EurMonitor Guvernare: Alianta - la un pas de ratarea cotei unice
ora 09:40 Ordonanta privind introducerea cotei unice - aprobata cu noroc / Numirile de secretari de stat din partea PD, blocate de Traian Basescu / Alianta ameninta PUR ca nu va primi nici un post judetean / Iliescu vrea sefia PSD pentru doi ani / Videanu ii sufla lui Boc sefia PD
Ordonanta privind introducerea cotei unice a fost aprobata de Senat. Cu mult noroc, coalitia PNL-PD-UDMR-PUR a avut cu doar cinci voturi mai mult decit voturile Opozitiei, formata din PSD si PRM.
Primul test privind gestionarea majoritatii in Parlament a fost trecut ieri de coalitia de guvernamint mai degraba datorita norocului decit faptului ca se afla la putere. Primul proiect supus votului Senatului se referea la aprobarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Aceasta masura cruciala pentru programul de guvernare al Aliantei PNL-PD, program insusit si de partenerii de coalitie UDMR si PUR, a fost foarte aproape sa fie respinsa de Opozitia formata din PSD si PRM. Senatorii PNL, PD, PUR si UDMR au lipsit pe capete de la dezbaterea si votul proiectului de lege. Salvarea a venit din faptul ca din bancile Opozitiei senatorii au absentat in aceeasi masura.
PNL da vina pe PD si invers
Au fost 58 de voturi pentru si 53 impotriva introducerii cotei unice. Motivat sau nu, 13 dintre cei 71 de senatori ai coalitiei au absentat ieri de la lucrarile Senatului. Aceasta situatie putea fi speculata lejer de cele doua partide de opozitie, intorcind votul in favoarea lor. Senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor chiar si-a exprimat public regretul, imediat dupa aflarea rezultatului votului, ca sapte dintre parlamentarii partidului pe care il conduce au fost absenti. "Daca nu ar fi lipsit parlamentarii PRM, alta ar fi fost situatia. Spre regretul meu, dintre cei sapte doar unul a lipsit motivat", a declarat Vadim Tudor de la tribuna Senatului. Senatorul PD Paula Ivanescu ne-a precizat ca doar patru parlamentari ai Aliantei au lipsit ieri de la vot: "Toti de la PNL". In schimb, senatorul liberal Norica Nicolai sustine ca de la PNL a fost absent motivat doar Radu Cimpeanu, aflat la Paris: "Restul au fost de la PD". "Cu exceptia lui Vasile Blaga, a carui situatie inca nu s-a clarificat, nu a lipsit nimeni de la PD. De la PNL au lipsit doi colegi", sustine senatorul PD Maria Petre.
La rindul sau, Silvia Ciornei, senator PUR, a recunoscut absenta a doi dintre colegii sai, printre care si Dan Voiculescu. Grupul UDMR a motivat absenta a trei senatori: Peter Eckstein, Verstoy Attila si Gyorgy Frunda, aflati in delegatii in strainatate. Senatorii UDMR Sogor Csaba si Zoltan Pukas au declarat ca, in afara celor trei, nici unul dintre cei 10 parlamentari maghiari nu a lipsit de a lucrarile Senatului. Potrivit acestor declaratii, coalitiei ii lipseau noua parlamentari, in timp ce la vot s-a constatat absenta a 13.
Mai multi parlamentari
Lipsa colegilor de partid sau de coalitie a fost sesizata si de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Acesta a dat in timpul dezbaterilor numeroase ture printre bancile Senatului, numarind parlamentarii Puterii si pe cei ai Opozitiei. "La un moment dat, numarind parlamentarii din sala, s-a constatat ca eram mai putini chiar decit voturile aparute pe tabela, ceea ce inseamna ca au fost lasate cartele de vot la colegi", ne-a declarat unul dintre parlamentarii PNL-PD. Varianta de lucru a protocolului de functionare a coalitiei nu prevede obligativitatea prezentei la vot a parlamentarilor decit la investi-tura guvernului si la motiunile de cenzura.
Lipsa de preocupare a parlamentarilor coalitiei de guvernamint pentru sustinerea propriilor proiecte de lege este si mai inexplicabila, in conditiile in care nu detin toate pirghiile de putere din Legislativ. In situatii de acest gen, cind, din pricina absentelor, Puterea nu isi poate sustine initiativele legislative, o solutie poate veni din partea presedintelui Senatului, care poate amina votarea unor legi pentru urmatoarea sedinta. Dar coalitia de guvernamint nu dispune de aceasta pirghie, presedintii celor doua Camere fiind reprezentantii Opozitiei.
Sursa: Cotidianul
=======================
Numirile de secretari de stat din partea PD, blocate de Traian Basescu
Vicepresedintele PD Adriean Videanu a cerut, miercuri seara, dupa o sedinta a Consiliului National de Conducere (CNC) al Aliantei D.A., ca Guvernul sa finalizeze, pana vineri, numirea noilor secretari de stat, "in proportie de cel putin 90%". Videanu a formulat aceasta cerere in numele Aliantei si a sustinut ca responsabilitatea pentru intarzierea numirilor revine partidelor din coalitie. Totusi, potrivit unor surse din Partidul Democrat, presedintele Traian Basescu este cel care a blocat practic numirea secretarilor de stat propusi de acest partid, taindu-i de pe lista pe toti vechii membri marcanti ai PD. Astfel, Basescu s-ar fi opus numirii lui Vasile Bran, propus pentru un post de secretar de stat la Ministerul Muncii, a lui Dan Vasiliu, care trebuia sa fie adjunct al ministrului Apararii, a lui Aurel Pana, propus la Agricultura sau a lui Silvian Ionescu, care urma sa ajunga secretar de stat la Mediu sau presedinte al Administratiei Deltei Dunarii. De asemenea, PD a renuntat la propunerea de a-l numi pe liderul filialei din Teleorman, Corin Lunganu, la conducerea Agentiei Nationale a Administratiei Fiscale. "Sa fie si de 80 de ani, dar sa fie noi in politica", a sintetizat un membru PD cererile lui Basescu.
In consecinta, miercuri, dupa o intalnire a unei delegatii a PD, condusa de Emil Boc, cu Traian Basescu, a fost deblocata o lista cu doar sapte secretari de stat sustinuti de PD, toti acestia fiind, practic, niste necunoscuti in politica, cu exceptia lui Ioan Onisei, numit la Ministerul Culturii. Astfel, Mihai Seitan urmeaza sa preia conducerea Casei de Pensii, Adrian Nitu va fi negociator adjunct cu UE, Marius Bala si Ioan Ion vor fi secretari de stat la Ministerul Apararii, iar Popa Traian si Maria Buga la Ministerul Economiei si respectiv al Muncii. PD nu a reusit insa sa gaseasca persoanele potrivite pentru ocuparea posturilor care i-au fost atribuite la Ministerul de Interne - unde are doi secretari de stat -, la Agricultura, la Mediu, la Finante, Transporturi sau la Sanatate. La Ministerul Justitiei, Monicai Macovei i s-a oferit deplina libertate in numirea adjunctilor, dar deocamdata nu a fost nominalizata nici o persoana, desi acest minister are de indeplinit, intr-un termen foarte scurt, mai multe obiective vizand integrarea europeana. Mai mult, potrivit lui Emil Boc, PD a renuntat la postul de adjunct al ministrului de Externe, pe motivul oficial ca Razvan Ungureanu trebuie lasat sa numeasca persoane neimplicate politic. Totusi, UDMR are deja un secretar de stat la MAE, in persoana vicepresedintelui Uniunii, Toni Niculescu. Un membru al conducerii PD a comentat criza de personal din PD, spunand ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca Traian Basescu punea in aplicare, in 2004, decizia Aliantei - care figura inclusiv in statutul PD - de a alcatui un asa-numit "guvern-fantoma", care ar fi pregatit cadrele necesare viitorului Executiv.
Sursa: Adevarul
========================
Daca nu se leapada de coalitiile locale cu PSD
Alianta PNL-PD ameninta PUR ca nu va primi nici un post la nivel judetean
Hotararea a fost luata fara stirea premierului Tariceanu
Consiliul National de Coordonare (CNC) al Aliantei PNL-PD a decis, miercuri seara, sa transmita PUR ca nu va primi nici un post de conducere in serviciile descentralizate de la nivelul judetelor daca nu va rupe coalitiile locale incheiate cu PSD. Potrivit acestor surse din Alianta, liberalii si pedistii vor folosi aceasta amenintare pentru a cere sustinerea PUR la schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Cei prezenti la sedinta CNC au apreciat ca nu ar fi corect ca PUR sa beneficieze de posturi de conducere in unele consilii judetene, urmare a intelegerilor cu PSD, si sa obtina si functii subordonate prefecturilor, intrucat participa la guvernare alaturi de PNL, PD si UDMR. Totusi, decizia luata de conducerea Aliantei contrazice o circulara a secretarului general al PNL, Mihai Voicu, in care se stabilea modul de impartire a functiilor la nivel judetean in raport cu rezultatele din alegerile parlamentare.
Circulara recomanda ca impartirea sa se faca prin negocieri si nu punea PUR nici un fel de conditii. La sedinta de miercuri a conducerii Aliantei - a doua din acest an - nu a participat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, iar liderul PD, Emil Boc, a stat doar o jumatate de ora. De asemenea, au lipsit ministrii liberali care sunt membri ai CNC. Tocmai din acest motiv, liderii PNL din Guvern, in frunte cu primul-ministru, nu aveau habar de conditiile puse umanistilor lui Dan Voiculescu. "Ar insemna sa ne blocam singuri guvernul!", a exclamat, ieri, un ministru la auzul deciziei CNC. Haosul decizional la nivelul Aliantei si al Guvernului din ultima perioada este generat de intentia unor liberali din Guvern de a muta intreaga decizie politica si executiva la nivelul Cabinetului Calin Popescu Tariceanu.
Din acest motiv, liderii importanti ai formatiunii liberale nu mai participa la sedintele CNC, pentru a lasa acest organism fara nici o putere practica. Deciziile in Consiliul National de Coordonare sunt luate de oameni din esaloanele doi si trei ale PNL si PD, unii dintre ei fiind nemultumiti de felul in care ii trateaza conducerea partidului din care fac parte. Drept urmare, interesele lor sunt diferite fata de cele ale reprezentantilor lor in Executiv. O dovada in acest sens este si intentia de reactivare a Comisiei pentru elaborarea strategiilor Aliantei D.A., care ar trebui sa tina sub lupa propriul guvern si sa elaboreze, la trei luni, rapoarte despre activitatea Cabinetului si modul de indeplinire a programului electoral. Este neclar cum vor functiona de acum incolo relatia dintre PNL si PD, dar si mecanismele institutionale interne ale fiecarei formatiuni in parte, avand in vedere ca, in conformitate cu protocolul Aliantei D.A., CNC este structura cea mai importanta a coalitiei dintre liberali si pedisti.
Sursa: Adevarul
========================
Iliescu vrea sefia PSD pentru doi ani. Nastase merge la santaj
Conflictul pentru putere din PSD a intrat intr-o noua etapa. Gruparea din jurul lui Ion Iliescu sustine ideea alegerii conducerii partidului din doi in doi ani, primul mandat urmind sa revina fostului sef de stat. In replica, Adrian Nastase isi sperie partidul, vorbind de intentia PNL-PD de "fragmentare si destructurare organizatorica a PSD".
Ieri, la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, Adrian Nastase, intr-un discurs lung, si-a antrenat colegii la lupta impotriva Aliantei D.A. si impotriva lui Traian Basescu. "Puterea va incerca, prin presiuni, sa determine fragmentarea si destructurarea PSD", si-a speriat Nastase colegii. El a recunoscut ca PSD e cuprins "de sindromul de criza postelectorala" si a precizat: "Nu putem ramine cantonati in situatia de partid al agricultorilor si pensionarilor", adica a celor care reprezinta electoratul lui Iliescu, si a propus o "reconstructie doctrinara bazata pe continut si stil". Nastase le-a recomandat parlamentarilor sa cheme jurnalistii, zilnic, la conferinte de presa si a declarat ca va propune Parlamentului, saptamina viitoare, crearea unei comisii de cercetare a fraudarii alegerilor din toamna, preluind tema avansata de PNL-PD.
Ponta, suspectat de tradare
Discursul lui Nastase poate fi inteles si ca o replica la adresa celor din PSD grupati in jurul lui Iliescu. Conform unuia dintre liderii partidului, gruparea Iliescu va propune luni, la sedinta Biroului Executiv Central al PSD, unde au fost invitati si parlamentarii pesedisti, modificarea Statutului, prin impunerea unei noi reguli: conducerea centrala sa se aleaga la doi ani, nu la patru, cum a fost pina in prezent, iar Ion Iliescu sa fie ales presedinte al partidului in primul ciclu de doi ani.
Ieri, deputatul PSD Dan Mihalache, fost consilier de stat al lui Nastase pe cind acesta era premier, ne-a declarat ca nu este nevoie de modificarea "legii" PSD: "In Statut sint prevazuti 7-15 vicepresedinti, nu mai e nevoie de vreo schimbare". Parlamentarii din jurul lui Nastase sint extrem de suparati pe Victor Ponta, pe care il considera un "tradator care va disparea rapid de pe scena politica", banuindu-l ca va pleca in curind din PSD catre PD. Chiar si ieri, la reuniunea cu organizatiile de tineret din Moldova, Dobrogea si Oltenia, tinuta la Bucuresti, Ponta a reluat aceleasi critici la adresa lui Nastase, potrivit deputatului PSD Nicu Banicioiu. Tot ieri, vicepresedintele Miron Mitrea si-a reiterat fatis pozitia: "Eu, de obicei, spun ce spune Iliescu. In general, eu sint de acord cu el". Cu patru zile in urma, Mitrea declara ca PSD nu poate exista decit cu Iliescu in frunte.
Sursa: Cotidianul
========================
Adriean Videanu ii sufla lui Emil Boc sefia PD
In mai putin de o luna pedistii trebuie sa se decida pe cine ar vrea lider pentru urmatorii patru ani. Atunci incep formalitatile pentru organizarea Conventiei Nationale a partidului.
Mecanismele prevazute de statutul partidului spun ca data acesteia trebuie stabilita cu cel putin 90 de zile inainte, iar cu 80 de zile inainte trebuie depuse si motiunile cu care candideaza pretendentii la sefia partidului.
CALENDAR. Cum precedentul congres a avut loc pe 21 mai 2001, peste doua saptamani ar trebui fixata data alegerilor. Pana la 1 martie ar trebui depuse motiunile, insotite de semnaturile a 35 de sustinatori, alesi de obicei din conducerea centrala si judeteana. Startul in PD s-a dat, cu alte cuvinte. Pretendetii la functia lasata libera de Traian Basescu ar trebui sa lucreze la motiuni.
Taberele din partid trebuie sa stie deja pe cine sustin.
CANDIDATI. Or, chiar daca oficial la PD nu se sufla o vorba despre alegeri interne, tacit itele s-au tes deja. Emil Boc, "uns" inca de acum un an de catre Traian Basescu drept posibil succesor al sau, nu are nici o sustinere in randul greilor din partid.
Posibilii contracandidati - Vasile Blaga, Radu Berceanu, Liviu Negoita, Adriean Videanu - care nu vor candida nicicand unul impotriva celuilalt pentru ca ii leaga aceeasi tabara, prietenii, ani de lucru impreuna - il vor trimite in competitie pe Videanu.
Blaga, mana de fier a partidului, cel care controleaza organizatiile judetene, a anuntat, spun surse din partid, ca nu are stofa publica de presedinte si nu va candida. Berceanu ca a fost prea expus scandalurilor.
RECOMPENSA. Ca atare, in jurul lui Videanu se vor strange "greii" si organizatiile pe care ei le controleaza: toata Oltenia lui Berceanu, sudul lui Alin Albu, Bucurestiul cu cele sase organizatii, conduse chiar de Videanu, Bacaul "prietenului" Vasile Nistor si peste ei toti Blaga, cu toata tara unde a inscaunat conduceri de patru ani incoace.
Se spune chiar ca sefia PD este recompensa pe care partidul i-o va da lui Videanu pentru ca a acceptat sa candideze la Primaria Capitalei, cu conditia sa si castige. Lui Emil Boc ii ramane Ardealul, acolo unde nu va fractura Blaga.
Cu greu in aceste conditii va mai rasari un alt candidat puternic. Spun surse din partid ca si Sorin Frunzaverde s-ar gandi sa candideze, doar daca nu va candida Boc. Cat despre Cozmin Gusa, el anunta de cate ori este intrebat ca el nu candideaza la sefia PD pentru ca el vrea sa se concentreze pe activitatea parlamentara (sic!). Videanu si Boc se feresc sa-si faca publice intentiile.
Un lucru e cert: Boc pune problema sa nu candideze.
TABERELE DIN PD - PRECEDENTUL 2001. Care este economia sistemului de tabere din PD, poate fi dedus foarte clar din cum au actionat ele in 2001. Tot greii de la acea vreme au facut legea, din clipa in care Petre Roman a pierdut alegerile, iar cateva saptamani mai tarziu, Duvaz, Sassu si Berceanu erau in biroul de primar al lui Traian Basescu propunandu-i sefia partidului.
Pe 12 ianuarie, Basescu face o declaratie in care isi anunta candidatura la sefia PD. Pe 6 februarie, la Consiliul National, are deja sprijinul multor organizatii judetene. Pe 21, cand isi cheama sustinatorii in Modrogan, vin majoritatea liderilor partidului. Ultimul bastion al lui Roman, Sorin Frunzaverde, cade pe 13 martie cand si acesta se cere pe lista celor 35 de sustinatori ai lui Basescu.
Pana in mai, Basescu candideaza cu lista semnata de mai toate filialele partidului.
Sursa: Jurnalul National, citat de Revista Presei

Stire preluata de la Euroactiv.ro