Cautare avansata

Strasbourg: raport adoptat, cu amendamente la autonomie, adoptii si Bastroe



 Documente:

Textul adoptat de PE in sesiunea din 15 decembrie Reforma reala a sistemului juridic si administrativ, eliminarea coruptiei, inclusiv a celei la nivel inalt, imbunatatirea conditiilor de viata pentru copiii institutionalizati si pentru persoanele cu handicap sunt principalele probleme pe care autoritatile romane trebuie sa le rezolve in urmatoarele luni - au mentionat, miercuri, la Strasbourg, deputatii europeni in dezbaterea Raportului Moscovici privind stadiul de pregatire a Romaniei pentru aderare. ***Forum

Plenul Parlamentului European a adoptat pe 15 decembrie raportul euro-parlamentarului Pierre Moscovici privind progresele Romaniei. Raportul a fost discutat si amendat anterior in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European. Fata de versiunea adoptata de catre Comisia de Afaceri Externe, au fost adoptate inca opt amendamente din cele 16 depuse initial. Amendamentele adoptate trateaza teme de interes pentru grupurile politice din Parlamentul European, precum autonomia culturala, adoptiile internationale sau canalul Bastroe.

"Urmatoarele luni sunt decisive", a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, care a participat la dezbatere. "Sunt increzator, nu ma astept la dificultati majore, insa trebuie sa ne focalizam pe asistenta practica, pe reforme practice la toate nivelele administratiei, si trebuie sa actionam cu convingere", a afirmat comisarul Rehn. "Trebuie sa ne asiguram ca ne atingem obiectivul - aderarea la 1 ianuarie 2007 - si ca acesta va fi realizat pe baza faptelor", a mentionat comisarul european.

"Aderarea Romaniei in 2007 este inca posibila", a declarat, la randul sau, Douglas Alexander, reprezentantul presedintiei britanice a Uniunii Europene. "Romania ramane pe drumul bun al reformelor; desi mai sunt multe de facut, Bucurestiul a realizat progrese substantiale", a spus el.

Raportorul Pierre Moscovici (PSE) din partea Parlamentului European, a amintit, in cadrul dezbaterii, problema sensibila a bugetului european pentru perioada 2007-2013, care, conform propunerii presedintiei britanice a Uniunii, prevede micsorarea plafonului financiar si, ca atare, ar constitui o problema pentru extindere. Referitor la aceasta problema, Douglas Alexander a declarat ca propunerea presedintiei britanice respecta prevederile tratatelor de aderare si nu va afecta in nici un fel aderarea Romaniei si Bulgariei.

Majoritatea deputatilor europeni si-au afirmat sprijinul fata de eforturile intreprinse de Romania in vederea aderarii si si-au exprimat speranta ca observatorii romani vor deveni in curand membri cu drepturi depline in Parlamentul European.

Elmar Broek (PPE-DE), presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, a reafirmat faptul ca institutiile europene trebuie sa exercite in continuare presiuni pentru ca Romania sa indeplineasca pana la termenul stabilit, de 1 ianuarie 2007, cerintele europene prioritare si a subliniat ca totul depinde acum de autoritatile de la Bucuresti.

Referitor la legea minoritatilor, deputatii ungari au cerut mentinerea termenului de "auto-guvernare" in textul final al raportului, si nu inlocuirea sa cu termenul "autonomie culturala". Dar, potrivit lui Leonard Orban citat de Radio Total, inrRaport a intervenit o modificare importanta, legata de termenul de "autoguvernare", care a fost inlocuit cu "autonomia culturala".

Deputatii europeni au mentionat alte domenii problematice pe care autoritatile romane trebuie sa le trateze cu seriozitate: capacitate deplina de a asigura controlul la frontiere, imbunatatirea situatiei in agricultura, masuri sporite pentru siguranta alimentara si protectia consumatorilor, protectia mediului inconjurator, eliminarea traficului cu fiinte umane, bunastarea copiilor, in special a copiilor institutionalizati, imbunatatirea situatiei persoanelor cu dizabilitati. Libertatea presei, drepturile proprietatii intelectuale, restituirea proprietatilor bisericesti - au fost, de asemenea, mentionate ca domenii inca nerezolvate in totalitate.

Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene, a salutat adoptarea de catre Parlamentul European

Stiri asemanatoare

Corespondenta din Bruxelles: Liberalii vad ca nesigur viitorul UE
...

Spania ratifica Tratatul
Spania a incheiat procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei...

EurMonitor Business: Aplicarea noului Cod Fiscal ar putea fi amanata cu 6 luni
Actualul guvern va fi din nou socotit neserios, spun analistii / Dinu Patri...

EurMonitor Extindere: Banca Centrala Europeana isi propune sa combata din timp inflatia
Institutia monetara europeana trebuie sa ia din timp masuri de combatere a ...

Penalizari financiare pentru statele membre care nu respecta hotararile CEJ
Comisia Europeana a adoptat o comunicare care clarifica si dezvolta politic...