Uniunea Europeana va scadea pretul zaharului
Ministrii agriculturii din UE au cazut de acord asupra reformelor controversate ale regimului zaharului. Ministrii s-au intalnit pe 24 noiembrie si au cazut de acord ca preturile ridicate datorita acordului-garantie asupra pretului din UE, ar trebui reduse cu pana la 36% in urmatorii patru ani. Initial propunerea fusese de 39%.
Reforma, salutata de comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel ca o decizie indrazneata, va da Uniunii Europene un avantaj substantial atunci cand va cere reducerea subventiilor si o mai mare deschidere a pietei la intalnirea Organizatiei Mondiale a Comertului din Hong Kong din luna decembrie.
Tarile africane, caraibiene si pacifice s-au declarat scandalizate fata de acest acord care prevede o reducere cu 3% mai mica fata de propunerea initiala de 39%. Tarile mai sus mentionate sunt principalele beneficiare ale sisemului Uniunii Europene pana acum.
Aceste tari au impus o presiune constanta pentru reducerea preturilor cu doar 19%. In caz contrar aceste tari pretind ca ar putea inregistra pierderi de 300 de milioane de euro pe an din exportul direct datorate distrugerii industriei zaharului din tarile lor. Uniunea Europeana a promis asistenta financiara tarilor africane, caraibiene si pacifice pentru a se obisnui cu noile schimbari.
In acest context, Ministerul Agriculturii din Romania a negociat o serie de masuri in favoarea agentilor economici nationali, masuri aplicabile din 2007 pentru piata romaneasca. Rezultatele acestor negocieri au fost prezentate astazi, 25.11.2005, de catre secretarul de stat pentru integrare al Ministerului Agriculturii, Mugur Craciun.
Facilitatile obtinute de Romania vizeaza producatorii de sfecla de zahar, procesatorii de sfecla de zahar (fabricile si rafinariile) si producatorii de izoglucoza (indulcitor folosit in industria alimentara, provenit tot din sfecla de zahar si care substituie zaharul).
Pentru producatorii nationali de sfecla de zahar, Ministerul Agriculturii a cerut si a obtinut permisiunea ca scaderile de pret la sfecla de zahar sa poata fi compensate din bugetul Romaniei, pe langa compensarile europene (care nu se dau integral de la data aderarii, ci doar in crestere, dupa un numar de ani), pana la un nivel total similar compensarilor ce se acorda in Uniunea Europeana. UE a decis sa reduca preturile de referinta la sfecla de zahar in contextul competitiei globale de pe piata.
Pentru procesatorii de sfecla de zahar, Ministerul Agriculturii a reusit sa mentina posibilitatea ca, in primii 2 ani de la data aderarii (2007 si 2008), Romania sa importe in continuare zahar brut pentru procesare de pe terte piete, la preturi scazute conform acordurilor comerciale ale Romaniei, astfel incat costurile la procesatori sa nu creasca brusc odata cu intrarea in sistemul de importuri de zahar brut al UE (mai scump). De asemenea, procesatorilor nationali care raman pe piata li se redistribuie 25% din cota de zahar ale unitatilor care se vor inchide in conditiile in care nu vor supravietui pe piata. Propunerea europeana initiala fusese aceea de pierdere a cotei de zahar de catre Romania pentru unitatile care se inchid.
Pentru producatorii de izoglucoza, Ministerul Agriculturii a obtinut majorarea treptata a cotei actuale, de la 9.000 de tone anual la 15.000 de tone, intr-o perioada de trei ani de zile. Majorarea cotei este utila producatorilor romani de izoglucoza, care au capacitate de productie de peste 9.000 t. De asemenea, tot pentru producatorii romani de izoglucoza, Ministerul Agriculturii a obtinut o reducere la jumatate a taxei pentru fondul european de restructurare a industriei zaharului. Uniunea Europeana a instituit acest fond pentru a face fata inchiderilor prognozate de fabrici de zahar pe teritoriul UE si cheltuielilor aferente (ecologizare, conversie de spatii etc).
Reamintim ca Romaniei i s-a alocat o cota de zahar de 109.000 t incepand cu 2007, cantitate din care producem actualmente aproximativ jumatate.
EurActiv.ro

Stire preluata de la Euroactiv.ro