Cautare avansata

80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga


Initiatorii campaniei NU DA SPAGA anunta lansarea primului sondaj cu privire la mita, reprezentativ la nivel national: "Spaga la romani - ce cred si ce spun romanii despre coruptia mica".

Obiectivul central al sondajului a fost investigarea incidentei coruptiei mici, a disponibilitatii cetatenilor de a da mita, a mecanismelor, cauzelor, tipurilor de mita, cat si a efectelor acesteia.

Conform sondajului, 80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga, aproape doua treimi considera ca majoritatea functionarilor sunt corupti si o treime declara ca au dat spaga macar o data in ultimii doi ani. Daca ar putea lupta impotriva coruptiei, doar 5% ar convinge oamenii sa nu mai dea nimic.? "Ne ingrijoreaza faptul ca numai 5% dintre respondenti considera ca si cetatenii au un rol in combaterea coruptiei. Credem ca aceasta perceptie ar trebui sa se nuanteze. De aceea, am initiat aceasta campanie si am? identificat o serie de motive pentru a NU DA SPAGA, publicate pe site-ul www.nudaspaga.ro", a precizat Radu Mateescu, Presedinte Executiv, Fundatia CONCEPT.

"Coruptia mica, administrativa, este o nota comuna a tarilor in tranzitie sau mai putin dezvoltate. Faptul ca este perceputa ca o problema in Romania nu este o surpriza. Ceea ce ne mira este altceva. Ambivalenta caracterizeaza raportarea cetatenilor la coruptia mica: daca 52% accepta mita ca ingredient al vietii cotidiene, 58% declara ca vor evita, in viitor, sa ofere mita. Ar fi exagerat sa concluzionam ca ne aflam in fata unei revolutii culturale langa ghiseu.", a declarat Oana Zabava, Director Executiv, Transparency International Romania.

La rezultatele cercetarii se adauga un tablou al mitei, care include costuri, tehnici, proceduri: "Manual de Spaga" - investigatii jurnalistice asupra practicilor asociate coruptiei mici. "Publicatia nu-si propune sa dea lectii de mituire. Dimpotriva. Isi doreste sa demonteze mecanismul spagii, sa-l prezinte in amanunt. Pentru a trata un organism social bolnav, mai intai sunt necesare multe sedinte de disectie", a mentionat Ioan Margarit, Editor Coordonator al www.anchete.ro. Povestirile si exemplele din manual sunt in majoritate selectionate dintre cazurile semnalate? de cititorii site-ului pe parcursul campaniei.

Campania NU DA SPAGA a inceput in luna august si se adreseaza in special tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15-25 de ani. Campania este finantata de Uniunea Europeana prin Programul Phare Societate Civila 2001 - Componenta 3: Educatie Civica. Mass-Media Independenta.

Initiatorii campaniei sunt: Fundatia CONCEPT, Transparency International Romania, Asociatia Editorilor de Presa Online, Asociatia de Comunicatii prin Cablu, Oops Media si Teatrul pentru Copii si Tineret Ariel Targu Mures.

Sursa: www.nudaspaga.ro


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Ce zic de alegeri BBC,The Guardian, CNN, Le Monde, FT
BBC: Fraud concern over Romania vote (doc. video BBC); Observatorii europeni la alegerile di...

Gol in prelungiri
Ministrul de externe, Mircea Geoana, a facut o incercare de ultim minut de a inchide negocierile ...

Repetitie pentru frauda electorala
PSD organizeaza azi o actiune bizara: simularea mobilizarii la vot a alegatorilor sai. Masini si ...

Bullet: peste 80 la suta dintre studentii din Bucuresti vor vota duminica
Patru din cinci studenti din Bucuresti spun ca vor vota la alegerile parlamentare si prezidential...

EurMonitor Guvernare: Alianta - la un pas de ratarea cotei unice
ora 09:40 Ordonanta privind introducerea cotei unice - aprobata cu noroc / Numirile de secretari ...