilirea salariilor minime regionale pentru a spori rata de angajare si investitiile in zonele care au inregistrat o dezvoltare modesta.

Potrivit expertilor, ultimele cifre indica ameliorarea situatiei somajului in randul persoanelor cu studii, cele mai multe din acestea aflandu-se in cautarea unui loc de munca pentru prima data. Cu toate acestea, guvernul este presat sa prezinte rezultate mai bune si sa evite ca problema somajului sa submineze stabilitatea sociala.

Allan Cove, din Ankara pentru Southeast European Times




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Olli Rehn: Romania si Bulgaria vor putea adera la UE in 2007 daca vor continua reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei
"Cele doua tari nu au timp de pierdut", in special in ce priveste domeniile...

Juncker: Eurogrup, o posibila solutie la blocajul actual din UE
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a indicat in Eurogrup, ansamblul...

EurMonitor Business: Agricultura trage in jos economia
Economia romaneasca a crescut cu doar 3,6% in primele noua luni ale anului,...

BBC: Ultimele violente ale politiei deturneaza aderarea Bulgariei
Scandalul care a urmat dupa moartea unei victime a brutalitatii politiei ar...

Quayle: bugetul UE, bun pentru Romania
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, considera ca Roman...