Cautare avansata

2 companii prezinta oferte pentru constructia centralei nucleare Belene din Bulgaria



Compania ruseasca Atomstroiexport si compania ceha Skoda Alliance au inaintat oferte pentru constructia celei de-a doua centrale nucleare a Bulgariei, de la Belene. Castigatorul proiectului de 2 miliarde de euro va fi anuntat probabil in aproximativ sase luni.

Indiferent care oferta va castiga licitatia pentru constructia centralei nucleare bulgare de la Belene, aceasta va fi controlata de compania ruseasca Gazprom, care detine pachetul majoritar de actiuni la ambele companii. [AFP]
 
Doua companii au inaintat oferte pentru proiectarea si constructia celei de-a doua centrale nucleare (CN) a Bulgariei, cea din orasul Belene, situat pe Dunare, la aproximativ 250 km nord-est de Sofia. Castigatorul proiectului, al carui cost este estimat la aproximativ 2 miliarde de euro, va fi anuntat pana la 1 august.

Compania ceha Skoda Alliance a descarcat miercuri (1 februarie) la Sofia 29 de containere de metal cu o jumatate de tona de documente, in timp ce compania ruseasca Atomstroiexport a adus in dupa-amiaza anterioara 177 de cutii cu trei tone de documentatie. Ambele companii au inaintat oferte diferite pentru trei scenarii de proiect diferite.

Miercuri, la deschiderea oficiala a ofertelor, Iulian Jeliazkov de la Compania Nationala de Electricitate (NEK) a Bulgariei, care prezideaza comisia insarcinata cu licitatia pentru centrala nucleara de la Belene, a afirmat ca procedurile de evaluare vor fi probabil finalizate in minimum sase luni. Dupa aceea, comisia va prezenta evaluarea sa consiliului de directori al NEK, care va anunta castigatorul licitatiei. Intre timp, ambele companii vor putea schimba parametrii ofertelor lor.

Comisia pentru licitatie va fi asistata de consultanti de la firma Deloitte and Parsons.

Conform presei locale, insa, indiferent care companie va fi selectionata, aceasta va fi controlata intr-o oarecare masura de gigantul rusesc Gazprom. Potrivit surselor, banca acestuia a achizitionat recent Skoda JS, care face parte din consortiul Skoda Alliance. Gazprombank detine de asemenea 51% din actiunile Atomstroiexport, care va utiliza ca subcontractor compania franceza Framatome.

Printre conditiile pe care potentialii ofertanti au fost nevoiti sa le indeplineasca se numara o cifra de afaceri anuala de cel putin 5 miliarde de USS si experienta in constructia si punerea in lucru a reactoarelor cu apa presurizata.

Proiectul noii centrale nucleare prevede constructia a doua reactoare VVER de conceptie ruseasca de cate 1 000 megawati, identice cu cele de la Unitatile 5 si 6 de la centrala nucleara bulgara de la Kozlodui si cu cele de la centrala nucleara ceha de la Temelin.

Compania canadiana Atomic Energy Canada Ltd a facut oferta de a livra doua reactoare CANDU cu apa grea de 700 megawati, insa s-a retras din licitatie dupa ce Bulgaria a decis ca nu va folosi aceasta tehnologie.

In incercarea de a compensa scaderea preconizata a productiei de electricitate a tarii dupa inchiderea celor doua reactoare sovietice de 440 megawati de la centrala nucleara din Kozlodui, programata pentru decembrie 2006, si de a-si mentine pozitia de lider pe piata regionala de energie, Bulgaria a aprobat constructia centralei de la Belene in luna aprilie a anului trecut.

In prezent, Kozlodui reprezinta aproximativ 40% din productia totala de electricitate a Bulgariei.

Proiectul de la Belene a fost lansat initial in 1986, dar a fost suspendat in 1991 din cauza problemelor financiare si presiunilor grupurilor ecologice. La acea data, Bulgaria cheltuise deja peste 1 miliard de euro pentru constructie si achizitionarea unui reactor Skoda de 1 000 de megawati.

Se preconizeaza ca primul din cele doua reactoare va fi pus in functie in 2011, iar al doilea in 2013. Reprezentantii ambelor companii, citati de cotidianul Trud din Sofia, au insistat miercuri ca, daca va fi aleasa compania lor, pretul electricitatii va fi "suficient de scazut".

Sursa: Southeast European Times




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Reuniune la Bruxelles pe tema Strategiei de la Lisabona
Reprezentanti ai parlamentelor din Statele Membre ai Uniunii Europene (UE) ...

Euro in Letonia, mai tarziu
Letonia ar putea sa rateze adoptarea monedei unice europene in 2008, dupa c...

Olanda dezbate tratatul de aderare a Romaniei la UE
...

Premierul uimeste Europa
...

Doar 15% din agentiile imobiliare ofera servicii de calitate
Ca orice lucru care se respecta intr-o societate aflata in tranzitie, pe pi...